Жінка, що носить у собі… світло!

olena-mihaylenko
Олена Михайленко

Ті, хто бачив гобелени Олени Михайленко, знають про існування паралельного світу, сповненого тепла та любові. Світу, який художниця відкриває через власне мистецтво. Якщо ви досі не бачили робіт пані Олени – ви багато втратили, але маєте можливість заповнити цю прогалину 21 січня на відкритті виставки, присвяченої 60-літтю мисткині. А я спробую познайомити вас з цією художницею – найсвітлішою людиною з усіх, із ким мені доводилося колись спілкуватися.

Є особистості, про які важко писати, – через побоювання неправильно передати їхній унікальний образ. Це особливі люди, які при спілкуванні випромінюють дуже багато позитивної енергії, яку неможливо передати словом. Її можна лише відчути. Саме до таких належить пані Олена… Тож, яка вона, ця геніальна художниця?

Щира

Олена Михайленко багато посміхається. Це відчувається навіть у телефонних розмовах. Відтак, зустрівшися з художницею, я вже приблизно уявляла, яка вона у спілкуванні. З перших хвилин діалогу миттєво зникли будь-які бар’єри, дискомфорт, потреба підбирати слова, – що часто трапляється при знайомстві зі старшими, успішними людьми. Ця жінка щиро й невимушено створює навколо себе приємну атмосферу. Певне, тому до неї притягується молодь: пані Олена – керівниця творчої майстерні «Арт-студія», де займаються талановиті юнаки та юначки.

Працелюбна

Спочатку я спробувала уявити ритм життя й будні художниці. Тож перш за все, запитала, як вона їх проводить. Склалося враження, що в житті мисткині не має місця для рутини: суцільні заняття-виставки-навчання:

– Хіба комусь цікаві мої будні? (сміється). Я багато працюю – це моє основне заняття, – зізналася художниця. – Вже третій рік поспіль у Фінансовій академії і в Художньому музеї відбуваються різноманітні виставки студійців, яких я навчаю. Учні «Арт-студії» – це талановиті люди різного віку, з якими я проводжу творчу, виховну, пізнавальну роботу… Це важко описати якимсь одним словом. Загалом я акцентую увагу на їхньому розвитку і досягненнях у мистецтві. Роботи студійців з успіхом експонувалися в різних країнах світу – Данії, Франції, Румунії, Польщі тощо… Нині я заклопотана організацією своєї ювілейної виставки, а це – дуже кропітка і важка робота, тож зайнятися є чим…

Творча

– Звідки беруться сюжети, ідеї Ваших робіт?

– Я сама по собі ідейна (сміється)… Все в мені, всередині… Моє натхнення – це особливий настрій, якась деталь, яку я відшукую в собі і відтворюю, розвиваю, відкриваю через власні роботи. На моє розуміння мистецтва серйозно вплинули подорожі. Найяскравіші враження залишились після Сходу – Японії, Шрі-Ланки, Індії…

Я займаюся прикладним мистецтвом: спочатку створювала гобелени, а протягом останніх 6-ти років розвиваю авторську техніку.

Упевнена в собі

– Чи довго шукали себе і коли зрозуміли, що знайшли?

– Я малювала змалку. Про те, що працюватиму в мистецтві, знала завжди. Ніколи навіть не виникало сумнівів стосовно життєвого шляху. І хоча мої батьки – лікарі, вони ніколи не змушували мене продовжувати їхню справу. Тож я вступила до педагогічного інституту, де здобула фах «викладач малюнка й живопису».

Закохана

– Як сім’я ставиться до вашої відданості мистецтву?

– Ду-у-уже позитивно! Чоловік і син – мої найкращі друзі! Вони завжди мене підтримують, вислуховують, іноді щось радять… Я дуже люблю свою сім’ю! Нині мій син Максим працює журналістом у Києві. На щастя, він часто приїжджає додому. Максим дуже талановитий і знаний у журналістських і політологічних колах фахівець. Ми ним пишаємося.

– Виховували сина «батогом» чи «пряником»? Можна назвати Вас суворою матір’ю?

– Зовсім ні, я швидше лояльна. Річ у тім, що у нашій сім’ї завжди панує позитив і взаєморозуміння…

– А в чому, на вашу думку, секрет сімейного щастя?

– А немає жодного секрету! Люди повинні просто розуміти один одного. Все дуже просто і водночас індивідуально…

Щаслива!!!

– Маєте багато друзів?

– Так! Є чимало людей, яких я можу назвати справжніми друзями! Вони завжди поряд, я люблю, коли вони приходять в гості або телефонують. Ці люди часто допомагають мені в організації експозицій… Я дуже щаслива людина!!!

P.S. Щаслива, оптимістична, працьовита та успішна Олена Михайленко – яскравий приклад правильного ставлення до життя. Ті, хто досі не знав художницю, навіть не здогадуються, що життя її – дуже складне: через хворобу пані Олена кілька років тому втратила ноги. І, незважаючи на такий поворот долі, найздоровіші і найуспішніші можуть повчитися в неї життєрадісності та оптимізму!

Емма АНТОНЮК, «Версії»

olena-mihaylenko
Олена Михайленко «Флоренція»
olena-mihaylenko
Олена Михайленко «Лісовий ангел»
olena-mihaylenko
Олена Михайленко «До сонця»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Думок на тему “Жінка, що носить у собі… світло!”