Варикоз – хвороба втомлених ніг

Важкість у ногах, швидка втомлюваність – перші небезпечні ознаки затримки крові у венах. А це – прямий шлях до варикозу. На 85-90% варикозне розширення вен – спадкова хвороба. Хоча, може проявлятися і з віком. Адже з роками втрачається еластичність стінок вен, тому це одна з причин виникнення варикозного захворювання у людей похилого віку.

За перших ознак хвороби наш організм посилає нам відповідні сигнали про майбутні «бурі». Тому треба вміти вчасно їх розпізнавати. Починається все з болю у м’язах, який посилюється при ходьбі, особливо при згинанні стопи, з’являються набряки, судоми ніг наприкінці дня. У місці враження підвищується температура. Через порушення кровообігу та застій у венах шкіра починає темнішати.

Варикозне захворювання небезпечне тим, що може призвести до утворення тромбів (згустків крові). Ризик розвитку венозних тромбозів пов’язаний з багатьма чинниками: тромбозом глибоких вен та емболією легеневої артерієї, що були перенесені раніше; варикозною хворобою; віком більше ніж 40 років; прийманням гормональних протизаплідних засобів; недостатністю кровообігу; довготривалим ліжковим режимом; інфекціями; післяпологовим періодом.

Чим більше чинників ризику, тим більша загроза виникнення тромбозу та його ускладнення. Всі ці захворювання призводять до ушкодження або зміни стінки судин, уповільнення та зупинки кровотоку у венах, порушення згортання крові. Вважається, що венозний тромбоз виникає тоді, коли водночас наявні ці три умови.

Визначте стан ніг самостійно

1. Рідко займаюся спортом, не вистачає сил та часу на елементарні вправи.
Так – 0 балів,
Ні – 15 балів.

2. Ваша професія припускає довготривале перебування стоячи чи сидячи?
Так – 0 балів,
Ні – 10 балів.

3. Чи робите спеціальну гімнастику для ніг, коли відчуваєте втому у ногах?
Так – 10 балів,
Ні – 0 балів.

4. Чи є контрастний душ складовою ваших щоденних водних процедур?
Так – 10 балів,
Ні – 0 балів.

5. Чи є у Вас надлишкова вага?
Так – 0 балів,
Ні – 15 балів.

6. Чи часто приймаєте сонячні ванни, буваєте в сауні?
Так – 0 балів,
Ні – 10 балів.

7. Чи носите вузький одяг, взуття на високих підборах?
Так – 10 балів,
Ні – 0 балів.

8. Чи часто відчуваєте важкість у ногах, набряки в кінці дня?
Так – 10 балів,
Ні – 0 балів.

Коли Ви набрали понад 25 балів, стан Ваших ніг не викликає занепокоєння.
Коли набрали менше 25 балів, не відкладайте візит до лікаря.

Дотримуйтеся порад

▪ Судинам піде на користь плавання, ходьба, ранковий біг, катання на велосипеді, лижах. Раціональне харчування також є засобом профілактики венозних захворювань, тому що жирна та гостра їжа, зловживання алкоголем та іншими згубними звичками здатні спровокувати порушення роботи наших кровоносних судин.

▪ Щоби «розігнати» кров, після сидячої роботи прогуляйтеся пішки.

▪ Якщо є можливість протягом дня відпочити, не завадить покласти ноги на стілець чи якусь підвищену поверхню, щоби відбувався кращий відтік крові.

▪ Позбудьтеся згубної звички сидіти поклавши ногу на ногу. Така поза призводить до стиснення судин та дуже погано впливає на ноги.

▪ Французи застосовують масаж восковою свічкою. Поставте ногу на стілець і починайте легко тиснути на ногу свічкою, перекочуючи її від ступні до коліна. Масуємо ноги спереду, ззаду та з боків. Ця процедура дозволяє поліпшити кровопостачання ніг.

▪ Корисний настій з листя кропиви. Вживайте його по одній склянці вранці та ввечері, дотримуючись при цьому молочно-рослинної дієти.

▪ З квітів білої акації приготуйте настій на спирту або горілці (1:3). Змочуйте ним хворі місця.

▪ Змішайте: кору крушини – 15 г, листя меліси лікарської – 10 г, трави деревію – 10 г, квітки терену – 10 г. Приготуйте відвар у пропорції 1 ст. л. суміші на 1 склянку води. Пити по 1 склянці зранку і ввечері.

Сергій ЯНЧЕНКО, завідувач оргметодвідділом Чернівецького обласного центру здоров’я

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *