Пол Манафорт, радник Трампа, працював з Януковичем, мав бізнес в Україні з олігархами і створив «Опоблок» з рештків Партії регіонів – «The New York Times»

Мало хто з політичних консультантів має за собою такий обвал клієнта, як Пол Манафорт. 2014-го президент Янукович, який обійняв свою посаду, як кажуть західні дипломати, завдяки «товстому шару макіяжу» від американця, втік з країни у розпал жорстоких подій на вулицях Києва, знайшов притулок у Росії й ніколи не повертався, бо його покровитель Путін окупував Крим і розв’язав війну на сході України. Та сам Манафорт залишився «неушкодженим». За кілька місяців після політичної смерті свого клієнта він зайнявся поверненням Партії регіонів до влади. Манафорт навіть досяг певного успіху, створивши з соратників Януковича і деяких комуністів новий блок на противагу українському прозахідному уряду.

А зараз Манафорт має зробити мільярдера Дональда Трампа президентом США. Хоча через пропутінську риторику американської виборчої кампанії політтехнологу стало складно вести бізнес в Україні. Надто зважаючи на його співпрацю і з українськими, і з російськими олігархами. Трампа критикують уже через лояльні погляди на Путіна та його агресивну політику щодо України. Трамп навіть виправдовує окупацію Криму – тим, що  нібито «більшість людей в регіоні хотіли бути частиною Росії» – на цьому наполягає і російська пропаганда.

Свою кар’єру Манафорт  розпочав іще в 70-х ХХ століття, співпрацюючи з політиками-республіканцями, далі був радником багатьох автократів.

 

За діяльністю Манафорта в Україні можна зрозуміти, наскільки політика та бізнес переплелися в Україні, яка й досі лише намагається бути демократією – через чверть століття незалежності.

 

В Україні Манафорт виник після Помаранчевої революції 2004 року. Тоді Янукович, будучи кандидатом у президенти, помилково покладався на російських політтехнологів, які недооцінили розчарування виборців владою. Після поразки Янукович звернувся до американських експертів, і Манафорт почав працювати на олігарха Ріната Ахметова, головного спонсора Партії регіонів. Партія здобула найбільше місць у Верховній Раді 2006 і 2007 року, а Янукович повернувся на пост прем’єра.

За інформацією Держдепартаменту, Манафорт і його колеги Філл Гріффін і Кетрін Барнс тиснули на американських дипломатів, змушуючи їх ставитися до Януковича як до рівного, щоби не складалося враження, ніби вони симпатизують його опонентам на виборах.

Як писав тодішній посол США в Україні Джон Хербс, Манафорт допомагав Партії регіонів  позбутися мафіозного іміджу й набути вигляду легітимної політсили.

2007-го Манафорт з американськими партнерами створив приватну компанію на Кайманових островах для скуповування активів України. Вони запросили російського олігарха Олега Дерипаску інвестувати це. Дерипаска погодився платити Манафорту і партнерам 2% і вклав $100 млн у фонд, який згодом купив кабельний телеканал в Одесі.

Пізніше російський олігарх подав на Манафорта до суду – після аудиту. Справа досі чекає розгляду.

2008 року Манафорт став одним з партнерів українського олігарха Дмитра Фірташа, разом з американськими забудовниками збирались відкрити у Нью-Йорку на Манхеттені торговельний центр під назвою «Bulgari Tower». Врешті-решт проект був заморожений.

Коли 2010 року Янукович став президентом України, Євген Компаченко, що працював з Манафортом і проводив опитування для Партії регіонів, розповів «The New York Times», що стратегія американського політтехнолога будувалася на етнічних і мовних розбіжностях між Сходом і Заходом України.

Хоча колишній міністр закордонних справ Костянтин Грищенко розповів виданню, що Манафорт тиснув на Януковича, щоби той підписав угоду про асоціацію з ЄС, і намагався домовитися про підтримку українського членства в європейському блоці. Хоча на Заході прохолодно ставилися до Януковича, коли він кинув свого політичного опонента Юлію Тимошенко за ґрати. Янукович не прислухався до порад Манафорта і відмовився підписувати угоду про асоціацію з ЄС на догоду Путіну. Усе це призвело до початку Майдану й повалення режиму.

Повернувся Манафорт до політичної роботи в Україні раніше, ніж можна було очікувати. Перед парламентськими виборами 2014-го, працюючи тепер на колишнього очільника Адміністрації президента Сергія Льовочкіна, Манафорт прибув до України і розпочав ребрендінг дискредитованої партії.

 

Об’єднавши противників прозахідного київського уряду, саме Манафорт запропонував назвати це новоутворення «Опозиційним блоком». Стратегія спрацювала. Зомбі з Партіі регіонів здобули 43 місця в парламенті.

 

Невідомо, чи припинилася діяльність Манафорта в Україні, коли він почав займатися кампанією Трампа. У Льовочкіна відмовилися коментувати, чи працює американець на них досі і скільки йому платять.

А щодо Трампа, то у «The New York Times» написано, що Путін робить Трампу «ведмежу послугу», якщо дійсно втручається у вибори в США. Якщо таке вийде назовні, це може спричинити зворотний ефект.

dt.ua

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *