РАК – НЕ ВИРОК

Сучасний стан онкології дозволяє вчасно виявляти і доволі успішно лікувати деякі форми раку. Щоразу, коли до онкологічної лікарні потрапляє хворий із задавненою хворобою, лікарі дивуються та обурюються. Особливо, коли це стосується раку молочної залози в жінок. Про це – бесіда із лікарем Чернівецького обласного центру здоров’я Наталією Білогуровою.

«Боюся, що буде боляче…»

– Пані Наталіє, скажіть як лікар: що призводить наших жінок до таких задавнених форм хвороби?

– Будь-яку проблему треба намагатися вирішувати якомога швидше. Таким чином Ви отримуєте більше шансів не тільки одужати, але й зберегти молочну залозу. Рано чи пізно все одно прийдеться звернутися до лікаря, але чим пізніше, тим більше буде втрачено часу і здоров’я.
Найбільш відомі стереотипи думок, через які жінки не звертаються вчасно до лікаря:

«Боюсь, що буде боляче…»
«Це дорого…»;
«Опромінювання – це небезпечно!»;
«Я вже стара, мені ніщо не допоможе…»;
«Я боюся, що у мене знайдуть рак…»;
«Спочатку спробую лікування біодобавками, рекламу яких бачила по телебаченню…»;
«Краще би я нічого про це не знала…».

Вивчи себе сама

– Розкажіть,будь-ласка, детальніше, що сама жінка може зробити для збереження свого здоров’я..

– Рак молочної залози – злоякісна пухлина, яка найчастіше зустрічається у жінок. Але це й одна з форм, що легше за інші піддаються ранньому виявленню.
Жінкам слід обстежувати свої молочні залози через 7 – 10 днів від початку місячних, коли вони найменш чутливі. Тим, у кого немає менструального циклу, можна обрати будь-який день місяця.

Самообстеження в жодному разі не означає, що ви повинні шукати в себе рак! Після декількох обстежень Ви будете знати нормальну структуру своїх молочних залоз. І коли знайдете якісь відхилення (вузлики, затвердіння, ущільнення шкіри тощо), ви повинні одразу звернутися до лікаря. Не через місяць і навіть не через тиждень.

У 90% випадків, коли жінка щось намацає в себе, це не рак. Але краще позбутися своїх сумнівів якомога швидше.  Лікар обстежить вас і підтвердить, що Ви здорові. Коли повернетеся додому, спокійно повторіть самообстеження, щоби знати, що такий стан молочної залози для Вас – норма!

– Чи достатньо для жінки такого самообстеження?

– Окрім самообстеження, кожна жінка повинна регулярно відвідувати лікаря хоча б один раз на рік (якщо лікар не радить частіше). Як правило, це слід робити через 7 – 10 днів після початку місячних.

Дехто з жінок соромиться огляду та обстеження молочних залоз. Багато з них відкладають обстеження «на потім» через якісь причини. Але кожній жінці треба зрозуміти, що звичайний регулярний огляд може врятувати її життя, зберегти вроду та жіночність, з огляду на це все інше перестає бути важливим.

Лікар, який має спеціальну підготовку (онколог), може виявити зміни, якщо ви пропустили їх при самообстеженні. Грунтуючись на даних огляду та обстеження, лікар може призначити лікування непухлинних захворювань, які є у багатьох жінок (мастопатія або фіброзно-кістозна хвороба, доброякісні пухлини тощо).

Мамографія – рентген для грудей

– Кожній жінці після 45 років рекомендуємо раз на рік пройти мамографію.

– Що це за процедура?

– Мамографія – це спеціальне рентгенівське обстеження молочної залози. Але, незважаючи на очевидні переваги мамографії, багато жінок відмовляється від обстеження. Хоча саме мамографія допоможе виявити затвердіння у тканинах молочної залози, які важко виявити самостійно, а також деякі зміни, які вказують на можливий розвиток пухлини, ще до того, як їх можна пропальпувати (намацати). Діагностування пухлин на ранній стадії часто відбувається при порівнянні між собою старих і нових знімків.

Якщо потрібно, лікар призначає інші інтервали між проходженням мамографії, вони можуть коливатися від 3 місяців до двох років.

Існують ще й інші методи обстеження молочних залоз, наприклад, ультразвукове.

Щоби дізнатися, якого походження затвердіння в молочній залозі, лікар може призначити біопсію. З підозрілої ділянки залози, за допомогою тонкої голки береться тканина для подальшого дослідження. Обстеження проби під мікроскопом надасть точну відповідь на питання, який характер цього новоутворення і чи є підозріле затвердіння дійсно пухлиною.

Призначення біопсії саме по собі ще не передбачає діагнозу. Це важливо пам’ятати, щоби не піддаватися паніці і спокійно дочекатися результату аналізу, який надасть інформацію лікарю про те чи необхідно повністю видаляти пухлину, чи лікуватися.

– А існує вік особливого ризику захворювання на рак молочної залози?

– Найбільш ризиковим з огляду на ймовірність виникнення пухлини молочної залози вважається вік від 45 років. Звичайно, це не означає, що ви обов’язково захворієте. Але варто впевнитися, що вам нічого не загрожує.

Прийміть як алгоритм поведінки три моменти:

▪ щомісяця самостійно обстежувати свої молочні залози;
▪ щорічно звертатися для більш ретельного огляду до лікаря;
▪ обов’язково проходити мамографію.

Дізнаватися про пухлинне захворювання завжди неприємно. Але у випадку захворювання на пухлину молочної залози пильність може врятувати вам життя. Ранній діагноз – ефективне лікування. Якщо у вас з’явилися сумніви, не соромтеся, зверніться до вашого лікаря, який або сам обстежить, або (при необхідності) направить до відповідного фахівця.

Лідія КОСТИНСЬКА, «Версіі»

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Думок на тему “РАК – НЕ ВИРОК”