Іван ШИЛЕПНИЦЬКИЙ: «На мене неможливо тиснути. Зі мною «БАТЬКІВЩИНА»

Мати у своїх лавах такого політичного важковаговика, як Іван Орестович ШИЛЕПНИЦЬКИЙ, не відмовилася б жодна політична сила краю. Чого варті лише дві каденції (десять років!) керівництва найвищим представницьким органом Буковини – обласною радою. А свого часу він очолював район, працював першим заступником голови облвиконкому, головою РДА.

Досвідчений економіст і управлінець високого класу давно визначився і з політичними уподобаннями. 2004 року він увійшов до Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» під керівництвом Юлії Тимошенко, від 2005-го обирається партійцями до керівного бюро обласної організації. На посаду голови обласної ради, яку він обіймає нині, його також рекомендувала «Батьківщина», і його кандидатура була підтримана більшістю складу ради як найбільш поважна, потужна і достойна.

– Іване Орестовичу, Ви неодноразово підкреслювали високу ефективність роботи обласної ради V скликання. Чи пояснюєте це якісним складом представницького органу?

– Обласна рада V скликання – це 6 фракцій, утворені депутатами, які пройшли за списками різних політичних партій і блоків. У стінах обласної ради нам удалося об’єднатися навколо своїх зобов’язань перед виборцями. І, безумовно, від фракції Блоку Юлії Тимошенко – найбільшої в обласній раді – часто залежала ефективна робота ради та прийняття багатьох важливих рішень.

– Реформа місцевого самоврядування у всіх на слуху, але мало хто розуміє, що це означає. У депутатів не достатньо повноважень?

– Україна підписала Європейську хартію місцевого самоврядування, але в дуже важливих аспектах цей документ залишається нереалізованим.

Головний принцип, за яким побудоване місцеве самоврядування в Європі, – це субсидіарність, яка полягає в тому, що органи влади національного рівня залучаються до вирішення проблем на місцях лише в тому випадку, коли на регіональному чи місцевому рівні ефективне їхнє вирішення неможливе. Запровадження цього принципу передбачатиме деконцентрацію влади і децентралізацію бюджетів у нашій державі.

Така модель місцевого самоврядування виправдала себе в багатьох європейських країнах, оскільки над представницькими органами громади там стоять лише Закон, воля виборця й Бог.

В Україні перші спроби підготовки реформи місцевого самоврядування були здійснені за часів прем’єрства Юлії Тимошенко. Тоді була розроблена Концепція реформування цієї сфери, напрацьовані проекти законів. Значну децентралізацію передбачав і проект державного бюджету на 2010 рік, підготовлений урядом Юлії Тимошенко.

На жаль, на сьогодні ця справа належного продовження поки що не отримала, однак сподіваємося, що в недалекій перспективі реформа місцевого самоврядування стане реальністю.

– Які ініціативи обласної парторганізації «Батьківщини» Ви підтримали своїм авторитетом голови облради, і навпаки – які Ваші ідеї були втілені за підтримки однопартійців?

– Депутати обласної ради від Блоку Юлії Тимошенко – утім, як і від кожної партії – йшли до обласної ради зі своєю програмою, і це основний документ, який треба було підтримувати і над реалізацією якого треба було працювати. Цей документ поставив завдання працювати задля буковинського краю і територіальних громад нашої області.

У цій каденції нам удалося охопити практично усі питання, що містилися у передвиборній програмі, за винятком тих, на які депутатам не вистачило повноважень або які потребують прийняття законів на рівні Верховної Ради України. А звертаючись до неї, ми не завжди отримували позитивну реакцію.
За період нинішнього скликання існує багато позицій, які були ініційовані або реалізацію яких депутати від Блоку Юлії

Тимошенко активно підтримали. Це і відродження меценатства, і прийняття програми розбудови доріг, розвиток малого підприємництва, боротьба з корупцією тощо.

Є також багато речей, про які можна сказати, що вони зроблені «вперше». Вперше в Україні ми провели спільне засідання Чернівецької обласної ради та Сучавської повітової ради, на якому обговорили важливі питання співпраці нашої області з прилеглими регіонами Румунії.

Вперше в рамках усієї області реалізували проект «Органи місцевого самоврядування Чернівецької області: інформаційно-комунікативний прорив».

Так само вперше в Україні на всій території області запровадили інформаційно-аналітичну систему «Розумне село».

Вперше в Україні ми провели зібрання жінок-депутатів і привернули увагу всіх до участі влади в реалізації гендерної політики, а також підтримали видання відповідного посібника для учнів і молоді.

За ініціативою депутатів були створені і сьогодні ефективно працюють громадські ради при закладах і установах системи соціального захисту населення в Чернівецькій області. Це дало можливість відчутно покращити умови проживання осіб, які перебувають у психоневрологічних та геріатричному закладах області.

– Чого не вдалося здійснити через спротив політичних опонентів?

– У стінах обласної ради при розгляді питань бюджету та плану соціального й економічного розвитку, при формуванні рішень з питань територіальних громад області не відчувалося великого спротиву, оскільки в нашій депутатській роботі завжди переважали питання економіки і господарювання над проблемами політики та кон’юнктури. І, попри відмінності шляхів досягнення, мета в депутатів від усіх політичних сил єдина: розвиток нашого спільного дому – Буковини.

– Ви й самі представляєте «Батьківщину», є членом бюро – керівного органу обласної парторганізації. Чи важко поєднувати партійність і лідерство в громаді?

– Метою кожної політичної партії є боротьба за владу, її утримання та реалізація. У цьому випадку влада – не самоціль, а інструмент реалізації програмних засад партії, виконання тих зобов’язань, які береш перед людьми. Тому свою політичну діяльність я розцінюю як шлях, що веде до реалізації зобов’язань партії «Батьківщина» і моїх особисто перед виборцями.

– Ви балотуєтеся до обласної ради за списками партії «Батьківщина», яка, без сумніву, перебуває серед фаворитів виборчих перегонів. Що плануєте здійснювати в період нової каденції?

– Ми маємо досвід роботи в органах місцевого самоврядування в попередні каденції, і цей досвід знову ж таки пов’язаний з виконанням політичної програми нашої партії. Але в ході роботи виникали нові ідеї, робилося багато кроків, які потребують продовження. Для прикладу, в нашій області треба зосередити зусилля на усуненні диспропорції між розвитком міста і сільських районів.

– З ким разом ідете у владу?

– Це самодостатні люди, які самі себе створили, які пройшли через усі проблеми, характерні для держав з перехідною економікою, і які здатні реалізувати свої здібності, не відчуваючи при цьому жодного дискомфорту.

– На підтримку яких районів найбільше розраховуєте для партії «Батьківщина», до якої належите, 31 жовтня?

– Ми не можемо виокремлювати якусь частину території, а повинні працювати таким чином, аби людей в усій області переконати, що наша програма найбільш реальна до виконання і найповніше охоплює усі проблеми, які треба вирішувати в інтересах територіальних громад.

Із власного досвіду скажу, що працювати в облраді – це не керувати роботою депутатів облради, а співпрацювати, в тому числі і з місцевим самоврядуванням, бути на зв’язку з кожною громадою. Тож «Батьківщина» – і я в цьому переконаний, і це підтверджують соціологічні дослідження – здобувши більшість у місцевих радах, в тому числі й в облраді, і далі працюватиме з кожним великим і малим населеним пунктом, відстоюватиме інтереси кожного краянина, де б він не жив.

Через це, якими б не були політичні симпатії буковинців, усім нам слід обов’язково прийти на вибори і віддати свій голос, бо ми маємо вже приклад того, як на президентських виборах невіддані голоси, або голоси «проти всіх» призвели до програшу.

– Сьогодні багатьох депутатів – у тому числі й Верховної Ради – різними способами змушують змінювати політичні переконання. На когось тиснуть, когось «перекуповують». Скажіть, тільки не лукавте: невже Вам не надходило подібних пропозицій, не було тиску?

– Усі знають, що на мене неможливо тиснути. Зі мною – «Батьківщина». Звісно, були спроби робити певні пропозиції, але це було дуже обережно і в усіх випадках з мого боку була коректна і тверда відповідь.

Але я хотів би звернути увагу на інше. У нас багатопартійна система перебуває на стадії становлення і певні негативні процеси характерні для усіх партій. До списків потрапляють люди, які ставлять на першому плані особисті інтереси, і коли змінюється політична ситуація, вони завжди проявляються не з найкращого боку. Наразі саме такий період у партії «Батьківщина», де відбувається очищення, після якого партія неодмінно стане сильнішою, бо Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» – це не сектантське угруповання, а передова частина суспільства, яка відбиває думки й прагнення людей.

Маріанна АНТОНЮК, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *