Кабмін обрав Директором НАБУ людину з нульовим досвідом антикорупційника та звʼязками із заступником Єрмака

На посаду директора Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) Кабінет Міністрів обрав Семена Кривоноса, керівника Державної інспекції архітектури та містобудування – структури, яка є в Україні найбільш корумпованою.

На переконання Центру протидії корупції (ЦПК), щодо незалежності Семена Кривоноса у якості Директора НАБУ можуть існувати обґрунтовані сумніви, зважаючи на його звʼязки із заступником керівника Офісу президента Олексієм Кулебою.

Так, дружина Кривоноса, Галина Польшинська, була начальником відділу забезпечення першого заступника голови КМДА з питань здійснення самоврядних повноважень, коли цим заступником був Олексій Кулеба.  Нагадаємо, що з 24 січня 2023 року Олексій Кулеба призначений заступником керівника Офісу президента. До того, з травня 2022 року, Кулеба також очолював Київську обласну державну адміністрацію.

Також Семен Кривонос має тісні зв’язки з колишнім бізнес-партнером Олексія Кулеби з ТОВ «Аспер Естейт» (40884190) Тимуром Ткаченком.

У декларації за 2018 рік Ткаченко вказував, що користується квартирою дружини Кривоноса Галини Польшинської в Києві. Натомість, у деклараціях Кривоноса вказано, що з 1 січня 2018 року в нього в користуванні перебуває Audi Q5 2012 року випуску, власницею якого є дружина Тимура Ткаченка – Ганна Ткаченко. Примітно, що в декларації за  2019 рік Кривонос не вказує власників машини.

Ткаченко і Кулеба донедавна спільно керували департаментом благоустрою КМДА. Коли у 2021 році Кулеба був підвищений з посади очільника департаменту до заступника голови КМДА, підрозділ очолив його заступник і експартнер Ткаченко. За словами мера Києва Віталія Кличка, Кулебу для роботи в КМДА йому рекомендував голова ОП Андрій Єрмак. За даними Bihus.info, департамент Кулеби був «єдиний, який обминув обшуків поліції та ДБР під час протистояння Віталія Кличка та Офісу президента за контроль над столицею».

Чи означає це, що на всі 100% Кривонос контрольований Банковою? На думку ЦПК, однозначні висновки робити зарано. Проте наявна інформація породжує обгрунтовані в цьому підозри.

ЦПК зі своєї сторони обіцяє продовжувати прискіпливий моніторинг діяльності НАБУ. Як і завжди, ми обовʼязково повідомлятимемо як про позитивні результати його роботи, так і про можливі проблеми. І точно не пропустимо, якщо побачимо ознаки посягання на незалежність Бюро зі сторони інших органів влади.

Водночас ЦПК нагадує про необхідність проведення щорічного міжнародного аудиту роботи НАБУ, як цього передбачає закон. Наразі такий аудит не проводився жодного разу, що обовʼязково має бути виправлено у каденцію нового директора.

 

Центр протидії корупції (ЦПК)

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *