І На свято боротьба: влада, опозиція і топлес на байках за незалежність

nezalegnist-2010

Жіночий рух FEMEN спільно з українськими байкерами альтернативно відсвяткував День Незалежності України – активістки осідлали могутні байки і проїхалися центром Києва. Як зазначають організатори акції, дівчата в українських вінках і топлес на байках символізували собою справжню українську свободу – без стереотипів, «казенщини» і диктатури влади.

Дівчата скандували: «Незалежність – це ми!», «Незалежність – свято вільних!»

– Незалежність – це свобода слова і волевиявлення, це верховенство права, це рівні можливості, перспективи розвитку. Ми щасливі бачити, що незважаючи на всі репресії, ми, український народ, не опускаємо руки і доводимо свою належність до «козацького роду». Тіла і душі FEMEN належать тільки незалежній Україні!, – заявила Олександра Шевченко, активістка FEMEN. – Жінки хочуть бути вільними від президента, від влади, від усіх, – додала дівчина.

Свято від влади – Майдан не для всіх

Святковий ранок у центрі столиці для буковинських журналістів був зіпсований… міліцією, яка, вочевидь, вже не «з народом». Майдан Незалежності був цілком перекритий, вхід на свято – тільки по запрошеннях, які, за словами їх щасливих власників, «видавали на роботі», місця такої престижної роботи на широкий загал не повідомлялися. Натомість українців, які приїхали на свято з усіх куточків країни, туди не пустили.

Нечисленна преса (всього-навсього близько 20 камер!) також проходила за списками акредитованих, але нас після деяких роздумів і сумнівів над журналістськими посвідченнями також внесли до списків. Відзначення – традиційне: Президент України на сцені, виконання усіма разом з Главою держави Гімну (без руки на серці), промова Президента, вручення державних нагород, святковий концерт у лубочних традиціях всесоюзновідомого Бориса Шарварка.

Кілька слів про промову та її кілька (небагато) особливостей. Схожа, що передвиборне гасло «Почую кожного», про яке Віктор Янукович сам у виступі нагадав присутнім, не могло бути зреалізоване – хоча б тому, що на Майдан того дня пустили не кожного…

Кілька разів Віктор Федорович вжив зворот «як президент і як громадянин» – наче його спічрайтери вважають, що ці речі в його особі не надтио поєднувані, тому їхню єдність конче треба підкреслити. Не було і мантри про «покращення життя вже сьогодні» – натомість уже «зміни не прийдуть так швидко, як цього хотілося б». Попередив Президент і про те, що має намір внести до парламенту зміни до Закону про вибори депутатів до місцевих рад (тривожний дзвіночок! – авт.). Здивував і повідомленням «Ми відновили в короткий термін програму співробітництва з МВФ, яка була перервана (виявляється! – авт.) внаслідок невиконання попереднім урядом своїх зобов’язань».

Ще двічі Віктор Федорович обмовився: замість «успадкували» сказав «усподаткували» і замість «середньостатистичний» – «середньостатичний». Це дещо розвеселило журналістів, але теж зрештою було традиційним: який же виступ без обмовки? Зате в слові «недоторкАнних» наголос поставив правильно. Хоча в тексті промови на його офіційному сайті воно написане з помилкою, з одним «н». Типовим було і звинувачення в всіх бідах попередньої влади, і обіцянки на кшталт «Це буде нова країна, не схожа на ту, в якій ми жили раніше».

За лаштунками залишилося нагородження народних депутатів Ріната Ахметова й Олександра Єфремова орденом Ярослава Мудрого V ступеня, про це можна дізнатися з офіційного сайту Президента України (тим, у кого є інтернет).

А от дивовижі теж були! Такою виявилася заборона журналістам покидати свято. Охорона перегороджувала вихід і переконливо рекомендувала «познімати концерт». Щоправда, кількох хлопців у натовпі, які крикнули «Ганьба» і намагалися розгорнути гасло «Майдан для всіх!», негайно оточили і вивели. Преса не встигла вдатися до таких крайніх заходів: охорона змилостивилася і всіх випустила.

Свято від опозиції – без ейфорії, але й без відчаю

«Замість розпачу, агресії, замість безпорадності нам потрібно закінчувати з нашими скаргами на президентські вибори, з усіма нашими скаргами на погані рішення Януковича. Наш шлях – чіткий план дій і віра», – заявила своїм прихильникам Юлія Тимошенко на мітингу, який по обіді розпочався біля пам’ятника Шевченку в Києві.

Попри більш ніж двотисячний натовп учасників, у парку навпроти Червоного корпусу університету було помічено не більше півдесятка міліціонерів, жодних обмежень для людей не було, усі пробивалися до лідерки Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» впритул і навіть фотографували на мобільні. В іншому кінці скверу з синіх наметів роздавали газету «Время регионов», яка тут же ставала в пригоді мітингувальникам – як імпровізовані килимки для тих, хто вмощувався «послухати Юлю» просто на траві.

Тимошенко заявила, що її команда має намір розробити новий проект побудови України, який складатиметься з нової редакції Конституції та низки законопроектів на вдосконалення українського законодавства. За її словами, необхідність розробки нової Конституції та вдосконалення законодавства обумовлені необхідністю недопущення повернення держави до авторитарного або диктаторського режиму, і цей проект має пройти ґрунтовне громадське обговорення. Водночас Ю.Тимошенко повідомила про намір команди Януковича «в 2012 році не проводити парламентських виборів, перенести їх на 2015-й», повернутися до президентської форми правління, внести зміни до Конституції і пролонгувати термін перебування при владі Президента з п’яти до семи років».

Юлія Тимошенко закликала всіх громадян використати свій голос на місцевих виборах 31 жовтня, аби не допустити використання Партією регіонів технологій фальсифікації їх результатів. «Наші з вами гасла на ці місцеві вибори: всі патріоти України – на вибори, – заявила вона. – У народу є зброя, але її небагато, і одна з таких зброй надійних – це бюлетень, голос і можливість сказати своє слово всій владі і всім політикам».

Юлія Тимошенко закликала громадян України 7 вересня, у перший день роботи парламенту, спільно виступити проти антисоціальних кроків влади. «Я пропоную нагадати Януковичу, що в Україні є народ, і 7 вересня – оголосити національне зібрання у кожному місті, в кожній області і біля Верховної Ради. Це такий попереджувальний великий страйк проти того, що підвищують тарифи, що збільшують пенсійний вік, що приймають Податковий кодекс, який зачищає малий бізнес, проти того, що хабарництво сьогодні досягло апогею, проти всього, що є вашою несвободою, вашою дискримінацією», – пояснила вона.

Поруч з Тимошенко стояли Тарас Петриненко, Володимир Яворівський, Микола Томенко, Сергій Соболєв, інші народні депутати та громадські діячі. А Дмитро Павличко, який взяв слово після лідерки БЮТ, наголосив – «У нас є лідер. У нас є вона!»

Маріанна Антонюк, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *