Українців ідентифікуватимуть за цифровим підписом, – Президент підписав закон

Президент Петро Порошенко підписав закон України «Про електронні довірчі послуги».

Як повідомили в прес-службі глави держави, документ спрямований на реформування національної нормативної бази в сфері електронного цифрового підпису шляхом імплементації законодавства Європейського Союзу, розвитку єдиного простору довіри на основі системи електронних довірчих послуг (ЕДП).

«У законі також визначені умови визнання в Україні електронних довірчих послуг, що надаються іноземними постачальниками, які забезпечать активний розвиток транскордонного співробітництва та інтеграції нашої держави в світовий електронний інформаційний простір», – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що документ визначає правові та організаційні засади надання електронних довірчих послуг, в тому числі транскордонних, права і обов’язки суб’єктів правових відносин у цій сфері, порядок здійснення державного нагляду (контролю) за дотриманням вимог законодавства у сфері електронних довірчих послуг, а також правові та організаційні засади здійснення електронної ідентифікації.

Таким чином, закон має врегулювати відносини в сферах надання електронних довірчих послуг та електронної ідентифікації. Зокрема, вводяться такі механізми як електронна ідентифікація, електронний підпис, електронна печатка, електронна відмітка часу, електронна доставка, що реєструється, інтероперабельність і т.п.

Крім того, закон полегшує транскордонне використання онлайн-послуг, створює умови для безпечної електронної ідентифікації і аутентифікації, а також взаємного визнання ключових компонентів транскордонних цифрових послуг, таких як електронна ідентифікація, електронні підписи, електронні документи та послуги, визначає основні принципи державного регулювання в сферах електронних довірчих послуг та електронної ідентифікації.

Документом також вводиться адміністративна послуга з включення юридичних і фізичних осіб – підприємців, які мають намір надавати електронні довірчі послуги (EPG), в Довірчий список, а також встановлюється порядок ведення такого списку. Крім того, визначається процедура незалежної оцінки відповідності ЕДП, а також можливість використання зазначеними особами в своїй діяльності як національних, так і міжнародних стандартів.

Нагадаємо, закон про електронні довірчі послуги (№4685) Верховна Рада прийняла в другому читанні і в цілому 5 жовтня 2017 року.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *