У що обійдеться цього літа обід українця

У виданні «Сегодня» триває проект з моніторингу цін на головні продукти – «Обід українця». Відстежуються ціни на продукти для 5 традиційних страв. Це борщ, бутерброд із салом, овочевий салат, вареники із грибами та картоплею, узвар. А фахівці Української аграрної конфедерації (УАК) за відомостями Держстату підрахували, скільки це вартує та як змінилися ціни за три весіння місяці. З’ясувалося, що в цілому наш обід подешевшав… на понад 3 грн, хоча за рік подорожчав на 11%, що приблизно відповідає індексові інфляції. Піднялася ціна на 4 з п’яти зазначених страв. Головна причина в тому, що як за весну, так і за рік, подорожчав борщевий набір. 

За рік ціна капусти підскочила на 43,1%, картоплі – на 78%, моркви – на 12%, буряку – на 62,3%, цибулі — на 146%. За весну капуста подорожчала на 37,7%, картопля – на 80,75%, морква – на 91,77%, а буряк – на 107,93%. Найдорожчою стравою залишається український борщ – 10,11 грн порція – який три месяці тому можна було приготовати на 1 грн (-9,7%) дешевше. Ще одна традицийна страва – вареники – за весну набрала в ціні на 8,5%, теперь порція обходиться майже в 7 грн. Среди інгредіентів, окрім картоплі, подорожало борошно (+10,4%) и гриби (+1,5%).

Натомість вартість салату зі свіжих овочів тішить. Нині порція вітамінів обійдеться у 9,75 грн – на 34% менше, ніж наприкінці зими, перш за все через зниження ціни огірків до 24 грн/кг і помідорів до 37 грн/кг. Та, порівняно із минулим роком, ціна страви на 7% вища: за рік огірки подорожчали на 54%, помідори на 29%, вартість зелені знизилася на 21%. Є тенденція до зниження ціни на соняшникову олію, дешевшають і яйця, що пов’язане із загальним зростанням виробництва, коливань додає сезонність.

Ще трохи знизиться вартість яєць, а от сподіватися, що подешевшають м’ясо й молокопродукти, не доводиться.  

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *