7 діагнозів, із якими лікарі спекулюють на хворобах

Головний герой роману «Троє в одному човні…» Джерома К.Джерома полюбляв читати медичний довідник, причому всі описані хвороби миттєво знаходив у себе. Окрім запалення коліна, що його дуже засмутило… Коли ж він пішов до лікаря, той прописав йому… великий біфштекс, пиво, тривалу прогулянку й добрий сон. Як би ж персонаж безсмертної класики пішов до лікаря сьогодні, то отримав би рецепти на цілі купи пігулок.

Соціологи називають це явище «медикалізацією» суспільства, стверджує видання «Фокус», та коли висловлюватися не так делікатно, – «спекуляцією на хворобах». Таким виразом називають вигадування або рекламу хвороб, аби продавати якнайбільше ліків від них. Наша цивілізація розвивається, фармацевтика також досягає успіхів, щороку з’являються сотні досліджень. Побічним ефектом цього прогресу стала проблема «вигаданих хвороб»: їх діагностують, призначається лікування, та при цьому все це далеке від справжньої медицини. Отже,
Авітаміноз: симптом, а не хвороба. Зима в розпалі, тож прийшов час авітамінозу й активного приймання різних добавок і вітамінів. Однак нестача вітамінів настає не від того, що ви їсте замало яблук. І тим більше, це не сезонний недуг. Насправді нестача вітамінів – це симптом, причому різних хвороб. Це можуть бути й генетичні розлади, що перешкоджають засвоєнню вітамінів, і захворювання крові. Будь-що, реальний діагноз звучатиме набагато специфічніше, аніж авітаміноз.
Гіпертонус матки: зовсім не захворювання. Майбутніх породіль часто лякають підвищеним тонусом матки та його наслідком – мимовільним викиднем на пізніх строках вагітності. Завдяки цьому діагнозові ми маємо феномен «лежання на збереженні»: жінок укладають в лікарню, де вони проводять тижні або й місяці. Однак прогресивні гінекологи стверджують: матка – м’язовий орган, вона скорочується й розслаблюється за визначенням, і в неї точно має бути тонус. Це не діагноз, а нормальний стан організму.
Безсоння:
вигадана недуга. Мода буває не лише на одяг, медицина теж може потрапляти під її вплив. Один з наймодніших нині діагнозів – безсоння, яке безперестанку класифікують і розширюють список чинників, які призводять до безсоння. До прикладу, розрізняють безсоння гостре, хронічне, термінальне, менопаузальне… У великій кількості статей говориться, що її спричиняють алергії, проблеми з травним трактом, артрити, астма й ще купа недуг. Однак причина цієї «вакханалії» – створення ринку для снодійного та антидепресантів, якими безсоння лікують. Борець за медицину розумну, терапевт Гілберт Велш закликає припинити цю «епідемію діагнозів». Адже здебільшого безсоння зумовлене способом життя, а від цього не лікують. Справді ж медичних причин – одиниці.
Целюліт:
інша хвороба Разом з лупою целюліт був оголошений великою проблемою, із якою бореться естетична хірургія і косметологічні компанії. Але «апельсинова шкірка» на стегнах і сідницях нічого спільного із целюлітом не має.  В медицині цим терміном називають флегмону. Гостре гнійне запалення підшкірної жирової клітковини, коли туди потрапляють мікроби. Флегмона може виникнути в будь-якій частині тіла, і вже точно лікують її антибіотиками чи навіть оперативно, а не кремами.
Вегетосудинна дистонія:
радянська хвороба. ВСД – винахід радянських лікарів, які ставили  цей діагноз у найрізноманітніших  випадках: від низького тиску  вкупі з анемією до болю в шлунку та холодних кінцівок. А по суті – коли лікар не знав, що відбувається із людиною. Симптоми, якими описують дистонію, насправді характеризують купу різних недуг. Тож якщо вам поставили цей діагноз – він точно неправильний. У нас ВСД користуються досі, а більше ніде у світі такого діагнозу немає. За кордоном VSD – це хвороба серця, дефект міжшлуночкової перегородки.
Депресія: підставна хвороба.
І теж модна. Нею прийнято називати хандру, поганий настрій, занепад сил, однак клінічна депресія – значно серйозніший стан. Американський інститут психічного здоров’я серед симптомів депресії називає дратівливість, проблеми з концентрацією уваги, уповільнення рухів і мовлення, біль, кольки, проблеми травлення. Особливість діагностування депресії полягає в тому, що її плутають із іншими захворюваннями зі схожими симптомами. Тож за депресію видають синдром хронічної втоми, гіпотиреоз (нестачу гормонів щитовидної залози) і навіть діабет.
Сексуальна дисфункція: хвороба Віагри. 
Діагнози «еректильна дисфункція» в чоловіків та «сексуальна дисфункція» в жінок виникли 1998 року – коли стала продаватися «Віагра». Тоді почався рух сексологів та фармацевтів, які оголосили, що головною функцією статевих органів є секс, і перемістили сексуальні проблеми у розряд медичних. Симптомом дисфункції в чоловіків називають недостатню ерекцію чи її відсутність, а от випадок із жіночим діагнозом більш заплутаний: ознаками дисфункції вважають «повторювані проблеми із сексуальним відгуком, оргазмом чи болем». На еректильну дисфункцію працює ціла індустрія, яка включає таблетки, хірургію, гормональну терапію тощо. На початку 2000-х було багато спроб створити таке ж для жінок. До справи долучилася відома корпорація «Pfizer», яка почала розробляти для жінок препарати, аналогічні віагрі. Однак тести на 3-х тисячах жінок не показали ефективності ліків, адже симптоми «хвороби» в медичному плані занадто розпливчасті, аби їх лікувати.

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *