«Панама» для дітей війни

«Панама» – це такий вид афери: колись шахраї зібрали гроші на будівництво Панамського каналу і зникли… Тож і зараз є любителі, нічого не роблячи, отримати гроші. Необов’язково навіть великі. Головне, масово й регулярно. А для цього підходять… діти війни – громадяни України, чиє дитинство прийшлося на воєнні та післявоєнні роки, тобто 1937-1945 років народження. На Буковині таких, за даними пенсійного фонду, понад 90 тис. осіб.

Що потрібне для створення «панами»? – Вузьке місце. Для дітей війни воно виникло, коли один уряд пообіцяв їм пільги, інший скасував. Звідки це взялося, простежити не вдалося, але один одному діти війни передають, що насправді надбавка по пенсіях має бути виплаченою за весь пропущений період.

А далі все просто. Люди похилого віку тричі на тиждень встають до велелюдної черги під офісом громадської юридичної приймальні «Правозахист», розташованого на Шептицького, 5. Заздалегідь, бо за день приймають 20 осіб. Тут юрист нібито безкоштовно, а насправді, за 5 грн. з копійками складає позовну заяву. Людина звертається до суду, там їй на руки видають стандартну відписку: відмовлено у розгляді справи через… неналежне складання позовної заяви, а саме: не зазначено, на які дії відповідача (читай, держави) скаржиться позивач. А от коли пенсіонер чи пенсіонерка заплатять 51 гривню, то справа розглядатиметься вже в іншому суді і, кажуть, тепер-таки на користь пенсіонера. Хтось навіть бачив таких, що другий суд виграли і навіть отримали належні гроші. У Головному управлінні ПФУ в Чернівецькій області про таких нічого не знають.

Тож хочеться запитати: коли юрист не в змозі правильно скласти позовну заяву, навіщо він сидить у юридичному офісі, хоча б навіть і на громадських засадах? Тож це робиться навмисне, заради тих гривень від пенсіонерів? А кому та в якій пропорції це вигідно?

Лариси ДМИТРЕНКО

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *