Громадські активісти під прицілом:

з них роблять шпигунів або терористів

Влада намагається тиснути на інститути громадянського суспільства. До співробітників громадської організації Центр UA та її партнерів почалися масові візити представників міліції із запрошенням надати свідчення або з’явитися до слідчого. Ця організація – ініціатор чи координатор кількох проектів, серед яких найвідоміші – Громадський рух «Чесно», Журналістський рух «СТОП ЦЕНЗУРІ!», Кіноальманах «Відкритий доступ», що містить скандальну новелу «Межигір’я». Також організація є представником Коаліції «За чесний референдум» та активним учасником ЄвроМайдану від найпершого дня. Повістки, що вручаються активістам, а також пояснення, що їх надають міліціянти, вказують на відкрите кримінальне провадження щодо ГО Центр UA за статтею про «відмивання коштів, одержаних злочинним шляхом». Це вкрай дивна стаття для громадської організації, яка все своє фінансування отримує від програм міжнародної технічної допомоги, зокрема від Європейського Союзу.

Вадим_Міський

Як повідомив ще 10 лютого співробітник організації, чернівчанин Вадим Міський, тиск почався і щодо нього: «Приходила міліція до батьків у Чернівцях (місце моєї реєстрації), випитували дані про мене, мою діяльність як СПД та діяльність NGO Centre UA. Батько молодець, зумів з них витягти всі деталі справи, і при цьому нічого не розповісти. (Що є правильним – адже про себе розповідати маю я). Також, з багатьох регіонів продовжує надходити інформація про візити до партнерів та підпрядників Центру. Якби не міжнародні аудити двічі на рік, можна було б засумніватися в фінансовій прозорості Центру. Але позитивні висновки незалежних аудиторів і величезний суспільний вплив організації, де маю честь працювати, не дає режиму жодного шансу». Офіс ГО Центр UA відвідав Єврокомісар Штефан Фюле. Вадим Міський повідомив, що під час зустрічі з активістами Центру, Штефан Фюле зазначив: «Те, що я присутній тут, є певного роду реакцією. З одного боку, є повна солідарність і підтримка тієї чудової роботи, що її робить Центр UA. З іншого – це повідомлення владі, що гроші Європейського Союзу не є злочинними чи брудними грошима», – сказав Фюле. Свою позицію щодо ситуації з Центром UA Штефан Фюле збирався повідомити особисто Вікторові Януковичу. Судячи з того, що від візиту Єврокомісара минув тиждень, а вчора візити силовиків до активістів продовжувалися, думка європейців Януковичеві байдужа. І не лише в цьому питанні.

Учора СБУ оголосила антитерористичну операцію по всій Україні, до якої залучені МВС, Міноборони, Держприкордонна служба, центральні й місцеві органи влади. Спочатку серед громадських активістів шукали іноземних шпигунів, тепер шукатимуть терористів?

Маріанна АНТОНЮК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *