Чи була смертельною вакцина від кору?

Майже рік тому, 13 травня 2008-го, у Краматорську Донецької області помер 17-річний учень, який того дня отримав щеплення від кору та краснухи (вакцина ZA 26-X). І вже майже рік Україну лихоманить від самого слова «щеплення». Мамусі й татусі і досі не надто охоче погоджувалися на щеплення для своїх чад, а тут смертельний випадок!

Станом на день трагедії щеплення цієї вакцини отримала 471 людина в Краматорську і понад 20 тисяч – в усій Донецькій області. Імунізація була призупинена. До медиків звернулося 89 прищеплених, з них 81 дитина.

Ситуація з вакцинацією вартувала посади першому заступникові міністра охорони здоров’я, головному санітарному лікареві України Миколі Проданчуку. Утім, він пішов з посади з формулюванням «за власним бажанням».

Всесвітня організація охорони здоров’я в особі директора її Європейського регіонального бюро Марка Данзона однозначно стверджує – ні, вакцина не могла бути причиною смерті підлітка з Краматорська. «Ми підписуємось як ВООЗ під тим, що це якісна вакцина» – сказав Данзон, додавши, що симптоми, пов’язані зі смертю хлопчини, не схожі з проявами, які могла б викликами вакцина.

Світова організація висловлює занепокоєння тим, що в Україні призупинені щеплення від кору та краснухи, бо це містить небезпеку епідемії. Ймовірність смертельних випадків при захворюванням на кір в багато разів вища від побічних ефектів вакцинації.

Українці, налякані історією з краматорським школярем, не дуже охоче «ведуться» на всі замовляння чиновників від медицини, мовляв, вам належить так говорити, але ми собі знаємо, що правди не дочекаєшся…

В цьому контексті дуже обнадійливим є білоруський досвід, якщо наші медичні керівники схочуть його вивчити та застосувати. По-перше, там імунізували лише тих, хто не був привитий раніше. По-друге, ніхто не гнався за кількістю «охоплених», тож щеплення робили виключно у поліклініках і медичних закладах: жодних «виїзних бригад» та «пристосованих приміщень». По-третє, використовували давно зареєстровану, перевірену моновакцину проти кору, що дозволило уникнути непередбачених реакцій та щепити навіть вагітних жінок.

Наразі для України, як заявляє прем’єр-міністр Юлія Тимошенко, дуже актуальне питання будівництва двох-трьох потужних фармацевтичних підприємств, оскільки майже всі медикаменти закуповуються за кордоном, тож залежать від курсу долара.

Одностайної думки населення та медики не дійшли, хоча керівництво Мінздоров’я намагається час від часу ініціювати поновлення щеплень. Вибір тут між вакцинацією і важкими наслідками від так званого букету «важких хвороб»: направо підеш – наліво підеш…

Відновити вакцінацію і чекати ускладнень або й далі тримати щеплення під арештом і чекати чергового нападу кору? Боюся, нас з вами ніхто не спитає…

Дмитро ЦАРЕНКО, інтернет-оглядач «Версій»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *