“Райські документи”: нові податкові схеми для світової еліти

У понад 13 мільйонах таємних документів – докази найбільших податкових схем світу. Серед причетних – посадовці з адміністрації Трампа та екс-канцлер Німеччини. Знайшлися у досьє й українці.

400 репортерів у 67 країнах світу дослідили понад 13 мільйонів таємних документів і викрили нові випадки ухиляння від сплати податків серед найбагатших і найвпливовіших у світі осіб і компаній. Цей витік інформації дістав назву “Райських документів”.

Документами, отриманими від таємного джерела, німецьке видання Süddeutsche Zeitungподілилося з Міжнародним консорціумом журналістів-розслідувачів (ICIJ). А той – із колегами у різних країнах світу. 5 листопада о 20 годині за середньоєвропейським часом медійники оприлюднили матеріали. Більшість документів стосуються діяльності офшорної юридичної компанії Appleby, зареєстрованої на Бермудських островах. Минулого місяця компанія заявила про хакерську атаку.

За оцінками економіста Ґабріеля Цукмана (Gabriel Zucman), обсяги виведених в офшори грошей по всьому світі сягають восьми трильйонів євро. Щороку транснаціональні корпорації розміщують в податкових гаванях 600 мільярдів євро. У новому списку, втім, опинились не лише компанії та політики, а й навіть британська королівська родина. Спливли у “Райських документах” й українські прізвища.

Не “Рошеном” єдиним

За даними журналістів-розслідувачів, у списку офшорних операцій фігурують імена близько десятка українців, серед яких, як і в попередніх – “Панамських документах”, опинився Петро Порошенко. Зокрема, медійники знайшли листування юристів корпорації Roshen із юристами бермудської компанії Appleby, у якому йшлося про створення компанії з “податковою метою”. За даними “Райських документів”, вивести “солодку” компанію в офшор її менеджмент намагався ще влітку 2014 року, тобто одразу після перемоги Порошенка на президентських виборах. Однак тоді це не вдалось: в Appleby оцінили співпрацю з Roshen як надто ризиковану.

Крім Порошенка, громадськості наразі відомі імена ще принаймні двох українців, які фігурують у “Райських документах”: це Сергій Олексієнко та Антон Пригодський.  Для Олексієнка, тодішнього топ-менеджера “Нафтогазу”, на острові Мен на початку 2016 року створили офшорну компанію Pioneer Foundation, яка проіснувала лише 14 місяців. Завданням її, як повідомляє “Слідство. Інфо”, було виведення з України валюти – всупереч діючому тоді обмеженню. Журналісти зазначають, що до операції виводу могли залучити “Альфа-Банк”, а рахунок для Олексієнка відкрили в Банку Кіпру. Наразі Олексієнко є членом правління “Укртрансгазу”, дочірньої компанії “Нафтогазу”, до якого він прийшов влітку 2014 року з бізнесу: до того працював у відомих інвесткомпаніях, як-от “Ренесанс Капітал” та Dragon Capital. 

Антон Пригодський – один з колишніх поплічників екс-президента Януковича, за даними розслідувачів, через засновану на Мальті офшорну компанію замовив собі 37-метрову яхту. Вартість подібного до Santa Maria T судна експерти оцінюють щонайменше в 13 мільйонів євро. Журналісти зауважують: якби Пригодський купував яхту в іншій країні, за право ходити під прапором однієї з європейських держав йому довелось би сплатити немалий податок – приблизно 30 відсотків від вартості.

Літаки, ліс і Facebook

А ось більшість росіян, які згадуються у “Райських документах”, користувалися офшорами головно задля реєстрації приватних літаків. Компанія Appleby з Бермудських островів створювала спеціальні схеми, які дозволяли зареєструвати літаки на острові Мен і не платити податки під час імпорту до ЄС. Зокрема, цією послугою скористались брати Аркадій і Борис Ротенберги, Олег Дерипаска, Олег Тіньков, дружина і син першого віце-прем’єр-міністра РФ Ігоря Шувалова.

Натомість мільярдер Роман Абрамович через бермудську офшорну компанію намагався отримати контроль над найпотужнішим лісопромисловим холдингом Далекого Сходу Росії – RFP. Однак через те, що під час укладання договору Абрамович надав некоректну інформацію про свою причетність до кримінальних розслідувань або справ, угода зірвалась. Юристам Appleby довелось створювати для Абрамовича нову компанію – вже в іншому офшорі, на Віргінських островах.

Документи Appleby виявили новий “кремлівський слід” у компаніях Facebook Inc. і Twitter Inc. За даними розслідувачів, один з важливих інвесторів обох компаній – фонд DST Global, що належить російському мільярдеру Юрію Мільнеру, був фінансово пов’язаний із російськими держкомпаніями. Так, на гроші, отримані від ВТБ Банку, фонд Мільнера придбав у 2011 році акції Twitter. Інвестиції ж у Facebook фонду DST Global фактично профінансувала дочірня компанія “Газпрому” – “Газпром инвестхолдинг”, яку тоді очолював бізнесмен Алішер Усманов. Щоправда, представники Усманова вже заявили, що для вкладень у Facebook державні гроші не використовувалися. Мільнер і партнери продали свої акції Facebook і Twitter, відповідно, у 2012 та 2013 роках, зазначає Süddeutsche Zeitung.

Бізнес, міцніший від санкцій

Facebook і Twitter – не єдині американські компанії, чий бізнес виявився пов’язаним із Росією. За даними “Райських документів”, на співпраці з російськими компаніями непогано “заробляє чинний міністр торгівлі США Уілбур Росс. Те, що він наразі входить до кабінету Дональда Трампа, ситуації не змінює”, – йдеться у розслідуванні Süddeutsche Zeitung. Россу належить левова частина океанської транспортної компанії Navigator, яка з 2014 року уклала угоди з російською енергетичною групою “Сибур” на 68 мільйонів доларів.

Серед основних акціонерів “Сибура” – люди з близького оточення Путіна: Леонід Міхельсон, Геннадій Тимченко, та Кирило Шамалов. Останній одружений із молодшою донькою російського президента. Цікаво, що Міхельсон і Тимченко включені санкційного списку США.

Окрім Росса, у “Райських документах” фігурують з десяток радників Трампа, членів його адміністрації та донорів передвиборної кампанії.

Офшорний екс-канцлер

Дані “Райських документів” виявили, що провідну роль в одній з офшорних компаній відігравав екс-канцлер Німеччини Ґергард Шредер (Gerhard Schröder). Так, у 2009 році він входив у раду директорів тоді російсько-британської енергетичної компанії ТНК-BP, зареєстрованої на Британських Віргінських островах. Шредер, за інформацією розслідувачів Süddeutsche Zeitung, у 2011 році електронною поштою намагався консультуватись зі згаданою вище Appleby “щодо певних процедурних справ компанії за законами Британських Віргінських островів”. Appleby тоді відхилила запит Шредера через конфлікт інтересів з іншим клієнтом.

Наприкінці 2011 року Шредер залишив посаду в раді директорів ТНК. У 2013 ТНК-BP поглинув російський нафтовий гігант “Роснефть”. А кілька тижнів тому Шредера було призначено головою ради директорів “Роснефи”.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *