Від кору діти помирають найчастіше, а краснуха – найбільша загроза ще ненародженим

Але терміни додаткової імунізації переносяться, – повідомила Чернівецька обласна санепідемстанція

Європейське регіональне бюро ВООЗ поставило за мету усунути кір та краснуху до 2010 року. Співробітництво між Урядом України та ВООЗ у сфері охорони здоров’я населення було офіційно підтвержене1997 року.

Завдяки вакцинації більшість країн єврорегіону вже перервали передачу кору. Проте в останні роки кір та краснуху все частіше реєструють у дорослих, причому, хвороби протікають та лікуються, як правило, важче і небезпечні своїми ускладненнями.

Вакцинація проти кору та краснухи є найефективнішим, з фінансової точки зору, заходом охорони здоров’я населення, який дозволяє попередити смерть та інвалідність.

Довідка:

Кір – гостре вірусне захворювання, що передається повітряно-крапельним шляхом.

Сприйнятливість неімунізованих дуже висока. Після перенесеного захворювання зберігається стійкий імунітет. Грудні діти мають трансплацентарний імунітет від матерів, які перенесли кір у минулому або були вакциновані.

Кір залишається найбільш поширеною причиною дитячої смертності у світі. В Європі 2003 року це захворювання забрало 4850 життів.

Краснуха небезпечна своїми ускладненнями (енцефаліт, менінгіт). Особливо небезпечна краснуха для вагітних: дитина народжується з аномаліями розвитку та /або ураженнями серцево-судинної, центральної нервової систем, кровотворення, органів зору й слуху, опорно-рухової, сечовидільної систем, зубів, шкіри.

Від початку нового століття Україна пережила два спалахи кору:
2001-2002 – зареєстровано 24 тис. випадків захворювання, найбільше – серед підлітків та дорослих, більшість з яких уже були вакциновані. 11 хворих померло.

2005-2006 – 42,7 тис. випадків або 90,71 на 100 тис. населення, тобто, у 18 разів більше, ніж 2005-го і 5 – летальних. Спалахи інфекції спостерігалися у школах і ВНЗ. Загалом це склало до 83% усіх зареєстрованих випадків захворювання на кір у Європі.

Спалах спричинений низькою ефективністю вакцини, зменшенням масштабів імунізації та порушеннями термінів щеплень, а також недбалим збереженням і використанням вакцини на початку 90-х.

Тоді ж ВООЗ приймає резолюцію «Зміцнення національних програм імунізації, використовуючи елімінацію кору та краснухи та профілактику і попередження синдрому вродженої краснухи в Європейському регіоні ВООЗ».

А Мінздоров’я України розробляє стратегію з додаткової імунізації осіб віком 16-29 років і підписує дворічну угоду про співробітництво між МОЗ України та Європейським Регіональним Бюро ВООЗ. Уже 2007 року в Україні суттєво знизилася захворюваність: 1005 випадків або 2,15 на 100 тис. населення.
У лютому 2008-го прийняте розпорядження Кабміну «Про затвердження плану заходів з проведення додаткової імунізації населення проти кору та краснухи на 2008 рік». Проте на початку кампанії вакцинації 12 травня у Краматорську Донецької області помирає підліток.

Генпрокуратура України видає припис і призупиняє кампанію вакцинації. Створюється комісія зі співробітників Національного наукового центру «Інститут кардіології ім. академіка М.Д.Стражеска» і співробітників кафедр дитячих інфекційних хвороб Національного медуніверситету імені О.О.Богомольця й Національної медакадемії післядипломної освіти імені П.Л.Шупика. У Донецьку та Краматорську комісія провела клінічні огляди 79 дітей і З дорослих, госпіталізованих з підозрою на поствакцинальне ускладнення.

Комісія виїжджала до Житомирської, Полтавської, Черкаської області, де проводила експертизу медичної документації стаціонарних хворих. На підставі експертних висновків встановлено: жодних післявакцинальних ускладнень не було.

Тоді ж був створений оперативний штаб МОЗ України з визначення підстав та наслідків проведення додаткової імунізації населення від кору та краснухи. Штаб контролював збереження та стан живої атенуйованої ліофілізованої вакцини проти кору та краснухи індійського виробництва та підготовку до реєстрації цієї вакцини в Україні; проведення незалежних експертних досліджень вакцини в зарубіжних лабораторіях; підготовку відповідей на запити Генпрокуратури, ВР, Кабміну, громадських організацій; вивчення наслідків додаткової вакцинації проти кору та краснухи, шляхів врегулювання антивакцинальної кампанії та інформаційної підтримки процесу імунізації населення.

За результатами роботи оперативний штаб дійшов наступних висновків:

1. Проведення додаткової імунізації населення у віці від 16 до 29 років для профілактики кору та краснухи відповідало епідемічній ситуації в країні, чинному законодавству та міжнародним зобов’язанням України.

2. Ввезення та використання на території України вакцини для профілактики кору та краснухи було проведено відповідно до вітчизняного й міжнародного права та міжнародних зобов’язань України.

3. Смерть підлітка не пов’язана з вакцинацією, співпала в часі з проведенням додаткової імунізації і не дає підстав стверджувати про наявність причинно-наслідкового зв’язку з щепленням проти кору та краснухи, це підтверджується висновками кількох комісій та експертів (комісія МОЗ під головуванням заступника Міністра Юрченка В.Д., міжнародні експерти (Діна Пфайфер), патологоанатомічна конференція).

4. Якість вакцини проти кору і краснухи, що застосовувалась при проведенні додаткової імунізації, не викликає сумніву, що підтверджене дослідженнями французької та національної лабораторій.

5. В Україні залишаються сприйнятливі до кору і краснухи групи населення, що несе загрозу виникнення спалахів захворювань і ризик появи випадків вродженої краснухи.

У зв’язку з цим, враховуючи економічну та політичну нестабільність у країні, за якої проведення щеплень використовують як інструмент політизації ситуації, низьку готовність суспільства та громадськості до додаткової імунізації, фінансову кризу, яка охопила медицину; неможливість, з одного боку, залучити бюджетні кошти для здійснення посиленої інформаційної підтримки та проведення додаткової імунізації, а з іншого – закінчення терміну придатності наявної вакцини у вересні 2009 року, необхідно визнати, що протягом 2009 року індикативний показник 95% охоплення цільової групи вакцинацією проти кору та краснухи не може бути досягнутий, що зумовлює перенесення термінів проведення додаткової імунізації, – повідомила Чернівецька ОблСЕС.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *