НЕМА ТРУБИ – НЕМА ВОДИ або Про чергові обіцянки влади замінити водогін

Останніми роками аварійні ситуації на водогоні Дністер-Чернівці стають явищем звичним, через яке  більша частина міста залишається без водопостачання. Найчастіше це трапляється в районі н/ст. Біла, де прориває магістральну трубу водогону Дністер-Чернівці. Її часткова заміна передбачена ще «Проєктом муніципального водного господарства м.Чернівці, стадія 1», на яку від  2016 року виділено 17 млн євро кредитних коштів.

Фото https://vodokanal.cv.ua/

Ба більше,  вже 10 років триває розробка й коригування проєктно-кошторисної документації. Нагадаємо: розробка ТЕО розпочата Данським концерном COWI ще 2009-2010 року, а кошти виділили після ратифікації відповідного Закону. І нині чернівчани заплатять понад 5 млн.грн. за невикористання кредитних коштів. Влада ж знову обіцяє, що цього року аварійну ділянку замінять.

Заміна аварійної ділянки водогону (550 м) може коштувати близько 18,5 млн грн і може бути профінансована за рахунок коштів бюджету міста Чернівці. Лише в межах програми фінансової підтримки на 2020 рік Чернівціводоканалу планують виділити з бюджету обласного центру  95,9 млн грн, які переважно підуть на поточні витрати підприємства, а не на заміну мереж. Ми ще торік пропонували передбачити необхідний обсяг фінансування на заміну магістральних трубопроводів при розробці бюджету Чернівців на 2020 рік, але, на жаль, влада нас не чує. Згідно з проєктом модернізації, передбачена лише часткова заміна окремих ділянок водогону (!!!).

Загальна протяжність водогону Дністер-Чернівці –  майже 45 км, в тому числі ділянка Шубранець-РЧВ «Попова» – 11,8 км. У схваленому Кабміном ТЕО (2014 р.) передбачена заміна 3,1 км водогону від н/ст.Шубранець до р.Прут та 0,55 км ділянки водогону від р.Прут до РЧВ «Попова». https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/871-2014-%D1%80.

За бізнес-планом Чернівціводоканалу вартість заміни зазначеної ділянки водогону становить 122,8 млн грн (3,65 км). https://vodokanal.cv.ua/news/biznes-plan-2018-2022-r-r.html. Із цих цифр бачимо, що орієнтовна вартість заміни ділянки магістрального водогону від р.Прут до РЧВ «Попова» (550 м) буде близько 18,5 млн грн.

Панове Олексію Каспрук, Василю Продан, Ярославе Цуркан! Чому досі не замінені аварійні ділянки водогону Дністер-Чернівці?

Громадська організація «Центр реформ та розвитку»

 

Від редакції:

Хотілося б тим часом дізнатися, скільки грошей вже з’їло героїчне латання дірок на цих ділянках водогону та яка фінансова заковика робить накладання латок більш привабливим, ніж заміна труб…

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *