Як стати «гуманним» хижаком

Людина з давніх-давен вважалась хижаком. І цей факт ніхто не ставив під сумнів, доки не з’явилися вегетаріанці. Вони вирішили відмовитися від вживання м’яса і перейшли на рослинну їжу. Якщо ви теж замислюєтеся над поповненням рядів «травоїдних», для початку детально ознайомтеся з плюсами та мінусами такого підходу до харчювання.

Що таке «вегетаріанство?

Сам термін «вегетаріанство» був утворений від латинського «vegetus», що означає «бадьорий, свіжий, живий». Щоби стати таким, потрібно вести відповідний спосіб життя. Це особливо стосується дієти – вона виключає вживання у їжу плоть будь-яких живих істот. Вегетаріанці також нерідко відмовляються від використання й інших побутових продуктів тваринного походження: одягу зі шкіри чи хутра, шкіряного взуття та аксесуарів.

Варто зауважити, що вегетаріанство поділяється на кілька типів.

Лактовегетаріанці допускають вживання у їжу молока і молочних продуктів.

Оволактовегетаріанці додають до них яйця.

Існує ще досить суворий тип вегетаріанства – веганство, коли на вашому столі можуть перебувати лише рослини без будь-якої теплової чи кулінарної обробки.

Чому це корисно?

Чим же «не подобається» м’ясо мільйонам людей? Причина досить відома: м’ясо містить дуже багато холестерину і серйозно «засмічує» організм. Тому, якщо ви вирішили відмовитися від м’ясних страв, можете записати на свій рахунок такі плюси:

▪ гарно збалансоване рослинне меню дає набагато більше корисних речовин, ніж м’ясна їжа;
▪ організм вегетаріанця поступово очищається від токсинів і шлаків, які накопичилися у ньому за все життя;
▪ серед вегетаріанців вкрай рідко зустрічаються люди із надлишковою вагою;
▪ на думку фахівців, рослинна їжа є досить ефективною профілактикою раку;
▪ овочевий раціон забезпечить вам емоційну рівновагу, відмінне самопочуття та покращить пам’ять.

Як стати вегетаріанцем?

Для цього рослинну їжу треба включати до раціону щодня. Для поповнення запасів вітамінів та мікроелементів людина має з’їдати щодня по 600-800 грамів овочів та фруктів. Ці дари природи багаті на клітковину, що сприяє нормальному травленню.

Але й зловживати цим не варто, так як клітковина виводить з організму не лише зайвий холестерин, токсини, ліпіди та надлишок глюкози, але й перешкоджає засвоєнню білка, а це – головний будівельний матеріал для клітин та тканин організму, що покращує утворення ферментів і гормонів.

Також вегетаріанська дієта передбачає вживання круп і злаків. Крупи багаті на рослинний білок, мінеральні речовини, харчові волокна, вітаміни групи В і Е.

Різноманітні сорти горіхів забезпечать вас вітамінами та мінеральними речовинами. Дослідження показали, що завдяки цінним ненасиченим жирним кислотам горіхи підтримують імунітет та нормалізують обмінні процеси в організмі! а зерна кунжуту – незамінне джерело кальцію, який у рослинному вигляді засвоюється набагато краще.

Що ж до мінусів, то слід зазначити, що необхідність зміни харчових уподобань у людей, які звикли до жирної, рафінованої їжі та вживають важке для засвоювання м’ясо, викликає певні труднощі. На таке перевиховання потрібен деякий час, тому що харчові звички тісно пов’язані з емоціями та переживаннями, оскільки людина зазвичай звикла отримувати задоволення від їжі.

По-друге, це є деяке розчарування. Рівень адреналіну в крові людини, що харчується м’ясом, підвищений. І коли м’ясо зникає з щоденного раціону, цей рівень падає. Через це на деякий час може виникати в’ялість, яка може бути сприйнята як наслідок неповноцінної дієти. Але згодом, і досить швидко, рівень адреналіну приходить до норми і гарний настрій повертається. Помірні фізичні навантаження допоможуть прискорити цей процес.

За 1-2 тижні організм адаптується до змін і вегетаріанського раціону для вас буде цілком достатньо, хоча спочатку ви часто відчуватимете голод. Це швидше психологічний момент. Крупи, бобові, овочі, фрукти менш калорійні, а значить допустимо збільшувати порції порівняно з м’ясною їжею. В результаті наступає насичення дещо іншого типу.

Щоб почати вегетаріанське життя необхідно виконувати деякі правила.

Враховуючи спадкове м’ясоїдство, переходьте на рослинний раціон поступово.

Якщо при змішаному типі харчування частота прийомів їжі складає 3-4 рази на день, то тепер доведеться їсти 6-8 разів, оскільки рослинна їжа розщепляється швидше і відчуття голоду наступатиме кожні 2-3 години.

Організм влаштований так, що поживні речовини засвоюються лише при поєднанні білкової та рослинної їжі. Непогано також збагатити раціон пророщеним зерном і зеленню.

«Чорний список»

Не можна переходити на вегетаріанську дієту людям, які мають справу з інтенсивними фізичними навантаженнями. До так званого чорного списку входять також особи, що мають розлади шлунково-кишкового тракту, страждають на анемію, виснажені та ослаблені.

Приклади для наслідування

Таким чином для стану здоров’я має велике значення, яку саме форму вегетаріанства ви для себе оберете. Без м’яса та ковбаси, але з молочними продуктами та яйцями організм отримає всі життєво необхідні поживні речовини.

Серед послідовників вегетаріанства є чимало відомих людей: Біллі Айдол, Мохаммед Алі, Кім Бесінджер, Тімур Батрутдінов, Памела Андерсон, Лайма Вайкуле, Леонардо да Вінчі, Річард Гір, Джим Джармуш, Клінт Іствуд, Том Йорк та багато-багато інших.

Анжела ШМІДТ, «Версії»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *