«А той третій празник – Святе Водохреща». Зі святом!

Водохреща (Йордан) – останнє із зимових свят, яке називають Святками. Цього дня християни Східного обряду запасаються святою водою. Напередодні, у водохресний святий вечір, священнослужителі у храмах освячують воду. А на Йордан господар дому з усією сім’єю надпиває кілька ковтків освяченої води, а потім бере з-за ікони священну вербу й кропить святою водою увесь дім, прибудови та все майно, щоб уберегтися від біди, напасті та від злого ока. Після здійснення всіх цих обрядів свята вода ставиться до образів, оскільки не лише має цілющу силу, але й, за повір’ям, не псується.

Вважається, що на Водохреща (Йордан) звичайна вода перетворюється на воду священної ріки Йордан. І той, хто викупається в ній цього дня, змиє з себе всі гріхи. До речі, священики запевняють, що з кожним роком кількість охочих зануритися в ополонку збільшується.

За повір’ями, у ніч перед Водохрещем можна сміливо загадувати будь-яке бажання, тому що в цей час небо нібито відкривається, перетворюючись у браму, яка веде до Господа. Наскільки все це відповідає дійсності – поцікавилися у Вікарія Буковинського Української греко-католицької церкви, отця Валерія СИРОТЮКА.

– Чому Йорданська вода вважається цілющою?

– Йордан – дивовижна річка. Її витоки беруть початок на найбільшій і найвищій горі Ізраїлю – Хермон. Потім два джерела – Йор і Дан сходяться докупи, утворюючи ріку Йордан, яка впадає до Галілейського моря. Але показово, що води моря і річки не змішуються. А виходячи з моря йорданська річна вода впадає у Мертве море. Науковці дослідили і підтвердили той факт, що ріка Йордан не змішується з Галілейським морем, глибини якого солоні, а верх – прісноводний.

Йорданськими водами освячують дім, побут, майно. Їх можна використовувати тільки для духовних цілей. Користати святі води на щось недобре – тяжкий гріх, який називають ще церковним мольфарством, забобонством. Та й Благодать сходить тільки тоді, коли Дух Святий сходить на воду. Після Служби Божої у церкві людина має прийти й окропити свій дім або запросити священика.

– А чи правда, що Йорданська вода ніколи не псується?

– Думаю, псується. І це нормально. Але все залежить від того, з якою вірою людина приймає цю воду.

– Варто купатися на Водохреща? Хрещенські ж морози найсильніші, можна й захворіти?

– Усе знову ж таки залежить від кожного, від його віри. Духовним людям я раджу купатися на Водохреще, їм від цього буде тільки набагато краще. А людям, які мають слабку віру, – ні.

– У народі кажуть, що після Йордана протягом двох тижнів не можна прати. Це правда? Як на це дивиться церква ?

– Спокійно. Коли треба прати – періть. Тут немає абсолютних приписів. Це все ті самі народні забобони.

– Що б Ви побажали буковинцям у Свято Водохреща?

– Бажаю, щоби кожен християнин хоч раз у житті побував на ріці Йордан і своїми ногами сам ступив у священні води, сам почув голос з неба «ти син мій улюблений, якого я собі вподобав». Бо Бог направду таки любить нас, коли через хрещення зробив своїми дітьми.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Думок на тему “«А той третій празник – Святе Водохреща». Зі святом!”