Пауза і економія врятують підприємництво

Члени Центру громадської активності «Синергія» Ігор Кухарчук та Наталія Батракова прозвітували про свою діяльність у 2014-му році та розповіли, що варто очікувати підприємцям у найближчому майбутньому.

Нагадаємо, напрями діяльності центру окреслені як сприяння розвитку малого і середнього бізнесу, утвердження принципів гендерної рівності та протидія корупції у владі через посилення впливу місцевих громад. Зі слів Наталії Батракової , щоб наблизитися до покращення ситуації в цих сферах, минулого року «Синергією» були здійснені такі заходи, як проведення інформаційно-тематичних семінарів і тренінгів для підприємців, розробка експертною групою Методичних рекомендацій із здійснення гендерного аналізу для інтегрування гендерної складової в напрями регіональної політики та цільових програм, організація круглих столів, брифінгів, публічних дебатів та публічних консультацій. Також на замовлення департаменту економіки Чернівецької міської ради проведено телефонне опитування 140 підприємців міста про мотивацію, перешкоди та перспективи середнього і малого бізнесу. Крім цього, впродовж травня-жовтня 2014 року за сприяння центру діяла Школа розвитку бізнесу, де пройшли навчання 154 особи. Продовжила свою діяльність і Гаряча лінія з питань підприємництва, за допомогою якої у минулому році 2592 особи отримали достовірну інформацію про підприємницьку діяльність.

Щодо фінансування, то у 2014-му найбільше коштів на рахунок центру надійшло з Міжнародного фонду «Відродження», також внесли свою «лепту» Головне управління економічного розвитку Чернівецької ОДА та Департамент економіки Чернівецької міської ради. Не обійшлося і без добровільних пожертвувань та членських внесків. Загалом бюджет «Синергії» становив 247 тис. гривень, з яких 217,9 тис. було витрачено на заробітну плату, податки, оплату послуг суб’єктів підприємницької діяльності, оренду офісу, комунальні послуги, послуги зв’язку, офісні витрати та послуги банку. Залишок – 29,1 тис. гривень – можна вважати втраченим, адже «CityCommerceBank», з яким співпрацював центр, оголосили банкрутом.

Згадали і про проблеми підприємницької діяльності. «Сьогодні їх дві – нестача фінансування та АТО, – зазначив Ігор Кухарчук, він же – голова «Синергії». – Третя, яка суттєво обмежує, – монополії. Тарифи на комунальні послуги зростають. Фінансові інститути нагадують банди рекетирів. Самою роботою Нацбанку був нанесений удар підприємництву.» З його слів, у сьогоднішніх умовах здатні вижити лише середні і великі підприємства. А з моно профільних пережити важкі часи мають шанси ті, які мають досвід і хорошу команду.

А що ж робити підприємцям у такій важкій ситуації? «Синергія» рекомендує: «Візьміть паузу. Адже затрати зростають, а компенсувати їх нічим. Інший вихід – жорстка економія коштів.»

Аліна Вавринюк, “Версії”

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *