БІЛОРУСЬ У ПОШУКАХ ВИХОДУ

Білорусь переживає ненайкращі часи. Впродовж двох десятиліть вона спиралася на значну фінансово-економічну підтримку Росії, нині ж ситуація змінилася. Росіяни відчули: їхня країна поринає у кризу, пов’язану з падінням у світі попиту на газ і нафту – основного джерела доходу цієї держави. Режим економії вимагає значного скорочення всіх нераціональних розходів. Треба шукати нових джерел надходження коштів, і Митний союз дав можливість скористатися засобами партнерів. Цими днями Лукашенко звинуватив Росію в тому, що вона за останній рік вилучила 4 мільярди доларів, які мала би отримати білоруська митниця. Навіть пригрозив 2014 року вийти з Митного союзу, якщо Москва й надалі забиратиме її митні доходи.

Слідом за Польщею й Україною білоруси зацікавилися видобутком сланцевого газу, що має зробити їх менш залежними від російських енергоносіїв. Лукашенко знову почав розповідати про свій інтерес до розвитку відносин з Європейським Союзом і схвально відгукнувся про шлях України до євроінтеграції.

Що ж змінилося в політиці цієї країни? Білоруси опинилися напередодні дефолту і гарячково шукають вихід із скрутного становища. Державному соціалізму там приходить кінець: Мінськ виставляє на торги такі прибуткові державні підприємства, як нафтопереробні заводи. Російський капітал давно наклав на них око. А приватизація промисловості позбавить білоруське робітництво тих соціальних переваг, якими воно звикло користуватися. Попереду масове безробіття, ганебно низькі зарплати і безправ’я робітників перед сваволею роботодавців…

Лукашенко намагається наразі врятувати білоруський аграрний сектор. Росія припинила закупівлю польської та литовської молочної продукції з політичних причин, заявляючи про нібито низьку їхню якість. Традиційна зброя Кремля. Нині вона спрямована на зрив підписання угоди про асоціацію України з ЄС, яку просувають поляки й литовці. Прості росіяни опинилися без звичного для них сиру, масла та інших товарів, що завозилися з Польщі та Литви. Тут же їм свої вироби запропонували білоруси. Мало того, Мінськ пропонує Росії свою допомогу у розвиткові сільського господарства, вкрай занедбаного у цій країні. Адже РФ змушена імпортувати величезні обсяги продовольства у той час, коли її власне село занепадає і вимирає з великою швидкістю.

Білоруські аграрії вже мають досвід роботи в сусідній Смоленській області Російської Федерації. А нині Лукашенко публічно зробив Путіну шокувальну пропозицію: передати Білорусі Калінінградську область Росії. Вона відрізана від території РФ державними кордонами і сухопутні поставки туди йдуть дорогами Литви. Коли ж Москва перестала купувати литовські вироби, Вільнюс пригрозив закрити російський транзит своєю територією.

А від Гродненської області Білорусі до Калінінградської області РФ всього декілька десятків кілометрів через Литву або через Польщу. Білоруська пропозиція така: росіяни дозволяють їм господарювати у Калінінградській області, формально зберігаючи її у своєму складі. А це колишня Східна Пруссія, що відійшла від Німеччини до СРСР за результатами Другої світової війни. Невже невдовзі вона стане БілоПруссією? Як  буде, побачимо. Білоруси ж нині шукають вихід.

Ігор БУРКУТ

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *