94 річниця Буковинського віча в Чернівцях


3 листопада на Центральній площі чернівчани відзначили 94 річницю Буковинського віча. Організатор мітингу «Буковинське віче – боротьба за вільну Україну» – обласна ВО “Свобода”.

А 2 листопада, у приміщенні Чернівецької обласної філармонії відбулися урочистості з нагоди 94-ї річниці Буковинського віча.

Буковинське народне віче 3 листопада 1918 року належить до найвизначніших подій в історії українського населення Буковини.

Буковинське віче 3 листопада 1918 року на центральній площі (“Ринок”) міста Чернівці

“Буковинське народне віче своїм рішенням визнало рівноправність національних меншин на території краю, чим узагальнило давні традиції міжнаціональної народної етики, традиції толерантності, взаєморозуміння, доброзичливості між людьми різних націй і конфесій, різних мов і звичаїв буковинського краю. Ця подія, як і весь історичний шлях Буковини, сформували у світової громадськості уявлення про Буковину як успішну модель міжетнічних взаємин, яка є прийнятною для всієї європейської спільноти.
Ухвала Буковинського народного віча мала не тимчасове, кон’юнктурне, а фундаментальне значення на всю подальшу перспективу й означала: буковинцям разом із усіма українцями треба жити в єдиній Соборній Україні як державний народ. Цей основоположний акт українського державотворення на буковинській землі займає гідне місце серед таких визначних документів українського державного відродження, як чотири універсали Української Центральної ради, Конституція УНР, Маніфест Української Національної Ради 18-19 жовтня 1918р. у Львові про створення Західноукраїнської держави (згодом ЗУНР) та ін. А ці документи, як відомо, були попередниками Декларації про державний суверенітет України 16 липня 1990р., Акта проголошення незалежності України 24 серпня 1991р., Конституції України 28 червня 1996р.”
За матеріалами статті Ботушанського В.М, доктора історичних наук

УНІВЕРСАЛ
до всіх громадян, усіх народностей і верств у краю

ГРОМАДЯНИ!

 Велика історична филя визволення і самоозначення народів докотилася й до нас, великий час кличе також і людність Буковини стати під прапор свободи. Старі уряди, що не хотіли чи не вміли пристосуватися до надання волі народів, мусили упасти; усунув їх непереможний дух часу. Без насилля, тільки під примусом історичного процесу влада висховзнулася з рук дотеперішнього правительства. Стара влада упала і настала необхідність скласти новий орган виконання державних функцій. На жаль, зусилля Українців цього краю встановити владу вкупі і в порозумінні з представниками інших націй не довели до успіху і через те утворилося неможливе становище анархії, яке всім і кожному зокрема загрожує знищенням культури, майна і життя. В цей відповідальний момент Українська Національна Рада, як єдина в цей час організована сила, вирішила перейняти під свою опіку суспільний лад і безпеку.
1. Переймає управління Чернівцями і всіма повітами краю, в яких українське населення складає більшість.
2. В місті Чернівцях бере під свій захист всі центральні установи.

ГРОМАДЯНИ!

 Українська Національна Рада стоїть непохитно на становищі повного, ніяким насиллям не обмеженого права самоозначення народів. Ми свідомі того, що про територіальний розділ цього краю рішати будуть судді світа на мировім конгресі. Утворяючи на такій платформі владу для збереження ладу і порядку, ми кличемо всіх громадян піддержати цю тимчасову владу та її органи(in-green ), котрі мають перед собою трудну задачу в цей перехідний час оберегти місто Чернівці від тяжких допустів, а чей же незабаром настане бажана хвилина золотого мира. Під прапором самоозначення народів зустрічаймо її!

Чернівці. 6-го листопада 1918 р.
Буковинська делегація Української Національної Ради:

Парламентарні посли:
Николай Василько, Антін Лукашевич, Ілля Семака, Николай Спинул, др. Стефан Смаль-Стоцкий
Сеймові посли:
Осип Бурачинський, о.Теофіл Драчинський, др.Теодот Галіп, Микола Гаврищук, Теодор Іваницький, Марко Куриш, Теодор Левицький, Юрій Лисан, Павлюк Іван, Артур Малик, Николай Осадець, Єротей Пігуляк, Омелян Попович
За національно-демократичну партію
др.Николай Драгомирецький, Омелян Іваницький, Володимир Федорович
За народну партію
др.Клавдій Білінський, др.Мирон Кордуба, др.Роман Цегельський, Ілярій Карбулицький, Ілля Попович, Юрій Сербинюк
За соціально-демократичну партію
Гриць Андріящук, Осип Безпалко, Володимир Короневич
За матеріалами інтернет-видань

Тетяна Стрільчик,
фото автора

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *