Іван Лучинський – художник, народжений у Чернівцях

Творчість художника Івана Петра Лучинського (1816, Чернівці-1865, Львів) належить українському та польському мистецтву доби романтизму І половини ХІХ століття. Він народився в українській родині, плідні творчі роки його короткого життя минули в українсько-польському середовищі Львова. Вчився він у місцевих малярів. Твори митця зберігаються у музеях України та Польщі.

Natiurmort_z_kwitamy_blysko1850

Натюрморт з квітами. Близько 1850. Полотно, олія. Національний музей у Варшаві (закуплено 2012 р.)

Іван Лучинський один з тих галицьких майстрів, хто залишив після себе велику спадщину, але час і досі приховує від нас переважну більшість його полотен. Утім останні два роки подарували нам знайомство з картинами, які асоціюються з голландським живописом та належать до кращих творів митця. Так, 2012 року збірка Національного музею у Варшаві поповнилась «Натюрмортом з квітами» (бл. 1850 р.). А минулоріч колекцію музею прикрасив промовистий «Автопортрет» (1836-1841 р.р.),

Museum_Luczynski_JanIIISobieski_1

Битва під Віднем. І пол. ХІХ ст. Полотно, олія. Музей Тарновські Гури (Польща), виставка 2013 р.

У цих майстерно виконаних роботах проявився властивий Івану Лучинському дар портретиста та вправного майстра натюрмортів з їх м’яким гармонійним колоритом і відчутною увагою до натуралістичного зображення. Композиція «Битва під Віднем» представляє його як художника-баталіста. Вона експонувалася на виставці 2013 року у музеї Тарновські Гури (Польща).

Тетяна ДУГАЄВА, мистецтвознавець, член Національної Спілки художників України

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *