Українці-винахідники за кордоном: Володимир Дрінфельд

Повернімо Україні імена видатних діячів, митців і вчених, «привласнених» іншими культурами

Продовжуємо серію статей про українців-винахідників, які зробили значний внесок у розвиток людства

 «Винахідником я вважаю людину,

 яка знайшла нову комбінацію

уже відомих пристроїв

для найбільш економічного

задоволення людських потреб».

 Альберт ЕЙНШТЕЙН

 

 

 

Дрінфельд, українсько-американський математик, отримав престижну премію

Процес розповсюдження українських талантів світом триває. Вже нинішнього, 2018-го, року престижну премію Вольфа в галузі математики присудили члену-кореспонденту НАН (2008 р.) України Володимиру Дрінфельду та його співавтору Александеру Бейлінсону за цикл інноваційних робіт з алгебраїчної геометрії, теорії зображень і математичної фізики.

Володимир Дрінфельд народився 1954 року в Харкові. 1990 року  Володимир Дрінфельд нагороджений Міжнародною премією та медаллю Філдса, яка в світі визнана за аналог Нобелівської премії в математиці для молодих вчених. Він – єдиний в Україні, хто отримав таку нагороду (математикам, як відомо, Нобелівську премію не присуджують). Тоді він працював у Фізико-технічному інституті низьких температур ім. Б. І. Вєркіна Національної академії наук України (Харків). На батьківщині його досягнення не отримали належної уваги і 1999 року Дрінфельд емігрував до США. Нині працює в Університеті Чикаго.

Роботи Володимира Дрінфельда стали підґрунтям нових розділів сучасної математичної науки – теорії модулів Дрінфельда і теорії квантових груп.

«Йдеться про результати першорядної важливості, які створюють геометричну модель алгебраїчної теорії, що відіграє ключову роль у теорії полів і фізичної теорії струн і підсилює плідну взаємодію між сучасними фундаментальною математикою і фізикою», – сказано у повідомленні прес-служби НАН України.

Пройшло мало не 20 років незалежності України, поки 2008-го Володимира Дрінфельда обрали членом-кореспондентом НАНУ.   
 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *