Годування груддю – природне й корисне для мами й малюка

Ніщо не впливає так позитивно на майбутнє здоров’я новонародженого, як годування грудним молоком. Формули та технології, які дозволили б відтворити унікальні властивості грудного молока, просто не існує, скільки б вітамінів, мінералів і корисних добавок не входило б до суміші-замінника. Не менш важливе й те, що грудне вигодовування сприяє виникненню виключно тісного психологічного зв’язку між матір’ю та дитиною.

Серед молодих жінок нині поширені хибні уявлення про «старомодність» грудного вигодовування та можливості його рівноцінної заміни. Вільна реклама і доступність молочних сумішей – так званих «замінників жіночого молока», які мають важливе значення у випадках, коли дитина з якихось причин позбавлена материнського молока, – сприяють тому, що за найменших сумнівів чи ускладнень молода мати без консультації з педіатром позбавляє грудного молока свою дитину.

Грудне годування й розвиток систем і органів дитини

Грудне молоко найкращим чином забезпечує адаптацію новонароджених від внутрішньоутробного до поза утробного існування. Перших 2-3 дні після пологів у жінки, що годує, виробляється молозиво, від 4-5-го дня лактації утворюється молозивне молоко, потім перехідне молоко і від 2-3-го тижня – зріле молоко.

Молозиво дуже добре відповідає специфічним потребам дітей. Воно містить високу кількість білка, більше амінокислоті мінеральних речовин, ніж перехідне чи зріле молоко, і порівняно бідне на вуглеводи та жири. Молозиво забезпечує в невеликому обсязі необхідну кількість поживних речовин, які засвоюються кращим чином, бо за складом найбільш близькі до організму новонароджених. Їх нерозвинені нирки не можуть переробляти великі обсяги рідини без метаболічного стресу, тож невеликі обсяги рідини і висока щільність молозива відповідають саме цій фізіологічної особливості.

Перше годування молозивом є потужним стимулюючим моментом у розвитку й  становленні неспецифічних природних чинників захисту, адже висока концентрація ферментівгормонів та інших біологічних речовин сприяє активації незрілих травних і обмінних функцій новонароджених.

Жіноче молоко є оптимальним харчуванням для новонародженого й немовляти за якісним і кількісним складом основних нутрієнтів і мікрокомпонентів, склад яких змінюється в процесі росту дитини й динамічно пристосовується до індивідуальних потреб дітей.

Захисні чинники грудного молока й формування імунітету

Важливість жіночого молока визначається також широким комплексом біологічно

активних речовин, які забезпечують повноцінний ріст органів і систем.

До захисних чинників жіночого молока належать також імуноглобуліни й пов’язані з ними антитіла, клітини, лімфоїдні елементи, неспецифічні чинники протиінфекційного захисту (лактоферин, лізіоцин, інтерферон, інгібітори трипсину, інгібітори вірусів тощо). Особливо високий вміст таких чинників – у молозивний період лактації.

З молоком матері дитина отримує пасивний імунітет. Цим пояснюється, що захворюваність і смертність новонароджених, які перебувають на грудному вигодовуванні, значно менші, ніж у «штучників».

Річ у тім, що при переході до позаутробного існування відбувається активне заселення шкіри, слизових оболонок органів дихання і травлення вірусною та бактеріологічною флорою. Грудне молоко не тільки має антиінфекційні і антиалергічні властивості, а й стимулює розвиток власної імунної системи дитини: воно містить багато протизапалювальних компонентів, захищаючи новонародженого від раннього інфікування і надмірного антигенного подразнення у період адаптації до умов зовнішнього середовища. З огляду на це перше прикладання новонародженого до материнських грудей має відбуватися в найбільш ранні терміни народження.

Емоційний стан матері та здоров’я немовляти

Для успішного грудного вигодовування дуже важливий емоційний стан матері.

Процес годування немовляти вимагає зосередженості, заспокоєності. Навколишні, медичні працівники, члени сім’ї повинні оберігати молоду матір-годувальницю від стресових ситуацій і різних ускладнень. Спілкування матері з дитиною під час годування грудьми закладає основи порозуміння між ними; мати вчиться спостерігати і розуміти дитину, з’ясовувати її проблеми і потреби. Фахівці рекомендують дотримуватися вільного вигодовування «за вимогою дитини», тобто такого годування, при якому дитина сама визначає кількість та тривалість годувань залежно від індивідуальної потреби (без обмежень збоку матері).

Правило частоти годувань: годувати, коли дитина зголодніє.

 

 

Переваги грудного вигодовування для мами й дитини

Діти на грудному вигодовуванні:

*Рідше хворіють на інфекційні та алергійні хвороби.
*Менше ризикують отримати отит, діарею, виникнення синдрому раптової смерті; у старшому віці – бронхіальну астму, ожиріння.
*Мають кращі показники розумового розвитку

 Жінка при грудному вигодовуванні:

*Має менший ризик захворіти на злоякісні хвороби, а саме, рак молочної залози та яєчників.

Оксана ФЕСЕНКО, лікар акушер-гінеколог чернівецького клінічного пологового будинку №2                             ,

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *