Що і скільки колекціонують міністри і нардепи

графіка – bihus.info

Старовинні ікони, антикварні речі, картини іменитих живописців – деклараціям українських високопосадовців можуть позаздрити навіть деякі музейні зібрання. Аналітики проекту “Декларації” підготували для вас рейтинг найбільших колекціонерів серед державних службовців.

Перше місце у ньому виборов народний депутат, бізнесмен і просто мультимільйонер Олександр Фельдман. Щоб задекларувати всі свої зібрання, йому довелося проробити дійсно титанічний труд із підрахунку й інвентаризації. Вочевидь, у якийсь момент це заняття набридло навіть самому Олександру Борисовичу, і якщо спершу він вказував точну кількість пляшок у своїх колекціях вин і коньяків, то потім почав писати їх об’єм у літрах або просто найменування.

Ми налічили у декларації нардепа 3 219 пляшок, за що і віддаємо йому почесне перше місце. Окрім елітного алкоголю, Фельдман також задекларував близько двох тисяч одиниць історичної холодної зброї.

Любов до колекційних вин принесла срібло і міністру МВС Арсену Авакову. Їх у нього 781 пляшка. Також головний міліціонер країни колекціонує картини, старовинні монети, марки та антикварні меблі.

Шанувальником спиртних напоїв виявився і третій фіналіст – депутат Харківської міської ради Олександр Давтян. У своїй декларації він вказав 505 пляшок колекційних вин, коньяків і віскі, 189 картин, антикварні ікони та статуетки.

У зібраннях народного депутата Сергія Тарути можна зустріти абсолютно все – старовинний посуд, статуетки, історичні книжні видання. Проте основним предметом його колекціонування все ж залишається живопис – аналітики проекту налічили в декларації нардепа аж 261 картину та 40 ікон.  

А от колега Тарути по Верховній Раді і за сумісництвом наш п’ятий фіналіст Ольга Богомолець ікони не лише колекціонує, а й пише про них наукові праці. Депутатка задекларувала авторські права на дві книги – “Домашні ікони Центральної України” та “Вікна в позапростір. Історія колекції українських домашніх ікон”. Також Ольга Вадимівна є кінцевим бенефіціарним власником музею українських домашніх ікон та старожитностей “Душа України”. Проте скільки всього ликів святих має Богомолець дізнатися не вдалось – їх вона задекларувала дві колекції, але точну кількість екземплярів у них не вказала. Також вона збирає і картини – їх у неї 122 штуки.  

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *