«Зробимо все, що в наших силах, щоби Машзавод знову запрацював» – Клічук

ІІ. Серед багатьох питань, поставлених журналістами на пресконференції міському голові, були й пов’язані з несподіваним для всіх накладенням РНБОУ економічних санкцій на провідне підприємство Буковини ТОВ «Чернівецький Машзавод», який сплачує місту й державі мільйонні податки.

БукІнфо: – Топ-новиною цього тижня стало накладення необґрунтованих (на нашу думку) санкцій РНБОУ на ТОВ «Чернівецький Машзавод». На жаль, публічної реакції міської влади досі немає. Вчора відбулася сесія Чернівецької міської ради, але не було оприлюднено ні вашої реакції на цю подію, ні реакції депутатського корпусу. Ви ж розумієте, що йдеться не про керівництво заводу, а про 320 працівників підприємства, великих платників податків, які в момент можуть стати безробітними й опинитися на вулиці. Можливо, це хибне уявлення, але складається враження, що міська влада чекає, коли ситуація «розсмокчеться» сама собою. Скажіть, будьласка, чи буде міська влада якось реагувати і що ви думаєте з цього приводу?

Роман Клічук: – Міська влада не стоїть осторонь ситуації. Ви можете запитати про це у Генерального директора «Машзаводу». З перших днів спільно з головою Чернівецької ОВА Русланом Запаранюком ми робимо все можливе, щоби підприємство запрацювало. Це якесь непорозуміння або зведення рахунків з керівником підприємства. Ми не пішли на голосні заяви-звернення тому, що, по-перше, зараз військовий час і у цій ситуації це було б точно недоречним, а, по-друге, і це найголовніше, – важливо не нашкодити.

Особисто для мене є незрозумілим, як це власник великого підприємства вранці несподівано дізнається, що завод заблокували. Та я переконаний, що питання вирішиться. І, за моєю інформацією, воно вже зараз вирішується. Наскільки я розумію, вирішили питання постачання електроенергії, сьогодні мова про розблокування рахунків підприємства. У телефонному режимі ми постійно на зв’язку і з директором Машзаводу, і з головою обласної військової адміністрації. Я сподіваюся, що це питання вирішиться в якнайкоротший термін.

БукІнфо: – Ви вважаєте достатньою підтримку влади? Можливо, варто було б прийняти відповідне звернення…

Р.К.: – Підтримка влади є. Ми всі об’єднані, і правоохоронні структури в цьому питанні також роблять щоденно все можливе, щоби це підприємство запрацювало.

Світлана Ісаченко, «Дзеркало тижня»: – Деталізуйте, будь-ласка…

Р.К.: – Ми спілкуємося з народними депутатами, правоохоронцями, щоби, перш за все, розібратися, з якої причини робота ТОВ Машзавод була заблокована. Можна вийти на мітинг, але треба розуміти, що це нічого не дасть. Ви розумієте, що такі рішення приймаються на рівні РНБОУ, Президента України, голови Служби безпеки…

С.І.: – Чи відомо вам як керівнику міста про факти діяльності одного із провідних підприємств Чернівців – Машзаводу – поза законом?

Р.К.: – Не відомо. Я впевнений, що такої діяльності немає. Це якесь непорозуміння. Можливо, що є якась інформація у спецслужб, якою вони не діляться і не дають інформацію. А що більше цього інформаційного вакууму, то більше з’являється пліток. Вважаю, що нам потрібно надати інформацію. Наскільки я розумію, такої інформації немає зараз ні в кого. Поки що нею не діляться…

С.І.: – Чи є у вас цифри, скільки втрачає місто, якщо Машзавод припинить свою діяльність?

Р.К.: – Я все-таки впевнений, що він не припинить роботу і запрацює. Можу сказати, що за 2021 рік Машзавод сплатив до бюджету міської громади 15 млн гривень. У тому числі 3,5 млн гривень – податку на доходи фізичних осіб і 11,6 млн грн – плати за землю. За 9 місяців 2022 року ТОВ «Чернівецький Машзавод» уже сплатив 10,4 млн гривень.

Тому ми, звичайно, вболіваємо за підприємство й зробимо все, що в наших силах, щоби це підприємство знову запрацювало. Я переконаний, що воно запрацює. Це якесь непорозуміння або зведення якихось політичних рахунків з власником.

С.І.: – На найвищому рівні?

Р.К.: На найвищому рівні.

БукІнфо: Проте депутати міської ради вчора уникли будь-якого рішення по ситуації з Машзаводом і не зважилися стати на захист колективу…

Р.К. : Ми вважаємо, що на сьогоднішній день не варто цього робити, щоби не нашкодити підприємству ще більше…

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *