Офіційно. Мінсоцполітики відповідає на запитання громадян щодо житлово-комунальних субсидій

(зі сторінки міністерства у мережі Фейсбук)
sybsud2
*Скільки часу відводиться чиновникам на розгляд питання, чи надавати конкретній людині субсидію? Час відраховується від моменту відправки документів поштою, чи від дня отримання відповідною службою? Як я дізнаюся, чи надано мені субсидію?
Рішення про призначення/непризначення субсидії приймається протягом 10 днів після подання заяви та отримання відомостей: *від організацій-надавачів послуг – про забезпеченість комунальними послугами, їхню вартість; * від житлово-експлуатаційних організацій або інших органів, визначених місцевими органами виконавчої влади та місцевого самоврядування, а у сільській місцевості від сільських/селищних рад – про склад зареєстрованих у житлових приміщеннях осіб; *від ДФС, ПФУ – про доходи.
Після проведених розрахунків заявнику видається повідомлення про призначення житлової субсидії.

* Чи вносити мобілізованого солдата в декларацію на субсидію? (мобілізований у січні 2015 року).
Субсидія розраховується з урахуванням кількості зареєстрованих у житловому приміщенні/будинку осіб, яким нараховується плата за житлово-комунальні послуги.
При прийнятті рішень враховуються документи, що підтверджують тимчасову відсутність осіб з числа зареєстрованих, зокрема, довідок, про перебування особи в іншій адміністративно-територіальній одиниці у зв’язку з роботою, лікуванням, навчанням, тривалим відрядженням, відбуванням покарання, довідок про оплату житлово-комунальних послуг в іншому житловому приміщенні (будинку).
Таким чином, у Декларації треба зазначити всіх зареєстрованих осіб (у примітці можна зазначити, що конкретна особа не проживає), а у Заяві позначити необхідність розгляду питання комісією (за наявності засобів обліку послуг).
За відсутності засобів обліку комунальних послуг питання нарахування плати на фактично проживаючих осіб слід вирішувати з організаціями, які надають споживачеві зазначені послуги, шляхом зняття нарахувань на особу, яка відсутня тривалий час.

* Люди побоюються, що відомості про їхній майновий стан будуть тим чи іншим чином використані проти них співробітниками Державної фіскальної служби. Чи планують органи соціального захисту обмінюватися інформацією про доходи і майно громадян з фіскалами?
На запит органу соціального захисту населення ДФС надає інформацію про доходи громадян. При цьому надання будь-якої інформації до ДФС не передбачене.

* Я прописаний у квартирі один, але проживаю в ній з сім’єю. Я маю в заяві на субсидію вказувати усіх членів сім’ї, чи тільки себе?
І ще одне: Якщо я оформлю субсидію, а в майбутньому у мене зміниться на краще матеріальний стан – як я зможу відмовитися від субсидії?
При заповненні декларації слід надавати відомості про зареєстрованих осіб. Для відмови від призначення житлової субсидії необхідно звернутися до органу соціального захисту населення із заявою про відмову від участі у програмі житлових субсидій.

* Чи можна оформляти субсидію на житлову площу, де людина не зареєстрована, але є її власником і проживає там?
Житлова субсидія призначається за місцем реєстрації.

* Яку суму доходу вписувати в декларацію? У роз’яснені сказано так: сума доходу мінус податок з доходів фізосіб. А чи враховувати єдиний соцвнесок і військовий збір, а також пільгу, яку отримують при нарахуванні зарплати, і тільки після відмінусування якої вираховується податок з доходу фізосіб? Чи, може, в декларації писати суму доходу, що отримана на руки?
Для призначення субсидії враховуватимуться доходи без податку з доходів фізичних осіб за попередній календарний рік.

* У квартирі фактично проживають двоє, а дві доньки вже 10 років мешкають за кордоном. При оформленні субсидії вимагають відповідні довідки. Що робити? Я і моя мати – пенсіонери (отримуємо 1107 грн. та 1200 грн.).
У Декларації має бути зазначено інформацію про всіх зареєстрованих осіб (у примітці можна зазначити, що конкретна особа не проживає), а у Заяві відмітити необхідність розгляду питання комісією (за наявності засобів обліку послуг).
За відсутності засобів обліку комунальних послуг питання щодо нарахування плати на фактично проживаючих осіб необхідно вирішувати з організаціями, що надають споживачеві вказані послуги, шляхом зняття нарахувань з особи, яка відсутня тривалий час.

* Які дані в декларацію вносити фізичним особам-підприємцям?
Доходи осіб, які займаються підприємницькою діяльністю, визначаються на підставі даних державних податкових адміністрацій. За відсутності цих даних – на підставі Книги обліку доходів і витрат, яку ведуть фізичні особи – суб’єкти підприємницької діяльності протягом календарного року.

* Я живу в квартирі матері, живу окремо і самостійно сплачую всі послуги. Я тут прописана із дітьми, частина рахунків оформлена на мене, а частина – на матір. У квартирі, яка належить мені, проживає окремо мій дідусь, який там прописаний, і так само частина рахунків оформлена на нього, а частина на мене. При цьому кожен з нас хоче отримати субсидію. Як у такому разі заповнити заяву, щоби не було причин для відмови?
Особові рахунки по сплаті всіх житлово-комунальних послуг мають бути відкриті на одну особу, яка зареєстрована у житловому приміщенні.

* У будинку зареєстровані 4 особи, але реально проживають лише 2.
Чи потрібно разом з заявою та декларацією на отримання субсидії подавати якісь документи, які підтверджують відсутність цих двох осіб? – Як називається цей документ? Хто має право (і обов’язок) його видавати? Чи може цей документ видати селищна рада?
У Декларації має бути зазначено інформацію про всіх зареєстрованих осіб (у примітці можна зазначити, що конкретна особа не проживає), а у Заяві відмітити необхідність розгляду питання комісією (за наявності засобів обліку послуг).
За відсутності засобів обліку комунальних послуг питання щодо нарахування плати на фактично проживаючих осіб необхідно вирішувати з організаціями, що надають споживачеві вказані послуги, шляхом зняття нарахувань з особи, яка відсутня тривалий час.
Підготувала Юлія БОДНАРЮК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *