За що відберуть субсидії та кому відмовлять у державній допомозі

тарифы-карикатура-642x336
Реально субсидія складе мізерну суму, а дехто отримає відмову, незважаючи на низькі доходи.
Документи для отримання субсидій уже подали 1,3 млн. сімей. У Мінсоцполітики очикують, що до осені їх буде втричі більше. Хоча на субсидії в бюджеті 2015 року передбачено 24 млрд. грн. Ними розраховують забезпечити 15 млн. громадян. Після нескладних розрахунків виходить: в середньому 1600 грн. на рік чи 133 гривні на місяць месяц на людину. Але й цих грошей заявник може не отримати!
«У багатьох випадках субсидії будуть або невеликі, або й зовсім не надані через невикористання», – уточнив Василь ШЕВЧЕНКО, перший заступник міністра соцполітики України.
Іншими словами, якщо немає високих комунальних платежів у літній період, тоді, відповідно, рівень субсидій буде або невисокий, або взагалі становитиме нуль.
Водночас, на думку окремих економістів, за спрощених правил отримання держдопомоги у громадян з’явилася можливість для зловживань. Приміром, користуватися субсидіями, заробляючи неофіційно.
«Нині людина нічим не ризикує, якщо отримує зарплату в конверті та отримує субсидію. Тому ця субсидія абсурдна, бо людина може мати дуже велику зарплату неофіційно, і отримувати субсидію», – вважає відомий економіст Олександр ОХРІМЕНКО.
Головне – не попастися. Якщо у людини маленька зарплата і вона пішла на ринок щось продати – треба бути обережним. Адже варто про це дізнатися інспектору соціальної служби – і ви попрощаєтеся з домогою та ще й заплатите штраф у розмірі двох субсидій.
І корупція тут як тут, – каже директор ГО «Публічний аудит» Максим ГОЛЬДАРБ: – Бо якщо в незаможної людини є хоч такий-сякий приробіток, соціальний інспектор буде її шантажувати. Він скаже, що «зріже» субсидію чи випише штраф у подвійному розмірі, якщо людина не заплатить певну… мзду, – стверджує Гольдарб.
І навіть якщо ви живете виключно на білу зарплату чи пенсію – у влади в запасі чимало приводів відмовити вам у допомозі.

візьміть на замітку
Влада готова відмовити… всім, або Про що дізналися журналісти

1. Бабуся-пенсіонерка, що мешкає з 18-річним онуком, який купив собі ноутбук чи фотоапарат без її відома за свої накопичені гроші, субсидію не отримає.
2. Молода сім’я, що проживає в кредитній чи зйомній квартирі, дозволила собі купити холодильник чи телевізор – і це вже є приводом до відмови на видачу субсидії.
3. Учитель, лікар, охоронець, продавець, рядовий держслужбовець із зарплатою в 2000 грн. субсидію не отримає, якщо відремонтує квартиру на суму, більшу за 50 тис. грн. Або купить будматеріали на недобудовану дачу.
4. Здаєте в оренду житлове приміщення чи його частину? Тоді на субсидію не сподівайтеся! Це стосується й бабусь, які здають студентам кімнати, аби їм вистачило грошей на ліки.
5. Всі, хто працюють без оформлення, субсидії не отримають.
6. Всі, хто отримує дохід від утримання худоби, птиці та інших тварин, субсидію не отримають.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *