Ми позіхаємо… щоби провітрити мозок

Науковці дійшли висновку, що позіхання допомагає охолодити мозок, остуджуючи кров у сонних артеріях, пише видання «Newsweek». У дослідженні взяли участь 92 студенти-біологи, яким замірили температуру мозку в лабораторії. Команда хотіла перевірити гіпотезу про те, що позіхання спрацьовує тоді, коли череп стає занадто гарячим: воно допомагає охолодити мозок, проганяючи занадто теплу кров й поповнюючи більш прохолодну – щось на кшталт радіатора в автомобільному двигуні. В ході дослідження зазначили також, що температура головного мозку може змінюватися з різних причин: через стреси, пробудження кори головного мозку й зміну характеру сну.

Учасникам запропонували на 5 хвилин прикласти до сонних артерій холодний (4° С), теплий (46°)  або кімнатної температури (22°) компрес. Після того температуру мозку знову замірили за допомоги лабораторної апаратури. Далі учасники дивилися 63-секундне відео з 9-ма різними людьми, що позіхають. Після цього перегляду вони заповнили анкети, відповідаючи на запитання, чи з’являлося в них бажання позіхати до, під час або після перегляду відео. Оскільки позіхання передається оточенню, науковці вирішили, що це показує, чи вплинула температура спрямованої до мозку крові на рефлекс.

62 з 92 учасників хотіли позіхати під час перегляду відео. Учасники, що знизили температуру мозку, менше хотіли позіхати. Загалом у «холодній» групі  хотіли позіхати 48% учасників. а у «теплій» – 84,8%. Для групи з кімнатною температурою компресу цей показник становить 69,2%.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *