«У моєму саду багато бджіл. Якби я оприскував дерева шкідливими препаратами, комахи давно вже повимерли б», – каже фермер

На Буковині активно впроваджують інновації у садівництві. Минулої суботи Рідківці, що на Новоселиччині, перетворилися на європейський садівничий майданчик. Тут відбулася міжнародна конференція компанії BASF, одного зі світових лідерів у виробництві засобів захисту рослин, присвячена особливостям захисту садів і вдосконаленню технологій вирощування для отримання високих врожаїв.

 

Захід  проходив  на базі рідківського фермерського господарства «МакоСад», що належить до числа провідних і найбільш високотехнологічних українських господарств з вирощування яблунь, персиків, черешень, груш і слив. До Рідківців з’їхалися майже дві сотні садівників з усх куточків України. Учасники конференції, просто мандруючи садом, дізнавалися про тонкощі сучасного захисту садових насаджень безпосередньо від агрономів, науковців і експертів BASF і могли на власні очі побачити, як світові досягнення та інноваційні препарати відомої в світі компанії успішно беруться на озброєння українськими фермерами.

Семінар проходив у форматі каруселі: просто в саду поставили 3 намети з проекторами, де досвідчені фахівці презентували садівникам різні препарати для захисту рослин. А поділені на три групи учасники почергово відвідали презентації в усіх трьох наметах. Теми презентацій – система захисту садового демоцентру, мінеральне живлення садів, захист кісточкових, антиградова сітка.

– У фермерському господарстві «Макосад» у Рідківцях компанія BASF заснувала демонстраційний центр ще 2 роки тому. Це єдиний, унікальний, постійно діючий садовий центр в Україні. Ми з «МакоСадом» співпрацюємо вже давно. Це високотехнологічна, перспективна, налаштована на успіх сім’я: такого фанатизму й цілеспрямованості в садівництві я ще не бачив. Вони відкриті до всього нового, готові пробувати й націлені на результат. BASF теж  постійно випробовує щось нове, тож нам цікаво рухатися воднораз із фермерами та великими виробниками.  Семінари на базі «МакоСаду» ми проводимо двічі на рік: на початку сезону і після його завершення. Перевіряємо на практиці різні наші препарати. Досвід, який отримуємо тут, тиражуємо на всю Україну – як для своїх працівників, так і для фермерів. Україна – це садова держава, одна з лідерів з виробництва яблук у Європі. Наша співпраця з «МакоСад» триватиме і далі, – розповів   кроп-менеджер (менеджер з культур та продуктів) BASF, співорганізатор заходу Олексій БІТЮКОВ.

Фермерське господарство «МакоСад» створене 2000-го року. Починалося з 0,5 га. Нині займає площу 45 га: це родинні та орендовані паї.

– Наш бізнес зростав за рахунок високих технологій виробництва та запровадження нових методів вирощування фруктів. Рік від року ми нарощували свої потужності, висаджували нові сади. Самі вирощували саджанці, надлишки яких продавали місцевим садівникам. Більша частина наших плантацій – яблука, решта – груші, сливи, черешні, абрикоси та персики. На жаль, в Україні немає вільної купівлі-продажу землі, що значно гальмує  розвиток садівничого бізнесу. Нам треба сьогодні, щоби земля вільно продавалася і купувалася, щоби був на землі справжній господар, який вкладав би душу і кошти в неї з мінімальними ризиками. Та поки що наша влада не думає про середній бізнес, – каже голова фермерського господарства «МакоСад», співорганізатор семінару  Леонід МАКАРЕНКО.

Він прояснив також питання стосовно шкоди препаратів для обприскування садів для здоров’я людей.

– Дехто каже, що обприскування дерев шкодить здоров’ю. У мене всю теплу пору в саду літають бджілки. Якби я обприскував сади шкідливими препаратами, комахи вже давно б повмирали. Сьогодні є ліцензовані та сертифіковані дорогі препарати. Саме такі я використовую. Та є препарати «ліві», що завозяться нелегально – вони дешеві і шкідливі. Сьогодні наш вибір – за хорошими, дорогими, препаратами, які є цілком безпечними для людей, – каже фермер.

Від 2000-го майже щорічно на базі «МакоСаду» проводяться семінари, закладаються демонстративні сади, де різні європейські фірми  випробовують нові препарати. Цьогоріч «МакоСад» уклав договір з італійською фірмою стосовно засобів захисту садів від граду.

– Компанії, з якими ми працюємо, дуже серйозні, завжди надають нам висококваліфіковану допомогу у питаннях захисту садів. Завдяки цьому ми досягаємо високих врожаїв фруктів», – підсумував голова фермерського господарства Леонід Макаренко.

Галина ЄРЕМІЦА, спеціально для «Версій»

 

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *