Через спеку в Україні пересихають річки, забезпечення водою населення ускладнюється

Тривала спека і суха погода в Україні призвели до обміління річок із поступовим виснаженням руслових запасів. Рівні води стали нижчими за свої середні відмітки за багато років. Це ускладнило функціонування водогосподарського комплексу країни й забезпечення населення водою. Про це повідомило управління ДержСТУ України в Чернівецькій області із посиланням на Державну службу України з надзвичайних ситуацій.

На Десні в Чернігові рівень води досяг найнижчих відміток за багато років, що може ускладнити водопостачання міста. Ситуація на Дністрі, Пруті й Сіреті теж не з кращих. Так, у липні приплив води до Дністровського водосховища зменшився практично удвічі – від 150 м3ек 1 липня до 85 м3ек 31 липня. Це стало найменшим середнім значенням припливу за весь період експлуатації Дністровського водосховища від 1985 року. Оскільки на Дністрі витрати води досягли критеріїв маловоддя і складають 19-22% місячної норми, це, на жаль, може негативно відбитися на роботі Дністровського водосховища. Серпнева спека та переважно суха погода, що збережуться до кінця місяця, спричинять подальше зменьшення водності річок і ускладнять гідрологічну ситуацію.

Вл. інф.

Як заощаджувати воду, щоби добре було і природі, і сімейному бюджету

  1. Якщо з ваших кранів капає вода, слід замінити прокладки: це може заощадити до 7 000 літрів води на рік.
  2. Перевірте, чи не тече вода зі зливного бачку в туалеті: за рік таким чином може витекти 16 000 л води. А через дірявий клапан в бачку унітаза за день може пройти до тонни води.
  3. Використовуйте накінечник душа, який дозволяє заощаджувати воду. Витрата води за хвилину в звичайному душі становить 18 л, а в душі з низьким напором води – 9 л. Родина з чотирьох осіб може заощадити за рік до 80 000 л води.
  4. Якщо в туалеті стоїть змивний бачок з кнопковим подвійним спуском, намагайтеся за можливості обходитися меншою кількістю води. Родина з чотирьох осіб зможе таким чином заощадити більше 36 000 л води на рік.
  5. На водопровідні крани поставте аератори. Вони коштують небагато, але допоможуть Вам удвічі зменшити витрати води без збитку для себе.

 

Кілька додаткових порад:

*Якщо вибирати між душем і прийняттям ванни, то варто врахувати: для повної ванни потрібно утричі більше води, ніж для 5-7 хвилин душу.

*Приймаючи ванну, наповнюйте її лише наполовину: при кожному прийомі ванни заощадите не менш як 20 л води.

*При ручному пранні слід мати на увазі, що сучасні порошки та миючі засоби вимиваються з чистої білизни й після того, як вона полежить у непроточній воді 15-20 хвилин. Замінивши ще раз воду, білизну можна легко виполоскати.

Варто знати:

Якщо кожна сім’я заощадить хоча б 20% водопровідної води від того обсягу, який вона використовує, то за рік могло б утворитися озеро діаметром 20 м і глибиною 2 м.

Вирахуйте об’єм, перемножте на середній тариф, а далі прикиньте, на що би ви могли витратити ті чималі гроші (за чернівецьким нинішнім тарифом – понад 3 тис. грн.), які «виливаються» в каналізацію через відсутність звички до ощадливого витрачання води.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *