Мер Клічук про занедбане місто та його міське господарство – вибухову суміш економіки, політики та грошових потоків

Міський голова Роман Клічук на пресконференції розповів про те, що робить його команда вже зараз і сьогодні для вирішення нагальних потреб містян і для подолання глибокого занепаду Чернівців. Адже, починаючи від шляхів, комуналки та завершуючи комунікаціями і транспортом, – все у нас проблемне і болюче. Тому важко не погодитися з мером, що Чернівці – дуже запущене місто. У чому причина – теж зрозуміло.

Як визнав Клічук, цілі сім’ї та клани досі сидять на грошових потоках, які обчислюються не десятками, а сотнями мільйонів гривень. І, зрозуміло, ніхто не хоче втрачати такий ласий «шматочок» прибутку і впливу, що і призводить до постійної підкилимної боротьби у міськраді. Ба більше, за словами Клічука, спостерігається саботаж чиновників на усіх рівнях. І особливо це стосується Департаменту містобудівного комплексу та земельних відносин, наголосив міський голова. Напевне, вісім кримінальних справ проти Клічука та його заступників, відкритих – а нині вже закритих за відсутності складу злочину, є цьому підтвердженням.

Для убезпечення громадян від свавілля чиновників і зменшення людського чинника у наданні послуг, міська рада здійснює комп’ютеризацію. Та, на жаль, сучасні програми на старі комп’ютери не завантажуються. «Оновлення потребує мільярда гривень, а ми маємо лише 100 мільйонів, – каже мер. – Та поступово це зробимо».

Цікавилися журналісти й тим, як і чим завершилося викриття низки грубих кримінальних порушень ціною в мільйони в роботі комунальних підприємств і структурних підрозділів міської ради.

Роман Клічук:Із новими керівниками СБУ та ГУНП проводили бесіди щодо цього. Вони обіцяли провести розслідування якомога швидше. А все, що ми можемо, – це звертатися із проханням провести розслідування чітко, правильно та якомога швидше. Справи, які зараз розслідують поліція та СБУ, стосуються аеропорту, міськШЕПу, дамби на сміттєзвалищі, яку зробили лише на півтора метри замість 6 метрів тощо.

Та, зрештою, вже є і позитивні зрушення. Міський голова повідомив, що за 9 місяців 2020 року дохід Калинівського ринку склав 1 мільйон 900 тисяч гривень, а за 9 місяців нинішнього за тих же умов – був карантин і тарифи на послуги залишилися незмінними, – ринок отримав дохід у 8 мільйонів 720 тисяч гривень.

Роман Клічук: – Бачимо приріст практично вчетверо. Ринок не почав раптом більше заробляти – просто кошти, які отримує підприємство, легалізувалися. Тобто прибуток збільшився на 6,8 мільйона. Ми розуміємо, що раніше ця сума осідала в чиїхось кишенях. До кінця 2021 ми очікуємо прибуток у 10 млн грн.

Попри те, зауважив міський голова, «вважаю, що ми не до кінця побороли всі ці незаконні схеми. Зараз безкоштовні туалети на Калинівському ринку нам обходяться у 5 млн грн на рік. Уявляєте?! Тому є питання. Аналогічно у МіськШЕПі. Цьогоріч вони зробили робіт стільки ж, як і торік. Але ми заощадили 10 млн гривень виключно на пальному. Дивно, так? Те саме зробили, але заощадили! Ми робимо все, щоби зменшити рівень крадіжок на кожному комунальному підприємстві», – підсумував п. Клічук.

 

На жаль, за словами очільника Чернівців, протягом 10-ти місяців його роботи так і не виникло порозуміння між керівництвом облдержадміністрації та мерії. Наслідком такого «непорозуміння» є те, що Чернівці не отримали жодної фінансової допомоги від Чернівецької ОДА з коштів Державного фонду регіонального розвитку (ДФРР). Спричинило ж це те, що члени партії «Єдина Альтернатива» не проголосували за «потрібного» голову обласної ради.
Роман Клічук :– Я готовий щодня приходити в ОДА і закликати керівництво обласної адміністрації все ж таки патріотичніше ставитися  до міста. Я розумію, що у них в пріоритеті є лише Вікнянська ОТГ, в яку вони «вбамбурили» понад 100 мільйонів гривень. Побудували автобани в селах, де їздять три-чотири автомобілі на годину».

На думку мера кошти з Державного фонду регіонального розвитку розподіляються непрозоро і нечесно. «Є кілька юридичних фірм, які перереєтрувалися і різні організації, зокрема, митники, прикордонники, чомусь мають сплачувати ПДФО у Веренчанці і Вікні. Це несправедливо»,– сказав Клічук.
Він також зауважив, що багато керівників ОТГ невдоволені та обурені такими діями Чернівецької ОДА. «В інших областях, наскільки я знаю, є негласна домовленість між мером і адміністрацією: скільки місто генерує грошей у бюджет, то стільки ж має право отримати від державного фонду. Та, на жаль, розподіл відбувається непрозоро і нечесно. Все, що я можу зробити, я стараюся зробити, але достукатися до якогось здорового глузду мені важко», – визнав Клічук.

А тепер про нагальні проблеми чернівчан.

 

Опалювальний сезон
Завтра, 11 жовтня, стануть теплими батареї в установах соціальної сфери – лікарнях, садочках, школах тощо. До квартир чернівчан тепло прийде через тиждень – 18 жовтня.

За словами Клічука, лише три котельні ще на стадії завершення підготовчих робіт до опалювального сезону, а решта готові дати тепло. До слова, одна з котелень – на вул. Максимовича  – працюватиме на палетах.

Щодо цін на тепло, про які також мовилося на  пресконференції, – у наступній публікації

 

Міський транспорт має бути комунальним

Нині, за словами міського голови, автобусні маршрути, що везуть містян до Садгори або Роші, неможливо контролювати на предмет обліку квитків і пасажиропотоку. Тож місто планує до кінця року придбати комунальні автобуси: маючи свій транспорт для жителів віддалених мікрорайонів, влада зможе контролювати приватних перевізників. Нині ж розрахунки, які перевізники маршруток подають до мерії для компенсації пільгових перевезень, зроблені, за словами мера, як «пальцем у небо». Відтак компенсацію розраховують за певною формулою, беручи до уваги показники, надані перевізниками, хоча перевірити їх просто неможливо.

Саме комунальні автобуси та електронний квиток дадуть владі можливість контролювати ситуацію та поліпшити якість обслуговування. Принаймні вже зараз у Чернівецькому тролейбусному управлінні значно збільшилися безготівкові розрахунки.

 

Про ремонт доріг

Виконавець робіт на вулицях Кармелюка та Рівненській пообіцяв відкрити їх для проїзду до кінця жовтня, а вже до кінця року – здати в експлуатацію. Ремонт вулиць Хотинської та Толстого мають завершити до кінця року.

Загалом нинішнього року в Чернівцях заасфальтували 15 квадратних кілометрів шляхів.

 

Людмила ЧЕРЕДАРИК, «Версії»

 

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *