Вибухонебезпечна таємниця Державної скарбівні

Про причини блокування проходження бюджетних коштів через рахунки Держказначейства не вдається дізнатися навіть губернаторові

Таємне стало явним. Інформація про затримки Держказначейством проплат бюджетних коштів просочилася з кабінетів назовні і захлиснула Україну.

NNNNN

На замовлення державних структур виконуються послуги, роботи, закуповуються товари, а виконавці, маючи власні кошти, виділені бюджетом, не можуть їх переказати. Як наслідок – потерпають усі. Тож громадські активісти в усій країні минулого тижня пікетували органи Держказначейства, намагаючись пояснити громадськості суть проблеми й почути шляхи її вирішення. У Чернівцях Головне управління Державного казначейства України в області пікетувала місцева «Батьківщина». Від чиновників до них ніхто не вийшов.

З приватних джерел «Версіям» відомо, що за загальним фондом бюджету заборгованість в області складає більше 4 млн. грн., а за спеціальним – близько 8 млн. грн. У Шевченківському р-ні Чернівців заборгованість – 1 млн. 860 тис грн., у Першотравневому р-ні – 750 тис грн., Садгірському р-ні – 225 тис. грн. Інформація щодо сум заблокованих коштів офіційно не надається.

У пошуках інформації або Як заплутати сліди

Але таємничий вигляд – це перший ворог таємниці, бо він спонукає до її дослідження. Спроби нашого кореспондента дізнатися про суми затримки руху коштів через рахунки Держказначейства виявилися невдалими. З телефону міського управління цієї служби відповіли лаконічно: «Без коментарів», – а на запитання про те, хто це заявляє, кинули трубку. Обласне представництво настільки тяжко працює, що за тиждень телефонних дзвінків ніхто з керівництва так і не спромігся відповісти: приймальня лише чемно посилалася то на його зайнятість, то на відсутність. У Заставні, Кіцмані, Хотині запропонували надіслати офіційний запит і обіцяли відповісти у терміни, визначені чинним законодавством. До того ж, заступник начальника Заставнівського районного управління Держказначейства п. Надія Андрійчук повідомила, що «саме тривають проплати», а її колега з Хотина додав, що «заборгованість, звісно, є, але Хотинщина не є винятком» і тут усе, як у цілому по області. У Сокирянах зверхньо порекомендували телефонувати «в область» і «не шукати Сокиряни», а також наголосили, що розглядатимуть тільки офіційний запит, надісланий поштою, а факсом – ні, до того ж оприлюднення цих даних не передбачене Бюджетним кодексом. Довелося нагадати службовцеві, що Державне казначейство України є центральним органом вико­навчої влади і керується у своїй діяльності не лише Бюджетним кодексом, а й Конституцією України, за­конами України, постановами Верховної Ради України, указами і розпорядженнями Президента України (серед яких – Указ про відкритість і доступність органів державної влади), декретами, постановами і розпорядженнями КМУ, Національного банку України (НБУ), наказами Мінфіну України, іншими норматив­но-правовими актами.

Найцікавіше в ситуації з секретністю держказначейських затримок – те, що про їхні причини хотів би дізнатися й голова Чернівецької ОДА Михайло Папієв. Принаймні на запитання журналістів про ситуацію з проплатою Держказначейством в «краї, де варто жити», але неможливо заробляти, він заявив, що «також дуже хотів би знати».

Якщо цього хоче голова ОДА, то хочуть і його підлеглі. Але – не мають повноважень, адже ця структура не підпорядкована місцевим органам державної влади. Як повідомив заступник директора департаменту фінансів ОДА Юрій Чобан, «з місцевих бюджетів області, які виконуються, ми фінансуємо все згідно з установленим порядком». Що відбувається з коштами далі – це не компетенція фінансового департаменту.

UUUUU

Влітку міста України проводили акцію “Казначейство, віддай гроші!” Чернівці не долучалися… 

Школи не опалюються, перинатальний центр не добудовується

Та, якщо двері зачинені, значить, за ними є що приховувати. Від початку літа мери деяких міст (окрім Чернівців – мабуть, тому, що тут і з мером якось сутужно) б’ють тривогу: Держказначейство кілька місяців поспіль блокує рахунки місцевих органів влади, а загальний рахунок недоотриманих коштів пішов на мільярди гривень. Парадоксальність ситуації в тому, що гроші у місцевих бюджетів є, проте отримати їх нереально. Голова міської «Батьківщини» Юрій Скорейко заявив під час пікетування обласного ГУ Держказначейства, що через заблоковані у казначействі кошти не опалюється школа в Мамаївцях на Кіцманщині: навчальний процес там триває за температури 8-9 градусів! Сайт «Коментарі» повідомляє, що через ті ж причини було частково відключене вуличне освітлення в Чернівцях, де заборгованість на початок жовтня становила 246 тис. грн., в обласному центрі зірвані також строки будівництва перинатального центру (з 12 млн. грн. Казначейством проведено менше ніж 4 млн. грн). Інформацію щодо перинатального центру підтвердили в управлінні капітального будівництва ОДА, через яке йдуть (точніше – не йдуть) ці проплати. Заступник начальника управління Олександр Чорней повідомив, що Держказначейством заблоковано близько 8 млн. грн. і роботи з організації перинатального центру фактично зупинені.

«Владі потрібно чесно сказати про проблеми з бюджетом»?

Ще в липні екс-голова Держказначейства, нині – народний депутат України Тетяна Слюз в інтерв’ю «Українській правді» заявила, що «владі потрібно чесно сказати про проблеми з бюджетом». За її інформацією, заборгованість Пенсійного фонду перед держбюджетом зросла «до неба», а гроші на покриття соціальних програм Віктора Януковича здобуваються за рахунок місцевих бюджетів. За даними «УП», в державному бюджеті відверто не вистачає грошей, щоб виконати всі видатки. Тому гроші, за які мають будуватися дороги та ремонтуватися школи, сьогодні витрачаються на виплату пенсій і зарплат. До речі, й цього не вистачає: працівники бюджетних установ області зізнаються «Версіям», що мають уже 15-денні затримки з виплати зарплат.

Місцеві чиновники різного рівня, яким ми ставили запитання про те, під чиєю егідою перебуває недоторканне Держказначейство, ухилялися від відповіді: «Вам прізвище назвати?» Звісно, прізвища ніхто не назвав. Але загальновідомо, що  Державна казначейська служба України – центральний орган виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України через Міністра фінансів України.

Статки & скандали 

Та, як твердить народна мудрість, «таємниці мадридського двору – ніщо порівняно з комерційною таємницею наших олігархів». Адже тим часом поточні витрати на міністерства та відомства в Києві аж ніяк не зменшилися. Зокрема, на початку жовтня гараж Нацбанку, що складається з 162 автомобілів, поповнився новим мікроавтобусом «Volkswagen T5GP Multivan Comfortline LR» вартістю 721 тис. грн. А для Кабінету міністрів України закупили одних тільки килимових доріжок на 195 тис. грн., оновили комп’ютерну техніку на суму 1,65 млн грн., а ремонт п’яти урядових автомобілів «Mercedes-Benz» обійшовся в 610 тис. грн. Не залишилося осторонь і відомство Віталія Захарченка – Державна служба охорони при МВС придбала 20 автомобілів «Peugeot» на 2,79 млн грн. Тож мав рацію майстер парадоксу Оскар Уайльд, який вважав, що «таємна інформація – це майже завжди джерело великих статків і результат публічного скандалу». Тож внутрішній тиск цієї вибухонебезпечної таємниці постійно зростає. Аж до вибуху?

Маріанна АНТОНЮК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *