Корупція та брехня – ознаки державної політики?

Тільки зараз, через пів року після скандалу із корупційними закупівлями курток для ЗСУ, антикорупційна рада при Міноборони визнала цей факт: «експертиза показала недостатній тепловий опір [курток] згідно із стандартом». Тобто куртки, які мали б захищати військових на фронті від холоду, непридатні для носіння взимку. Натомість за бажанням Резнікова і головне, задля маржі, такі куртки мали б одягнути 180 тисяч військових.
Про це написав голова правління Центру протидії корупції (ЦПК) Віталій Шабунін.
«І все лише для того, щоби 40% корупційної маржі зняла компанія племінника депутата від Слуг Геннадія Касая з оборонного комітету Ради! Тобто, маржа – 21,6 млн доларів. Можете самі прикинути, скільки це в дронах», – додає Шабунін.
При цьому Геннадій Касай досі лишається народним депутатом та членом комітету з питань безпеки і оборони. Саме у згаданому комітеті Касай із колегами вирішують зокрема питання закону про мобілізацію. Чи має він на це моральне право – питання риторичне. Та виникає дуже велике бажання вдягнути в такі куртки Резнікова та Касая і відправити на кілька годин – ні, навіть, не в окопи! – а просто на київські вулиці в мінусову температуру…
“Ще раз для всіх, хто тоді замість того, щоб говорити про корупцію Резнікова, каналізували дискусію в сторону “зимова куртка чи не зимова”. Коли ми у ЦПК, Юрій Ніколов, наші партнери в парламенті робимо спільні заяви – ми точно знаємо, про що говоримо і з якою метою”, – підсумував Шабунін.
Неймовврно, але факт: усе це відбувається одночасно із загибеллю українців на фронті, де вони віддають свої життя і здоров’я за свободу і справедливість. Тоді як там – нагорі (!) – гребуть і збагачуються, збагачуються і гребуть. У голові не вкладається! перефразовуючи улюблену фразу політолога Володимира Цибулька, це не те, що на голову, а й на глобус важко натягнути.
Нагадаємо, 10 серпня минулого року журналіст Юрій Ніколов опублікував факти, які свідчили про корупційні закупівлі зимових курток для ЗСУ. 23 серпня антикорупційний комітет, який очолює Анастасія Радіна, та голова ТСК із економічних злочинів Ярослав Железняк провели спільне засідання, де підтвердили факти корупції при закупівлі Міноборони Резнікова “зимових” курток. Журналіст Михайло Ткач у своєму розслідуванні також зʼясував, що виробник куплених за схемою курток повʼязаний із племінником нардепа Касая з оборонного комітету. Не зважаючи на ці факти та попередній скандал із “яйцями по 17”, який відбувся у січні минулого року, влада звільнила Резнікова лише 5 вересня. А парламент – нагадаємо нардепам про цю ганьбу! – ще й провів його аплодисментами!..
Ба більше, одразу після оприлюднення розслідування, Міністерство оборони України розпочало підготовку судових позовів до тих, хто “навмисно поширює неправдиві відомості” про “підміну зимової форми літньою”.

src=”https://versii.cv.ua/wp-content/uploads/2024/02/demonstratsiya-kurtok-396×217.jpg” alt=”” width=”396″ height=”217″ class=”alignnone size-medium wp-image-63908″ />
Цей знімок саме із пресконференції на тему фейкового спростування від МО

Як написав сайт BIN.ua (Business Information Network), курткогейт гірший за яйцегейт
По-перше, фальшиві зимові куртки це серйозніше, ніж дорогі яйця. Суть курткогейту в тому, що, як стверджують автори-викривачі, для ЗСУ закуповувалися втридорога літні куртки під виглядом зимових. Яйця теж купувалися втридорога, але то були принаймні справжні курячі яйця. А тут утридорога закуповувалися літні куртки, щоб видавати їх військовослужбовцям ЗСУ як нібито зимові. Це виглядає не просто як корупція, а як свідомий підрив обороноздатності.
По-друге, оскільки курткогейт спалахнув за півроку після яйцегейту і тривав понад півроку, це створтло враження, що корупція в Міноборони – явище систематичне, перманентне і всеосяжне. Напевно, коли Зеленський вирішив зберегти Резнікова на посаді, то очікував, що яйцегейт залишатиметься разовим скандалом. Однак ця надія не збулася, і Банкова разом із Резніковим почала набувати іміджу даху корупційних схем.
Ну чому у нас в Україні так важко покарати винного, і так легко засадити за грати безневинного – маю на увазі полковника Червінського…
Людмила Чередарик. за матеріалами ЦПК

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *