Горе: Людям нема за що жити, а депутатам – їздити на курорти

Замість інсуліну для діабетиків – собі санаторій

Верховна Рада під шумок гучних розборок і недомовленостей проявила небачену одностайність і збільшила собі фінансування майже на 100 млн. грн.

Наприкінці минулого тижня Володимир Литвин направив на підпис Віктору Ющенку закон про зміни в Держбюджеті на 2009 рік. Кабмін пропонував за рахунок додаткових надходжень від підвищення акцизу на пиво (близько 300 млн. грн) профінансувати низку соціальних витрат, зокрема, забезпечення інсуліном хворих на цукровий діабет. Проте під час голосування депутати в останню мить внесли до закону норму про збільшення кошторису витрат ВР на 97 млн. грн. Ось вам і режим суворого заощадження та скорочення витрат на державних чиновників!

Як стало відомо, ці кошти підуть на утримання апарату парламенту. Більша їхня частина – 58 млн. – піде на фінансування законотворчості нардепів. Організаційне, інформаційно-аналітичне та матеріально-технічне забезпечення діяльності ВР поповниться на 7 млн. Обслуговування діяльності парламенту покращиться на 23 млн. Нардепи збільшили також фінансування своїх відряджень за кордон: стаття поповниться на 3,5 млн. – до 8,7. Крім того, фінансова підтримка санаторно-курортного комплексу управління парламенту збільшена на 1 млн. грн (до 68 млн.), а висвітлення діяльності нардепів у ЗМІ — на 3 мільйони. Вочевидь, сімейство Луценка та нардеп Каськів подали чудовий приклад для наслідування: спочатку у відрядження за кордон, а потім – «поправляти» підірване іноземною поліцією здоров’я. Усе за підвищеними розцінками, криза ж бо.

А замість хліба – «фіга»

Тим часом пересічні українці перестають заощаджувати кошти. Не подумайте, що вони живуть краще за нардепів, просто заощаджувати вже нема з чого. Про це свідчать результати опитування Центру перспективних досліджень. За його даними, 55% респондентів віком від 16 до 59 років зазначили, що грошей їм вистачає лише на поточні витрати: їжу, ліки, оплату комунальних послуг.

Воно й не дивно, бо, навіть за даними Держкомстату, від початку року споживчі ціни зросли до 9%, найбільше в Криму, Севастополі, на Одещині та Донеччині, а найменше – на Київщині та Волині. Лідерами зростання цін на продукти харчування та безалкогольні напої у травні стали Севастополь – 1,6%, АР Крим – 1% і Одеська область – 0,8%. Алкогольні напої та тютюнові вироби найбільше подорожчали в Тернопільській та Чернівецькій областях, а також у Севастополі.

Крім того, майже 80% опитаних вважають, що вберегти свої заощадження від знецінення нині неможливо: не довіряють ані банкам, ані кредитним спілкам, ані уряду чи президенту.

Але піар – передусім!

Єдині, кому криза «до лампочки» – міністри уряду Тимошенко на чолі з прем’єркою. Їхня основна дилема: як попіаритися перед виборами і хапнути ще хоч трошки перед відставкою. Міністри нагадують таких собі сліпих Дон Кіхотів, які боряться з вітряками, не помічаючи, що народу вже не до вітряків.

Чого варта лише заява Тимошенко про власноручне зупинення дефолту! А висловлювання міністра ЖКГ Кучеренка про безглуздя газифікації сіл? Вочевидь, міністр не задумувався, що дешевше не селян залишати у кам’яному віці, а перевести на торф та так звані альтернативні джерела енергії «хатки у царських селах». Утім, тоді до держбюджету доведеться знову внести зміни – на обігрів «законотворчих мізків» держави.

Лєра ЯСНИЦЬКА, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *