Держзамовлення на «козирні» спеціальності зменшили наполовину

На 42% зменшили цього року державне замовлення у вищих навчальних закладах області. Зокрема, на педагогічні спеціальності та в коледжі держзамовлення скорочене до 10%, а на окремі спеціальності вишів – на 50%.

– У Чернівецькому національному університеті зменшене держзамовлення на спеціальності економічного та юридичного напрямків, – розповів на прес-конференції начальник Головного управління освіти облдержадміністрації Михайло БАУЕР. – Я їх називаю «козирними» спеціальностями, з яких у нас перевипуск. Бо в області 15 вишів готують економістів: 4,5 тис. випускників щороку, а потреби не маємо практично жодної. 8 вишів готують юристів (1,5 тис. випускників щороку). Тому громадська експертна комісія ОДА зараз робить усе, щоби зменшити ліцензовані обсяги прийому на ці спеціальності.

Уникаючи черг при вступі: Запроваджується електронний прийом заяв в абітурієнтів – у єдиному освітньому вікні учень має можливість подати документи до всіх вищих навчальних закладів ІІІ- ІV рівнів акредитації. Щоправда, лише на денну форму навчання .

Паралельно проводитиметься і паперова реєстрація вступних документів.

Кількість охочих здавати тести державною мовою зростає: А кількість бажаючих складати тести недержавною мовою зменшується. Торік 9,4% вступників в області виявили бажання складати тести румунською мовою, цього ж року – 5,4%.

– Це нас приємно тішить. Гадаю, через рік-два потреба в перекладі тестів мовами національних меншин зникне, – зазначив Михайло Бауер.

Втрачаємо учнів: Через недостатню кількість учнів плануємо закрити протягом року 5 навчальних закладів: по два в Кіцманському та Хотинському районах, школу-інтернат в с. Чудей Сторожинецького р-ну. Ще 11 закладів призупинять діяльність.

– У нас іде спад чисельності дітей в закладах освіти. За три останні роки ми «втратили» 6 700 учнів. До речі, закрили лише три малочисельні початкові школи, а це мало би бути 30 шкіл! – зауважив Михайло Бауер.
Школи реорганізують в навчально-виховні комплекси. Зокрема, торік заплановано реорганізувати 42 навчальні заклади, завершити будівництво трьох шкіл-довгобудів (у селі Кам’яна Сторожинецького району, в селі Молодія Глибоцького району та школу в Лужанах Кіцманського району).

Школярі 5-8 класів складатимуть письмові іспити: У кінці навчального року вони проходитимуть письмове підсумкове тестування (контрольні роботи) з чотирьох предметів, серед яких українська та іноземна мови (англійська, французька або німецька), математика (для 7-8 класів – алгебра і геометрія), історія України, а також російська мова для російськомовних шкіл.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *