Податок на нерухомість у 2019 році

Окремі медіа вже налякали українців перспективою сплати податку на нерухомість у кілька тисяч гривень. Так, його дійсно треба буде сплатити. Але все не так страшно.

Податок на нерухомість передбачений Податковим кодексом. Його сплачують і фізичні, і юридичні особи, і нерезиденти (не громадяни України) – за попередній рік. Тобто, у 2019 році заплатимо за 2018-й. Розмір податку щороку змінюється, бо залежить від розміру мінімальної зарплати.

За скільки «квадратів» треба платити

Як роз’яснюють юристи адвокатського об’єднання «Бачинський і партнери», оподатковується загальна площа нерухомості, а не житлова – і лише «надлишкові квадрати».

Не оподатковуються: *квартири площею до 60 квадратних метрів, *житлові будинки – до 120 “квадратів”. Якщо у власності і квартира, і будинок, пільгова сукупна площа – до 180 квадратних метрів.

Якщо нерухомість більшої площі, податок треба сплатити за «надлишок». Наприклад, якщо маєте квартиру площею 75 кв.м, сплатите податок лише за 15 (75-60=15).

Якщо площа квартири більша за 300 квадратних метрів, а будинку – більше 500, то сума податку збільшується на 25 тисяч гривень за кожний такий об’єкт («податок на розкіш»).

 

Як вирахувати розмір податку

Ставка податку визначається рішенням сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаних територіальних громад. Вона не може перевищувати 1,5% мінімальної зарплати за 1 кв.м.

Мінімальна зарплата на 1 січня 2018 року становила 3 723 гривні. Відтак максимальна ставка податку за 1 «квадрат» не сягне більше 55,85 гривень.

 

Коли потрібно заплатити

Платіжки від Державної фіскальної служби фізичним особам мають надійти до 1 липня. Оплатити їх потрібно упродовж 60 днів від моменту отримання (юридичні особи платять щокварталу).

Якщо платіжка не надійшла,  краще звернутися до органу ДФС за місцем реєстрації, щоби не отримати прострочку оплати податку.

 24tv

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *