З обмороженими ногами чоловік ходив 10 днів

Коли ж звернувся до лікарів, було вже пізно – залишився без обох ступень

Торік обморозили кінцівки майже двадцятеро осіб. Нинішня зима не надто лютує, тож до лікарні звернулося тільки п’ятеро потерпілих.

Щоб обморозитися, зовсім не обов’язково годинами просиджувати на вулиці за 20-тиградусного морозу. Коли у вас погано циркулює кров або ви полюбляєте хильнути зайвого, для обмороження достатньо і низької плюсової температури.

Обмороження – це ушкодження тканин, яке спричиняється впливом низьких температур. Найчастіше обморожують ніс, пальці рук і ніг. Додатковими чинниками для цього можуть стати легкий або вологий одяг, тісне чи мокре взуття. Жертвами морозу найчастіше стають п’яниці та бездомні.

– Цього року в нас прооперовано кілька хворих, – розповідає Мирослав МАЛЕЙКИЙ, завідувач відділенням термічних травм і пластичної хірургії. – Наразі на лікуванні з обмороженнями ІV ступеня перебувають двоє чоловіків.

Пан Дмитро обморозив обидві кінцівки ніг. Чоловік повертався з бучної гулянки, на дворі була плюсова температура і все довкола тануло. У нетверезому стані він не відчув, як промочив ноги, – а потім 10 днів ходив із обмороженими кінцівками. Коли ноги посиніли і він уже не міг взутися, потерпілий звернувся до лікарні. На жаль, лікарям уже не вдалося врятувати обморожені кінцівки. Тепер, після операції, п. Дмитро розгублений, адже в нього немає родичів і роботи. А без обох ніг навряд чи пощастить йому роботу знайти.

Другий мешканець палати втратив пальці ніг за схожою схемою. Василь працював у одній з місцевих саун. Гучно відсвяткувавши Новий рік, чоловік не зміг дійти додому, тож вирішив поспати просто на зупинці. До ранку в нього обморозилися кінцівки. Тепер про роботу можна забути.

Симптоми обмороження:

■ потерпілий не відчуває обмороженої частини тіла, немовби її немає;
■ шкіра блідне, втрачає чутливість, температура її зменшується.

За глибиною ураження розрізняють обмороження І, II, III та IV ступенів:
І ступінь – шкіра блідне; II ступінь – з’являються пухирі, шкіра навколо пухирів має синюшно-червоний колір; III ступінь – часткове омертвіння м’яких тканин; IV ступінь – поряд з омертвінням м’яких тканин настає омертвіння кістки.

При загальному замерзанні з’являється озноб, відтак в’ялість, апатія, сонливість, закляклість, шкіра стає блідою, губи й ніс синіють, послаблюється діяльність серця.

Рибалки мають знати

Беручись до зимової рибалки, ■ не слід пробивати поруч багато ополонок, ■ на переправах не слід великими групами в одному місці, ■ не можна ловити рибу біля вимоїн, ■ треба завжди мати біля себе міцну мотузку 10-15 м завдовжки.

Мирослав МАЛЕЙКИЙ радить, збираючись на риболовлю, кінцівки ніг і рук берегти таким способом: на ноги вдягати бавовняні шкарпетки, зверху – поліетиленовий пакетик, вовняні шкарпетки й валянки. А пальці рук збережуться в сухих, теплих рукавичках.

Перша допомога

Коли ж ці поради запізнілі і ви вже обморозили якісь частини тіла, не треба панікувати. При обмороженнях першого ступеня обморожену ділянку слід розтерти спиртом, змастити вазеліном або несолоним жиром, розтирати в напрямку до серця. Розтирання робіть обережно, оскільки замерзлі судини легко ламаються і це може призвести до крововиливів.

У випадку обморожень другого і третього ступенів на пошкоджену ділянку накладають пов’язку, змочену горілкою чи одеколоном, відтак – стерильну пов’язку і звертаються за допомогою до лікаря. Не варто вдаватися до високих температур.Звісно, тепло потрібне, але обігрівати слід поступово.

У що вдягнути носик?

Якщо кінцівки ніг та рук можна зігрівати рукавичками та теплим взуттям, то що ж робити з носиком та щічками? У сильний мороз або при поєднанні холоду з вітром і вологою можливе відмороження носа, щік та вух. За перших ознак обмороження, тобто, при різкому зблідненні пошкодженого холодом місця і втраті чутливості, одразу ж, але обережно, щоби не порушити шкірний покрив, треба розтерти переохолоджену ділянку до відновлення нормальної чутливості й звичайного кольору.

Якщо вжиті заходи не дали позитивного результату, необхідно якомога швидше повернутися до теплого приміщення. Якщо шкіра стане темною і чутливість її не відновиться, слід негайно звернутися за медичною допомогою. Для профілактики обморожень носа й щік перед виходом на вулицю на ці ділянки шкіри доцільно нанести захисний крем.

Оксана ЧЕРВІНСЬКА, Ольга ХАРИТОН, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *