«Відступати нікуди – позаду Москва»

Нас продають. Цілою країною. Немов на аукціоні.

Росія – «заради нас» – готова на все. Готова нібито купити за хороші гроші. Вкластися 15-ма мільярдами доларів за «борги народу» і ще двома – компенсувати моральні втрати «гаранту». Проте, що більш ймовірно, готова гаранта й «кинути». Жорстко й злорадно. А ще готова вибивати «євродурь» з українців усіма доступними санкціями – а це щорічні втрати українського експорту на 8-9 млрд доларів, величезне скорочення робочих місць, різке падіння промислового виробництва, скорочення ВВП і повна катастрофа платіжного балансу.

На що готовий заради нас Євросоюз?

Президент України Віктор Янукович готовий підписати Угоду про асоціацію України з ЄС. Проте – «ми серйозна країна…  на цукерки не йдемо, як малі діти»…

«За різними оцінками, щороку нам потрібно не менше 20 млрд. доларів, а до 2017 року не менше 160 млрд, – занепокоєно підрахував бажану «відступну допомогу» Віктор Федорович, скаржачись, що ЄС гроші обіцяв, але не давав: – Якщо нам три роки поспіль заклали 610 млн. євро і три роки нам показували цукерочку в красивій обгортці, але при цьому говорили, що дадуть нам тільки тоді, коли ми підпишемо угоду з МВФ… А МВФ говорить, що ми повинні підняти оплату на ЖКГ, заморозити пенсії і зарплати! Я ніколи на це не піду».

На що ж піде Віктор Федорович? Коли? І головне – хто його підштовхне?

rgh_gU9Ha9o

фото Антона Бурачека 

Господнє рішення

«Ніхто не вкраде у нас мрію про Україну рівних можливостей, про європейську Україну», – витримавши красномовну паузу, спробував заспокоїти Президент України своїх громадян спеціальним зверненням. Бо ті вийшли на майдани українських міст протестувати проти сумнозвісного азаровського рішення про призупинення процесу підготовки до підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом. Людям недалеким не збагнути усю красу кульбітів зовнішньої політики Януковича, які заганяють у ступор далекоглядних політиків по обидві боки України…

«Ми багато пройшли, і ще немало нам пройти належить. Найбільш складними на цьому шляху були, є і завжди будуть економічні проблеми, – терпляче пояснює мотивацію своєї політики Віктор Федорович. – Як батько не може залишити сім’ю без хліба, так і я не маю права залишити людей напризволяще з тими проблемами, які можуть виникнути, якщо під тиском, який ми відчуваємо, зупиниться виробництво і міліони громадян опиняться на вулиці».

І поки «міліони» громадян розмірковують, хто з них уже в категорії «людей», а хто й досі – «козлів», люблячий батько, начхавши на якісь там стратегічні державні перспективи, схоже, безкомпромісно торгується з Росією та ЄС за «швидкі» гроші. Вони потрібні як ковток свіжого повітря. Великі гроші, тут і негайно. Залатати катастрофічні діри у бюджеті, протриматися ще рік, – і щоби ще й вистачило нагодувати бабок перед президентськими виборами 2015!

«Ми ніколи і нікому не повинні дозволяти заважати нам, – проникливо завершує своє звернення до людей Віктор Федорович. – Молитви і мрії мільйонів покладаються на Господнє рішення…»

e3ba23f-putin-i-yanukovich

“Знову привіт” чи “нарешті прощавай” 

Майданарбайтери?

Євромайдани розпочалися з журналістів і блогерів. Десяток перших активістів за дві години збільшився до тисячі, наступного дня – мітингувальників вже було кілька тисяч, а вже в неділю – чи не 100 тисяч! Євромайдани дали імпульс насамперед студентській молоді. Більшість з них під час помаранчевої революції були дітьми, а зараз вони стоять на українських площах. Стоять не за гроші, не за політиків – стоять за європейську мрію. Яку в них украли. І це молодь злить.

0_b7278_

Найсуворіші геї в світі – українці   

 

Студенти кількох університетів (НаУКМА, КНУ ім. Т. Шевченка, КНЕУ, КПІ, ЛНУ…) закликають своїх колег з інших вузів у всій Україні приєднатися до студентського страйку на підтримку євроінтеграції. Проте якщо в західних вузах до активності студентів ставляться з розумінням, у східних студентам за страйк погрожують… відрахуваннями. 

Власне, це відрізняє теперішні євромайдани від майданів помаранчевих. Загалом доброзичливий натовп відверто нудить від опозиційних облич політиків і розповідей «про Юлю». Так, у Львові студенти освистали виступ головного свободівського ідеолога Юрія Михальчишина, у Києві – Віталія Кличка. Політики «натяк» зрозуміли. «Опозиція вирішила проводити акцію протесту без політичної символіки», – заявив лідер «Батьківщини» Арсеній Яценюк.

Різку та непередбачувану агресію в натовпу збурюють «космонавти» та «слоники» (тобто, беркутівці). Помаранчева кричалка «Міліція з народом» серед мітингувальників не надто популярна. Натомість молодь дружно скандує «Смерть ворогам». Російське телебачення оперативно віщає своїм глядачам: «У Києві навчені американцями активісти б’ють «Беркут»…

Звісно, виходять на площі і «майданарбайтери» (люди, які мітингують за гроші). Традиційно, провокатори-тітушки (хлопці спортивної статури, які з’являються, щоби заспокоїти занадто активних активістів). Яких правдиві мітингувальники матюками та копанцями дружно заганяють за спини міліції. А ще – суворі українські… геї! Схоже, організатори звозили їх в Київ (для провокаційної ходи з метою дискредитації європейської інтеграції України) з усіх вокзалів східної України.

У Чернівцях теж неспокійно

Зокрема, голова Чернівецької ОДА Михайло Папієв спочатку обізвав буковинський євромайдан «політичним хороводом», «штучною акцією», яка «проводиться для галочки». Мовляв, справжній євромайдан відбувся під час Буковинського Віча, під проводом Партії Регіонів. Студенти на слова Михайла Миколайовича образилися. І півтисячною юрбою під будинком з левами зажадали від губернатора пояснень.

DSC_0677

фото Руслана Козлова

“Папієв, виходи! – скандували чернівецькі студенти біля ОДА”

 

«Ми, як активні учасники Євромайдану, офіційно заявляємо, що на мітингах відсутня партійна символіка, за виключенням першого дня мітингу у п’ятницю, коли була присутня символіка політичних партій. У неділю молоді активісти публічно заявили, що акція є виключно громадською, тому будь-яка партійна символіка відсутня. Молодь проявила власну ініціативу, мерзне під мокрим снігом і відстоює волю українського народу!»

«Молоді люди повідомили, що їхня акція на Центральній площі безстрокова, а також повністю аполітична», – швиденько з’ясували в облдержадміністрації. «У питанні європейської інтеграції України ми з вами є однодумцями», – зрадів перший заступник керівника виконавчої влади краю Георгій Галиць, підкресливши студентам, що «крайова влада з розумінням ставиться до проєвропейських акцій, які відбуваються зараз у Чернівцях лише за умови, якщо вони будуть абсолютно деполітизовані». Натомість його шеф, Михайло Папієв, студентів підтримав не словом, а ділом: увечері мітингувальникам привезли два біотуалети.

Віталій Михайлішин, секретар Чернівецької міської ради, з мітингувальниками теж не одразу «розібрався». Спочатку виконком міськради хотів палатки мітингувальників зносити: псують витончену архітектуру ЮНЕСКО. Проте Чернівецький окружний адміністративний суд своїм рішенням у задоволенні позову виконкому Чернівецької міської ради про заборону встановлення наметів на Центральній площі міста – відмовив.

«Я, як і раніше, залишаюся прихильником європейської інтеграції України і пишаюся тими молодими людьми, які відстоюють свій вибір на площах міста, незважаючи на несприятливі погодні умови, – офіційно звернувся наступного дня до чернівчан Віталій Михайлішин. – Ми підтримуємо бажання наших студентів, які стали ініціаторами Євромайдану в Чернівцях, бути максимально аполітичними і висловлювати свою позицію у мирний спосіб. Сьогодні зранку я зустрівся з учасниками мітингу «За європейський вибір!» на Центральній площі міста і обговорив з ними їхні головні проблеми. Ми готові забезпечувати більш комфортні умови для мешканців наметового містечка…»

Ігор КОНСТАНТИНЮК, «Версії»

 

Думка Експерта

73315_597240596964342_1076610981_n

Юрій РОМАНЕНКО, політолог:

«Зараз вже очевидно, що Віктор Федорович з усіх лих вибрав найгірше: нічого не вирішувати. У підсумку, посварився з росіянами, посварився з ЄС, посварився з американцями. Бюджет порожній. Гарантій немає. Населення раздраконив. Олігархів раздраконив. Розуміння ситуації в Росії відсутня. Це фіаско.

Навіщо він узагалі затіяв цей маневр з асоціацією, якщо після Вільнюса він не має гарантій свого майбутнього, не має чим закрити дірки в бюджеті, не має хороших відносин з Росією, яка тільки побачила, що у неї на українському напрямку не діра, а диріща і тепер буде її закривати.

Найголовніше, що при цьому всі зрозуміли, що домовитися з Януковичем, виходячи зі своїх довгострокових інтересів, неможливо, значить, потрібно ставити до влади наступне покоління маріонеток.

Це означає: якщо протягом зими Янукович не домовиться про гарантії з США або Росією, у нього величезні проблеми на 2014 рік і президентський термін йому не світить. При цьому він повинен утримати ситуацію під контролем в економіці в умовах, коли йому бракує фінансових ресурсів, а переговори з Росією почнуться тільки в грудні.

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *