Гасло «CЛАВА» – це бойовий клич, заряджений силою предків

Багато хто, промовляючи «Слава Україні», не розуміє повного значення цього вислову.

Слава – богиня воєнної перемоги та мисливської удачі. Одне з найголовніших і найдревніших божеств у наддніпрянських українців. З її зображенням на щитах роси йшли до бою. За припущенням деяких учених, від імені Слава походить назва слов’ян (за П. Трощиним).

Наші пращури йшли у бій з вигуками «Слава!», таким чином звертаючись до богині Слави по допомогу та удачу в бою. В наш час  гасло «Слава!» вже не має прямого стосунку до богині Слави, але суть лишається. Тому, коли говоримо «Слава Україні», ми бажаємо Україні перемоги в бою, «Героям Слава» – перемоги живим героям (як славним учасникам) війни, «Слава Нації» – перемоги нації. І навіть коли ми кажемо «Слава Богу», то бажаємо Богу перемоги у вічній війні з пітьмою.

«Слава Україні» – це не пусте публіцистичне чи фанатичне прославляння України як місця на карті світу. Це бойовий військовий клич, що заряджений силою наших предків.

Слава Україні!

 

Юлія Середа (ФБ)

 

А ось що про цю богиню пише Вікіпедія:

Матір Слава (також: Матір Сва, МаГура, Ясна, Перуниця, Берегиня) — божество з Велесової книги; божество в рідновір’ї. Птиця-блискавка, найпопулярніше божество Велесової книги (згадується 63 рази, частіше аніж будь-яке інше божество).

Велика богиня війни та перемоги; матір слов’ян-русів, богиня дітей; матір сонця; богиня Ірію (раю) та вічного життя; герб війська слов’ян-русів «Ясуня, Ясна» (від укр. «яса» = «слава»). До неї звертаються війська перед битвою; як «матір слов’ян-русів» має дуже широкі функції, характерні для Великих Богинь стародавніх релігій (на рівні функцій Іштар та Аматерасу).

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *