Попри все… – самолікування!

ГРВІ – гостра респіраторна вірусна інфекція – давно перестала бути приводом для звертання до лікаря. Тепер ми всі лікуємось самотужки! Але, як показує саме лікарський досвід, дуже часто обираємо не найнебезпечніші методи.

Вікна закрити щільніше?

Звичайно, додаткова застуда хворій людині не потрібна, імунітет і так підірваний вірусною атакою, але тривале перебування у непровітрюваному приміщенні може нанести шкоду: хворий виділяє віруси, їхня концентрація у повітрі стає надто високою.

Вихід – якнайчастіше провітрювати кімнату, але за відсутності в ній хворого.

Що пити від кашлю

Ліки, що поєднуються назвою «від кашлю», насправді мають різні механізми дії. Самотужки можна приймати лише відхаркувальне, що розріджує й виводить мокроту з бронхів (мукалтин, бромгексин, сироп солодки). А ліки, які пригнічують кашель, наприклад, колдакт, повинен призначати лише лікар. Зазвичай це робиться при сухому непродуктивному кашлі, що не виводить мокроти й лише заважає хворому спати. Тим паче, не можна застосовувати обидва типи ліків: розріджена мокрота накопичується у бронхах і не відходить назовні.

Сік цибулі від нежитю

Цей «бабусин засіб» зовсім не підходить при задавненій застуді, коли слизова оболонка носу сильно запалена: можна отримати її опік! Сучасні отоларингологи не радять експериментувати. Беріть ліки від нежитю в аптеці. Вони також бувають двох типів: для промивання носу (аква-марис, салін, фізіомер) і олійні краплі (наприклад, піносол), які припиняють виділення рідини зі слизової. Спеціальні судинозвужувальні препарати, які ефективно полегшують носове дихання, застосовувати слід дуже обережно, бо вони мають цілу низку побічних ефектів.

Віра в антибіотики

Скільки б не стверджували медики, що антибактеріальна терапія безсила у боротьбі з вірусами, за перших ознак застуди багато хто хапається за антибіотики. Знову нагадуємо: це не просто порожній постріл, це стане на заваді, коли антибіотик потрібно буде прийняти саме від бактерій. Ще й зайве навантаження на кишкову мікрофлору та печінку.
Митися чи не митися?

Ми звикли під час хвороби відмовлятися від душу та інших гігієнічних процедур, аби не переохолоджуватися. Хоча активна діяльність вірусів призводить до створення величезної кількості токсинів, частина з яких разом з потом осідає на шкірі. Тож митися під час хвороби необхідно, але не розгулювати роздягненими та з мокрою головою, а відразу вдягнутися і висушити волосся.

Микола ЯРОСЛАВСЬКИЙ, лікар

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *