10 років творчості,  10 років радості: аншлаг, овації, піднесений настрій

 

   

Ювілейний концерт академічного камерного хору «Чернівці» під орудою художньої керівниці та головної диригентки, заслуженої діячки мистецтв України, чарівної Надії Селезньової  став одним із найпомітніших дарунків січневої філармонійної програми чернівчанам і гостям міста.  

 

Ретроспектива

Історія камерного хору Чернівецької обласної філармонії розпочинася понад чверть століття тому, 1993-го року. Очолював колектив до останнього дня свого земного буття  заслужений працівник культури України  Василь Галичанський (1932-2008).

Наступного року здійснили повну реорганізацію колективу, а художнім керівником та диригентом хору стала випускниця Національної музичної академії України ім. Петра Чайковського, викладачка кафедри музичної педагогіки НМАУ Надія Селезньова. І оновлений колектив отримав назву «Чернівці».

Надія Селезньова

 

Їхній перший виступ – презентаційна різдвяна програма «Нова радість» –  припав на 9 січня 2010 року. Відтоді академічний хор і виступає з колядками щороку. Однак більш важливим дебютом колектив вважає  участь у престижному міжнародному хоровому форумі – Пасхальній хоровій Асамблеї у квітні 2010 року в Києві. 

 

А слухати хотілося ще і ще

Як зауважує п. Надія, хор узяв курс на універсальність і співає в будь-якому жанрі. Це і класичні та оперні твори в академічній манері, і старовинна музика й автентичний народний спів, і хорова музика народів світу  та сучасні аранжування пісень естрадного напрямку тощо. В цьому переконалися всі, хто прийшов на ювілейний концерт. Адже звучали українські, румунські, сербські, грузинські народні пісні. Китайська ж народна пісня «Квітка жасмину» у хоровій обробці відомої української композиторки з Чернівців Олени Чмут відкрила всі можливості голосового діапазону солістки Надії Селезньової.      

Про ще одну пісню у виконанні пані Надії не можу не згадати. Ще за життя відомого буковинського поета Миколи Бучка Олена Чмут написала музику на його вірш «Я до тебе лечу». А виконала її Селезньова під фортепіанну фактурну імпровізацію молодого таланта з училища ім. Воробкевича Дениса Зарубайка.

Нині репертуар хору нараховує кілька сотень хорових творів і вагому його частину становить духовна літургійна музика.         

За минулі роки хор «Чернівці» здобув чимало відзнак і нагород. Серед останніх – 1-е місце в номінації «професійні хори» на міжнародному хоровому конкурсі духової музики «Хайнувка-2019» (Польща) торік у травні. Прикметно, що звання «академічний» хор отримав уже наприкінці першого року свого існування  – у грудні 2010.

А спільно з академічним симфонічним оркестром хор «Чернівці» здійснив великі прем’єрні проекти національного масштабу. Зокрема, через століття забуття музиканти і хористи відтворили «Заповіт» В.Барвінського та «Заповіт» М.Вербицького, автора українського гімну, на слова Тараса Шевченка; кантату «Данило Галицький»  Б. Крижанівського, відомого композитора з Буковини. Саме хор «Чернівці» першим в Україні відродив духовні твори Є. Мандичевського. А завдяки міжнародній співпраці з австрійським дослідником-музикознавцем Дітмаром Фрізенеггером, напереддоні 10-річчя хору побачив світ перший CD-диск із записом Літургії №1 чернівчанина Євзебія Мандичевського. І саме його твором «Хваліте Господа» й колядкою Тетяни Яшвілі «Нове чудо» в хоровій обробці чернівецького композитора Володимира Шнайдера й розпочали свій концертний марафон хористи. Кожний наступний номер тримав у напрузі цілий зал!  Квіти, усмішки бурхливі оплески…

 

Смаколик:  Рояль, джембе, контрабас і сопілка

А який сюрприз підготували музиканти своїм прихильникам ! – костюмовану авнгардистську музичну замальовку «Щедрик» в аранжуванні Сергія Поплавського та Лілії Холоменюк. До числа виконавців увійшли Лілія Холоменюк (рояль), Катерина Іванчук (джембе*), Роман Пентя (контрабас) і  Арсеній Данилюк (сопілка). Це треба бачити і чути! 

Мушу зізнатися, що тільки в моменти, коли пишу про музику і концерти, я шкодую, що є газетярем, а не телевізійником чи бодай радійником. Бо все ж таки немає слів, які можуть передати космічну сферу звуків і мелодій. А хотілося б сказати про кожен з 24 номерів цього концерту.  Тому й кажу без перебільшення: кожний з присутніх на ювілейному концерті хору «Чернівці», мабуть, подумки сказав собі того вечора: «Як мені пощастило!».  І додав: «До наступних зустрічей!»

Людмила ЧЕРЕДАРИК, «Версії»

 * Дже́мбе — західноафриканський барабан у формі кубка з відкритим вузьким низом і широким верхом, на який натягнено мембрану зі шкіри — найчастіше козячої. За формою належить до так званих барабанів у формі кубка, за звукоутворенням — до мембранофонів.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *