Зменшення шкоди: Community – RULES!

 

Існує багато видів зменшення шкоди. Я вже розповідала про Кабінети замісної підримувальної терапії та пункти обміну шприців  і мобільні амбулаторії. Та жоден з цих підходів не буде ефективним без підтримки тих, хто поруч, хто може зрозуміти та не засуджувати – спільноти однодумців. У проєктах зменшення шкоди використовують термін ком’юніті*, а місце, де спільноти збираються, називають ком’юніті-центрами. Під час прес-візиту ми відвідали два ком’юніті-центри в спальних районах Одеси.

Спільнота на Таїрова
Житловий масив імені Таїрова (неофіційно Селище Таїрова) — назва багатоповерхового житлового району міста. За адресою вулиця Академіка Корольова, 31а, під одним дахом зібралися громадські організації, що надають підтримку наркозалежним. Тут базуються БО «БФ «Всеукраїнське об’єднання людей з наркозалежністю (ВОЛНА)», БО «Всеукраїнське об’єднання наркозалежних жінок «ВОНА», БФ «Веселка», БФ «Дорога к дому».

 

«Дорога к дому» однією з перших (у 1996 році) стала виконавцем програм зменшення шкоди. Зараз  ком’юніті благодійного фонду відвідують понад 22 тисячі клієнтів.


-Ці програми стійкі, довели свою ефективність, а завдяки роботі «Альянсу» (МБФ «Альянс громадського здоров’я») – тепер фінансуються за рахунок центрального та місцевих бюджетів, – розповіла Наталія Кіценко, директорка департаменту профілактики ВІЛ/СНІДу цієї організації.

 

 

  • Люди, що страждають від наркозалежності, звертаючись до ЗПТ, відходять від ін’єкційного споживання психоактивних речовин та від здійснення кримінальних дій. За умов поступової та наполегливой роботи – стверджував визнаний авторитет та познайомив нас із клієнтами, які вже 15 років в терапії і підтверджують слова лікаря.

Журналісти і журналістки дізналися, які саме послуги отримують відвідувачі цього громадського центру зменшення шкоди:

консультування наркозалежних, обмін шприців та голок, видача спиртових серветок, лубрикантів, презервативів, тестування на ВІЛ, гепатит і скринінг на туберкульоз.

Також є кейс-менеджери, які в разі виявлення хвороби супроводжують людей у лікувально-профілактичні заклади.

Спільнота на Котовського

Ком’юніті-центр ГО «Ера Милосердя» працює на території Селища Котовського, у найбільшому в Одесі Суворовському районі. Організація здійснює консультування та соціальний супровід наркозалежних,

видає шприци, спиртові серветки та презервативи на місці, або картки-направлення на отримання таких наборів в аптеках Кп «Одесафарм».

 

Тут діє група підтримки назкозалежних.

Керівник громадської установи, яка щорічно охоплює послугами понад 4 тис. наркозалежних – Костянтин Зверьков, під час екскурсії закладом звертає увагу журналістів/ок на швидку зміну наркосцени.

  • Раніше це були препарати, що належать до «природної групи» – опіати, героїн, макова соломка, конопля тощо, зараз – найбільш поширені синтетичні наркотики, наприклад, солі. Вже після кількох прийомів таких речовин складно зупинити процес руйнування людського організму, – роз’яснює він.

Будь-хто може пройти тестування швидкими тестами на ВІЛ і вірусні гепатити. Один з учасників прес-візиту скористався наданою можливістю.
Починається все з проколювання пальця безболісним скарифікатором.

Потім здійснюється забор краплини крові,

яка стерильним інструментом поміщається на відповідну планшетку –

і через 15 хвилин результат готовий. Під час очікування досвідчені консультанти розповідаю, що можна зробити – при будь-якому (позитивному чи негативному) результаті тесту.

Я не применшує важливість державних медичних закладів та установ.І все ж для першого візиту рекомендую звернутися до профільної громадської організації і, залежно від результату, приєднатися до місцевої ком’юніті.

*Ком’юніті – спільнота, співтовариство, об’єднання людей, згуртованих спільними умовами життя, метою (цілями) та інтересами. У сфері соціальної роботи, починаючи з кінця 60-х років, цим терміном позначають групу людей, що об’єднані спільними ознаками, та мають певний духовний зв’язок між людьми (єдність)

Матеріал створено за підтримки МБФ «Альянс громадського здоровя», Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією та проєкту PITCH.

Ірина Гамбарян,
фото авторки

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *