Право обирати і бути обраним

За два місяці буковинці обиратимуть депутатів місцевих рад за новим законом. Про особливості нинішнього виборчого процесу – наша розмова з Іваном СУШИНСЬКИМ, начальником ГУ юстиції в області.

– За якою системою проводитимуться вибори до місцевих рад?

– Вибори депутатів сільських, селищних рад проводитимуться за мажоритарною системою відносної більшості в одномандатних виборчих округах (селах, об’єднаннях сіл, селищах).
Вибори депутатів ВР АР Крим, обласних, районних, міських, районних у містах рад проводяться за змішаною (мажоритарно-пропорційною) системою, за якою половина депутатів відповідної ради обирається за списками кандидатів у депутати від місцевих організацій політичних партій, а друга половина – за мажоритарною системою.

– Читачі часто цікавляться, чи можна не йти на вибори?

– Участь громадян України у місцевих виборах є добровільною. Ніхто не може бути примушений до участі чи неучасті у виборах.

– Розкажіть детальніше про права виборців, адже люди іноді просто не знають, як правильно поводитися на виборчих дільницях і, власне, голосувати.

– Право голосу на місцевих виборах мають дієздатні громадяни України, які належать до відповідних територіальних громад і яким на день виборів виповнилося 18 років. Документом, який посвідчує особу, підтверджує громадянство та засвідчує місце проживання виборця на місцевих виборах, є паспорт або тимчасове посвідчення громадянина України.

Виборці мають право бути членами виборчих комісій, спостерігачами, проводити передвиборну агітацію.

Не допускається обмеження участі громадян у виборчому процесі, крім тих, що передбачені Конституцією України та законодавством про місцеві вибори.

Кожен виборець має лише один голос, тобто, може використати його тільки на одній виборчій дільниці, де він включений до списку виборців.

– Хто не має права голосу на місцевих виборах?

– Військовослужбовці строкової служби, громадяни України, що проживають за кордоном, а також особи, визнані судом недієздатними, та громадяни України, які перебувають у місцях позбавлення волі, вважаються такими, що не належать до жодної територіальної громади, і не мають права голосу на місцевих виборах.

– Чи можна голосувати за іншу людину, наприклад, за стареньких родичів?

– Кожен виборець голосує на місцевих виборах особисто. Голосування за інших осіб чи передача виборцем права голосу будь-якій іншій особі забороняється. Голосування на місцевих виборах є таємним. Контроль за волевиявленням виборців у будь-якій формі забороняється.

– Насамкінець, хто може бути депутатом місцевих рад? Яким обов’язковим критеріям має відповідати мер чи сільський голова?

– Депутатом, сільським, селищним, міським головою може бути обраний громадянин України, який має право голосу. Названі виборні посади не може обіймати громадянин, який має судимість за вчинення умисного злочину, якщо ця судимість не погашена або не знята в установленому законом порядку.

– Хто може висувати кандидатури на зазначені посади?

– Право висувати кандидатів належить громадянам України, які мають право голосу. Це право реалізується через республіканські в АР Крим, обласні, районні, міські, районні у містах організації політичних партій, або шляхом самовисування, відповідно до Закону.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *