Айдарівці, які обороняють Щастя: Ставлення нашої влади до добровольців – злочинне

Принаймні так дії української влади розцінюють  айдарівці, які, попри намагання вивести  їх з бойової позиції в  місті Щастя, залишились воювати на передовій. А саму спробу виведення вважають черговою здачею української території.

1

Про це добровольці розповіли чернівецькій журналістці, яка приїхала в гарячу точку розібратися в ситуації. Бойова позиція знаходиться в 1,5 км від лінії зіткнення – сюди добре чутно постріли з кулеметів, мінометів, гранатометів. Про шалені  обстріли тут свідчить і зруйнована вщент  будівля, в яку в лютому залетів «Град» (усього їх на цю бойову позицію прилетіло 18).

7

За словами айдарівців, у середині липня 2015р. їм надійшла команда  знятися з бойової позиції в місті Щастя. До того ж, інспектувати базу добровольців приїхали працівники військової прокуратури та СБУ – мовляв, що ви тут робите, чого хочете, ви тут перебуваєте незаконно.

«Це  бойова позиція,  тому доступ до неї  можливий тільки  з дозволу начальника штабу сектору. Ми мали право не пустити інспекцію, однак ми поступили дуже гуманно і лояльно – впустили їх на базу. Правоохоронців було чоловік 50 –  усі в новенькій формі, хорошій амуніції, на півтори десятках  крутих автомобілів. Після цього активізувалися ворожі обстріли по наших позиціях. «Останній місяць більш-менш тихо було, а після того, як бойовики дізналися, що добровольців вивели зі Щастя, почалися безперервні обстріли», – каже айдарівець з позивним «Кіт». Після інспекції бойової позиції  на офіційному сайті СБУ з’явилася інформація та відео  про те, що на базі айдарівців у Щасті  виявили і вилучили велику кількість незаконної зброї та боєприпасів. Однак бійці «Айдару» запевняють, що зброю у них не вилучали, а інформація на сайті СБУ – неправдива.

5

Добровольці ж упевнені, що такі дії правоохоронців спрямовані на дискредитацію добровольчого батальйону «Айдар». «Тих, хто може дати відсіч ворогу – прибирають, знищують, поливають брудом – мовляв, тут наркомани, алкоголіки, а це повна брехня! Українська влада здійснює планомірне знищення добровольчих батальйонів», – так думають бійці.

8

Після відвідин бази «Айдару» в Щасті почалося термінове виведення бійців «Айдару» з бойової позиції на полігон в село Черкаське під Новомосковськом, нібито для підвищення боєздатності добровольців

«Зняти бойовий підрозділ з  передової – це ненормально! За добу над позиціями нашого району  пролітає близько 20-ти ворожих  безпілотників. Ми винайшли способи боротьби з ними, але нам заборонили тут літати. Кому це вигідно??? Ситуація незрозуміла й огидна. Зброю, яку ми здобули у боях з ворогом, у нас відбирає керівництво, мовляв «не положено». Ми розцінюємо такі дії нашої влади як геноцид свого народу», – обурюється «Полковник», який має за плечима чималий досвід участі у бойових діях.

4

Айдарівці також розповіли, що їм доводиться воювати як з російськими кадровими військовими, так і з бандитами з т.зв. «ЛНР». Двоє російських ГРУ-шників, яких було поранено під час зіткнення, лікувалися у військовому шпиталі м. Щастя.

10

За словами добровольців, місцеве населення в Щасті дуже специфічне, тому ставлення до бійців розділилося майже порівну: 50% – позитивно сприймають бійців, 50% – негативно. Місцеве населення дуже бідне – роботи нема, їжі нема, гуманітарна допомога хоч і надходить, але її катастрофічно не вистачає…

3

Айдарівці кажуть, що не мають жодного статусу, однак вони готові битися за кожну п’ядь української землі. Водночас працівники міліції, подекуди будучи  в АТО лише 2 тижні, причому не «на передку», поголовно отримують статус учасника бойових дій, уникаючи таким чином  люстрації. Блок-пости – це пік діяльності міліціонерів. До речі, в день виїзду зі Щастя на «Фасаді» (позиція на передовій, де воює 92-га бригада) в результаті обстрілу ТЕС було поранено 5 українських військових. Айдарівці висловлюють велику подяку волонтерам і всім небайдужим людям, які їм допомагають. Отець Василь Гасинець з Чернівців, який постійно їздить з допомогою до  бійців на фронт, забезпечив добровольців життєво необхідним обладнанням, бізнесмен з Коломиї подарував айдарівцям БТР, а тепер ще й взявся його ремонтувати власним коштом. Як відомо, цей БТР на блок-посту перед Сєвєродонецьком намагалася «віджати» Луганська міліція. Однак завдяки спільним зусиллям айдарівців та власника бойової машини БТР все-таки доправили до Коломиї на ремонт.  Водночас, бійці кажуть, що найбільше їм зараз  потрібне військове обладнання, екіпірування, авіатехніка, є проблеми і з пальним. Скільки ще айдарівці витримають у такій ситуації – невідомо…

15

Добровольці  кажуть, що ймовірність наступу на Щастя нині дуже висока,оскільки тут знаходиться єдиний міст, який вцілів у Луганській області, решта – зруйновані.  Мінські угоди  айдарівці вважають повним абсурдом. «Як тільки починають домовлятися – у нас починають забирати гектари української землі», –  стверджують бійці. За такої ситуації, прогнозують добровольці,  війна може затягнутися …

14

Галина ЄРЕМІЦА,

Чернівці-Щастя-Чернівці

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *