Чи не послати нам подалі посланих… прогульників?

(Deputatus від лат. посланий)

titul1Людська цивілізація на відміну від тваринного світу досягла вже того рівня розвитку, коли спільнота доручає виражати і забезпечувати свої інтереси не домінантним самцям чи самицям, а обраним особам з-поміж простих смертних, яким вона буцім-то довіряє  цей обов’язок. Така особа зветься депутатом. Насправді ж депутати, як правило, затято б’ються за те, щоби накласти на свої плечі цей «важкий тягар». Та лише оголошуються результати виборів, як наші «послані» майже начисто забувають про представлення інтересів громади і починають вирішувати власні.

За прикладом далеко не ходити. Звернімося, скажімо, до роботи постійної депутатської комісії з питань охорони навколишнього природного середовища, природокористування та земельних відносин. Питання, що розглядаються цією комісією, життєво необхідні для кожного мешканця нашого краю, бо природа не чекає милостей від депутата, а вершить свою справу за своїми законами та регламентами. Кожного засідання на вирішення чекає низка питань, які слід оперативно розглянути й винести на засідання найближчої позачергової сесії обласної ради. Та за відсутності кворуму розгляд нагальних для нашої області проблем просто зривається. От і минулої суботи запрошені на засідання представники зацікавлених державних установ з’явилися, та рішення не прийняли Бо з нез’ясованих причин і без повідомлення секретарю комісії не з’явилися на її засідання вельми шановані у своїх округах або партійних списках депутати обласної ради Михайло Гоменюк, Віктор Кришмару, Сергій Тирон, Юрій Юзва. Достатньо було б хоча одному з них прийти – і засідання комісії вважалося б правомочним. Натомість були покарані марним очікуванням дисципліновані, постраждала загальна справа, учергове відтерміновані важливі рішення.

Напевне, варто вже знайти якесь «соломонове рішення» стосовно прогульників усіх депутатських мастей і комісій. На думку громадськості, якій депутати зобов’язані своїм статусом, цілком прийнятні такі  варіанти:

*скасувати, наприклад, обов’язковість кворуму: хто вважає за потрібне, нехай й вирішує справи, решті залишається смоктати лапу і жалкувати;

*карати прогульників профільними громадськими роботами з викладанням відеоматеріалу у «Youtube» чи «Однокласниках»;

+за злісні прогули позбавляти членства у постійній комісії, таким чином забезпечуючи кворум. Зі звільнених порушників сформувати такий собі «штрафний взвод» обласної ради, позбавивши привілею ділити бюджет і фонди та зірвавши перед строєм депутатський значок.

Є ще й четвертий, радикальний варіант. Депутат – справа добровільна. Якщо, за латинською термінологією, посланий не виконує своїх обов’язків, потрібно напрацювати механізм, як послати такого в іншому напрямку.

Віталій КОРЖИК, голова Громадської ради при Департаменті екології та туризму ЧОДА.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *