Вегетаріанство небезпечне для мозку. Наслідки незворотні

Науковці з Оксфорда дійшли висновку, що вегетаріанство може бути не таким корисним, як припускали раніше. Досліджено, що споживання лише рослинної їжі призводить до втрати маси головного мозку, тож цілком виключати  м’ясо й рибу фахівці не радять.

Оксфордські дослідники кажуть, що відсутність у раціоні таких продуктів, як м’ясо (надто – печінка), молоко й риба призводить до нестачі в організмі деяких украй важливих речовин і вітамінів. Одним із найсерйозніших недоліків фахівці називають нестачу вітаміну В12 – тваринного походження. Це призводить до анемії й пошкоджень у центральній нервовій системі.

Частково нестачу В12 компенсує дріжджовий екстракт, який можна додавати до багатьох вегетаріанських страв.

Таких висновків медики дійшли після постійного спостереження за понад сотнею пацієнтів у віці від 16 до 87 років. Дослідники зазначають, що особливо помітними є відмінності в пацієнтів-вегетаріанців старшої групи – від 61 до 87 років, а саме: зниження мозкової активності, погіршення пам’яті. Дослідження на томографі фіксують також зниження маси та об’ємів головного мозку.

Британські фахівці зазначають, що деяких пацієнтів вони спостерігали протягом 5 років  і можуть наголошувати, що відмова від тваринної їжі негативно відбивається на роботі головного мозку, а у найбільш екстремальних випадках призводить до порушень його функцій.

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *