Для кого лунатимуть «Золоті оплески»

 

22 жовтня у приміщенні Чернівецького академічного обласного музично-драматичного театру імені Ольги Кобилянської  відкривається 12-й регіональний фестиваль комедії «Золоті оплески Буковини». Варто зауважити, що в репертуарі фестивалю – і старі його друзі і нові учасники. А глядачів уже традиційно після вистави запрошують на «Форум на канапі».

 

22 жовтня. Господарі фестивалю відкриють його прем’єрою «Павлинка» за п’єсою білоруського класика Янки Купали. П’єсі понад 100 років і сімдесят з них (!) вона не виходить з репертуару Національного театру Білорусі імені Якуба Коласа. Історія дівчини, яка, попри волю батька, сама обрала свою долю, не втрачає актуальності й у наші дні. Кохання з пригодами в чудовому музичному оформленні!

23 жовтня. Уперше в нашому місті Київський академічний театр юного глядача на Липках покаже дуже несерйозну комедію за п’єсою Леоніда Андрєєва «Чарівні сабінянки», дія якої розгортається у Стародавньому Римі. Комічне починається вже від афіші: театр глядача покаже виставу для тих, кому більше 16-ти!

24 жовтня. Шестеро металургів, які втратили роботу, вирішують шукати заробітку як стриптизери в жіночому клубі – у виставі «Ніч для жінок» за п’єсою аж трьох американських драматургів А. Мак-Картена, С. Синклєра та Ж. Коллара від Львівського академічного духовного театру «Воскресіння».

25 жовтня. Із самого серця Гуцульщини вийде на сцену «Гуцульський рік» Гната Хоткевича у постановці Коломийського академічного обласного українського драматичного театру ім. Озаркевича. Критики кажуть, що у цій виставі сконцентровані усі творчі шукання театру.

26 жовтня. Сучасна родина – батьки і діти, які потрапили у незвичні обставини. Комедія і драма сплелися у стосунках героїв. І коли героїня вистави Волинського академічного обласного українського музично-драматичного театру імені Т. Г. Шевченка здолає усі перешкоди на своєму шляху, вона отримає те, що заявлене у назві п’єси М.Лисака «Дитина в дарунок».

27 жовтня. Ботошанський театр ім. М.Емінеску – практично постійний учасник «Золотих оплесків» везе до нас «Веселих плакальниць» за В.Шекспіром. Стихія Ботошанського театру захоплює навіть тих, хто румунською знає лише привітання… Але Шекспір допоможе зрозуміти все і всім.

28 жовтня. Зміни у програмі фестивалю – завжди форс-мажор. Та уявіть собі, яким форс-мажором для Київського національного академічного драматичного театру імені Івана Франка стала хвороба одного з провідних акторів Анатолія Хостікоєва. Щодо фестивалю франків ці вийшли з найменшими втратами: везуть «Великих комбінаторів» із Лесем Задніпровським та Анатолієм Гнатюком.

29 жовтня. Ще одна вистава із білоруським корінням на «Золотих оплесках». Чим закінчилося незвичне парі між Селянином і Чортом, покаже нам «Комедія про… сенс існування» за п’єсою В. Рудова у виконанні Чернігівського обласного академічного музично-драматичного театру імені Т.Г.Шевченка, тепліше кажучи – бакіровців.

30 жовтня. Тернопільський академічний обласний український драматичний театр імені Т.Г. Шевченка займе фестивальну сцену виставою за п’єсою Я.Барнича «Шаріка, або Кохання січового стрільця»: до теми війни додалася ще одна актуальна: січовий стрілець закоханий в угорську дівчину. Які перипетії доведеться їм пережити, дізнаємося, але варто сподіватися, що кохання вкупі з гумором здолають усі перешкоди.

31 жовтня. Фестивальну програму закриє третій за рахунком київський театр: цього разу Національний академічний театр оперети із Комічною оперою Доніцетті «Дзвіночок». Цього вечора вже не буде обговорення, але будуть дипломи, подарунки і квіти… Прощавайте, «Золоті оплески»! До наступної осені!

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *