Жіночі винаходи, про які ми нічого не знаємо

Напевно, ви здогадувалися, що такі надбання людства, як бюстгальтер, підгузки, посудомийна машина чи шоколадне печиво, придумала жінка. А що скажете про автомобільний глушник або циркулярну пилу?

До кінця ХХ століття тільки 10% усіх виданих патентів належало жінкам. А у списку найбільш відомих винахідників кількох останніх століть – переважно чоловіки. Проте, йдеться не про те, що жінки не винахідливі або менш творчі, просто на шляху до отримання «кредиту» для їхніх ідей було чимало перешкод. Мало того, їхні винаходи записували на батьків або чоловіків. І, зрозуміло, їм не платили, як чоловікам.

Кольорові сигнальні ракети Марти КОСТОН

Коли Марта Костон овдовіла, їй був лише 21 рік. На руках у неї було четверо дітей і вона не мала ні найменшого уявлення про те, як жити далі і чим їх годувати. В один з вечорів вона гортала записник свого померлого чоловіка і виявила там план створення факельної системи, за допомоги якої кораблі могли спілкуватися між собою в нічний час. Відповідні органи не пішли на те, щоби перевірити систему в роботі. І Марта взялася за вдосконалення системи й дизайн придуманого її чоловіком пристрою. Вона консультувалася з ученими та офіцерами, але все ж не могла зрозуміти, як зробити так, щоби спалахи були яскравими, тривалими і простими у використанні. Одного разу вночі вона вивела своїх дітей на вулицю подивитися на феєрверк. І прийшла ідея: треба застосувати деякі піротехнічні технології і у факельній системі.
ВМС США купили в неї права на систему. Кольорові сигнальні ракети Костон широко використовувалися під час Громадянської війни. Але, на жаль, факельна система виявилася не кращим способом для жінки прогодувати своїх дітей. Згідно з військовою документацією, Костон зробила для військово-морського флоту під час громадянської війни близько 1200000 ракет. Їй повинні були заплатити 120000 доларів, та вона  отримала лише 15000, решту не видали, бо… була жінкою.

Посудомийна машина Джозефіни КОКРЕЙН

Можна припустити, що посудомийну машину винайшла людина, що витратила роки на миття посуду. Та насправді Джозефіна КОКРЕЙН, яка отримала патент на першу робочу посудомийну машину, взагалі не мила тарілок. Реальним поштовхом для її винаходу став той факт, що одного разу після чудового обіду її працівники під час прибирання на кухні розбили дивовижний китайський фарфоровий сервіз, який був їй дуже дорогий.
…Кокрейн була світською особою, що любила розважатися, однак після смерті чоловіка вона залишилася із величезною кількістю боргів. Замість того, щоби продати свої численні посудні раритети, вона зосередилася на створенні машини, яка могла б їх якісно мити, не завдаючи їм шкоди. Її машина, робота якої ґрунтувалася наструмені води, спрямованому на посуд під сильним тиском, дозволила їй отримати патент на пристрій 1886 року. Жінка стверджувала, що винайти машину було набагато легше, ніж «просунути її в маси». До слова, Жозефина Кокрейн была правнучкою Джона Фітча, винахідника пароплава.

Далеко не повний перелік жіночих відкриттів та винаходів

Королева Англії АННА запропонувала 1702 р. ідею тоталізатора на скачках.

Підводний ліхтар і перископ, без яких не обходиться жоден підводний човен,  придумала Сара МЕТЕР (1845)

Глобуси – Еллен ФІЦ (1875)
Надземна  залізниця — Мері УОЛТОН (1881)

Рятувальний плот — Марія БЕАСЕЛІ (1882)
Пожежні сходи  — Анна КОННЕЛІ (1887)
Дошка-праска — Сара БУН (1892)
Медичний шприц — Летиція ДЖИР (1899)
Роторний двигун — Маргарет КІНГ (1904)
Метод заморожування продуктів харчування  –  Мері Інжел ПЕНІНГТОН (1907),

Електричний нагревач горячої води — Іда ФОРБС (1917)
Пастеризація молока – Аліса ЕВАНС (1917)

Невідбивне  скло – Кетрін БЛОДЖЕТ (1938). Стала першою жінкою-вченим, яку взяли на работу в «Дженерал Електрик».
Емульсійний «коректор для помилок друку» – американська друкарка Бетті ГРЕХЕМ (1956)

Мікрохвильова пічка (Джесси КАРТРАЙТ)

10 найкращих винаходів жінок

Вони руйнують стереотип, за яким прийнято вважати, що більшість технічних винаходів належить ученим-чоловікам.

Астролябія — стародавній прилад для вимірювання координат небесних тіл – 370-го року до н. е. винайшла жінка-філософ, астроном і математик Гіпатія ОЛЕКСАНДРІЙСЬКА.

Кевлар — матеріал, який у п’ять разів міцніший за сталь – Стефані Луїза КВОЛЕК. З нього виготовляють для нафтових бурових, автомобільні кузови, військові шоломи, радіальні шини, троси для підвісних мостів, використовують у виробництві лиж, гальмівних колодок тощо. Вона ж відома як винахідник бронежилета й вогнезахисного одягу. З дитинства мріяла бути лікарем, та її винаходи врятували тисячі життів.

Принцип циркулярної пилки Табіта БЕББІТ (1810).

Перископ для підводних човнів – Сара МЕТЕР (1845)

Автомобільні двірники (склоочищувачі) –  Мері АНДЕРСОН (1913)

Глушник (Звукозахисний фільтр) для автомобіля – Ель Долорес ДЖОНС (1917).

Прообраз WiFi – скандально відома актриса Хеді ЛАМАРР, Вийшовши заміж за фабриканта зброї, Хеді захопилася фізикою і 1941 року запатентувала засіб зв’язку, який динамічно змінював частоту мовлення. Ця технологія стійкої до перешкод радіопередачі  1991 року лягла в основу Wi-Fi.

Силікон – Париція БІЛЛІНГС, яка хотіла стати скульптором, працювала з гіпсом і була дуже засмучена, коли її скульптура покришилася. 8 років вона експериментувала з матеріалами і винайшла матеріал, що виявився не тільки міцним, а ще й вогнетривким.

Круглий робот-пилосос ROOMBA винайдений 2002 року Елен ГРЕНЕР, президентом і співзасновником компанії «iRobot».

Метод поліпшення фотографій за допомогою радіоактивних матеріалів Барбара АСКІНС винайшла працюючи в NASA. Його використовують також у рентгенівських технологіях.

Розалінд Елсі ФРАНКЛІН (1920 – 1957) – хімік. Працювала із Джеймсом ВОТСОНОМ. Перша визначила структуру ДНК (подвійну спираль).Нобелівську премію за це відкриття отримали її колеги Джеймс Вотсон, Френсіс Крик, Морис Вілкінс Франклін так і не оримала офіційного визнання за це відкриття. Вона ж зробила великий внесок у вивчення вірусів.

Сор Хуана Інез де ла Крус (1651-1695) – богослов, католицька черниця. Займалася спостереженнями за зірками, створенням музики й живописом. Одна з перших стверджувала, що наука та релігія не суперечать одна одній, а пізнання зміцнює віру. Марія Гаетана Агнезі (1718-1799) – математик. ЇЇ вирішення алгебраїчних рівнянь ще й досі можна зустріти в сучасних підручниках з алгебри Володіла сімома мовами. За видатні досягнення Папа Бенедикт XIV  особисо призначив її на кафедру математики Болоньського Університету.

 

Як можуть реалізувати себе жінки?

1

Українським жінкам складно потрапити на найвищі щаблі влади. Як наслідок, Україна посідає одне з останніх місць у Європі за представництвом жінок у парламенті. У Європейському парламенті працює 34% жінок. Середній показник у парламентах країн ЄС загалом – 22,8 %. У Швеції він узагалі сягає 45 %. Відсоток жінок в Верховній Раді України – менше 10.

Ще більш красномовною є ситуація з жінками в уряді. Якщо у Фінляндії жінки обіймають 63% посад в уряді, у Данії – 42%, у Польщі – 28%, то в Україні лише 4%.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *