Лісівники Львівщини вивчають досвід сторожинецьких колег з утримання зубрів

ДП «Сторожинецьке ЛГ» з робочим візитом відвідала делегація з Львівської області, до якої увійшли представники Сокальської райради та Великомостівської міськради, Жовківського лісгоспу Львівського ОУЛМГ, екологи, активісти. Мета візиту – перейняти досвід Сторожинецького лісгоспу у створенні та ефективному функціонуванні вольєру для маточного поголів’я зубра європейського.

«Версії» вже писали про єдиний в Україні вольєр, побудований 2014-го у  Сторожинецькому лісгоспі у лісфонді Банилівського лісництва (лісничий Валерій Шпак), де у напівдиких умовах, у повному достатку й під охороною проживають зубри – 7 дорослих особин, завезених з Вінниччини та Миколаївського зоопарку і двоє зубренят, що народилися тут торік. За задумом, зубрів з вольєру на теренах зоологічного заказника місцевого значення «Зубровиця» випускатимуть у природне середовище, щоби відновити місцеву популяцію лісового велетня. Поява потомства саме й засвідчила для гостей зі Львіщини позитивність нинішнього досвіду сторожинецьких лісівників. 

«Плануємо організувати роботу аналогічного вольєру на теренах нашого району, бо для нас теж важливо турбуватися про збереження довкілля, примноження фауни наших лісів», – зазначає Андрій Сенюк, депутат Сокальської райради. 

«Ми багато чули про цей унікальний об’єкт – величезний вольєр для зубрів у передгір’ї Карпат, який по праву є гордістю не тільки наших колег зі Сторожинецького лісгоспу, не лише Буковини, але й усієї країни. Тож для нас дуже важливо побачити вольєр, детально дізнатися про особливості його роботи», – додає Ігор Слободяник, лісничий В’язівського лісництва  Жовківського лісгоспу.

Гості зі Львівщини цікавилися охороною вольєру, 80 га якого обгороджені спеціальною сіткою в 4 км завдовжки, здатною витримати масивну навалу тварин. Уздовж загорожі встановлений  додатковий захист – система «електропастух».

«За чотири роки не було жодної спроби втечі тварин з вольєру, – розповідає лісничий Банилівського лісництва Валерій Шпак. – Навіщо їм тікати, коли ми їх годуємо, про них піклуємося. Зубри обережні, не підпускають до себе людей. При першій підозрі на небезпеку ховаються у лісі».

– Працівники мисливського господарства «Зубровиця», який є структурним підрозділом  Сторожинецького лісгоспу, забезпечили на зиму кормову базу для підгодівлі зубрів, облаштували для цього кормосховища, годівниці, солонці в різних місцях вольєру. Маємо кілька спостережних веж для охорони і контролю за територією», – розповів головний мисливствознавець Сторожинецького лісгоспу Сергій Чистов. Нагадаймо, що саме з ініціативи і за найактивнішої роботи Сергія Івановича й спорудили таку затишну і безпечну лісову домівку буковинським зубрам. 

За зразком і досвідом сторожинецьких лісівників аналогічний вольєр з’явиться і на Сокальщині, де саме зараз створюють національний природний парк (НПП) «Надбужжя» імені Блаженнішого Любомира Гузара.  У НПП планують облаштувати й розплідник для зубра.

«Вибір на користь вольєрного утримання та розведення зубрів зроблено з огляду на високу щільність населення регіону, близькість присадибних та агрогосподарств, яким тварини можуть завдавати шкоду при вільному пересуванні. З іншого боку, це дозволяє контролювати чисельність стада, дбати про тварин, захищати їх від браконьєрів», – каже Сергій Жмурко, голова Львівської обласної громадської екологічної організації «Західноукраїнське об’єднання лісівників та екологів».

Сторожинецькі лісівники радо ділилися досвідом, адже реалізація планів львівських колег примножить і їхні власні зусилля зі збільшення популяції зубра в українських Карпатах.

За матеріалами прес-служби Сторожинецького ЛГ

 

 

ДОВІДКОВО:

Зубр європейський занесений до Червоної книги України, Червоної книги МСОП, Європейського Червоного списку та належить до виду тварин, що є на межі зникнення в цілому світі. Загальна чисельність зубрів  в Україні складає до 330 особин.

У Чернівецькій області зафіксовано 37 зубрів, 28 з них живуть у дикій природі і 9 – у вольєрі Сторожинецького лісгоспу.

У Львівській області нарахували 84 зубри – на території мисливського господарства «Стир» та у НПП «Сколівські Бескиди», куди 2010-го завезли 11 зубрів з Німеччини та Австрії.

 

ЦІКАВО:

Стадо зубрів в національному природному парку «Сколівські Бескиди» звикло до людей. Кілька зубрів узагалі кожної зими приходять в село Майдан, що поблизу НПП, і там  зимують, поводячись, як свійські тварини. 2019-го на покращення стану місцевих популяцій одного сколівського зубра переселять до  вольєру Банилівського лісництва, а ще двох – до НПП «Залісся» на Київщину.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *